Головна  / Блог / Поради туристам / Перший політ на літаку – комфортно і без страху

Перший політ на літаку – комфортно і без страху

Авіаперельоти стають все більш доступними середньостатистичному українцеві. Навіть в сусіднє місто можна дістатися в три рази швидше, скориставшись внутрішніми авіарейсами. Але що, якщо ви ніколи не літали і вас долає занепокоєння – як зробити все правильно і все встигнути? Ми розповімо, яку процедуру треба буде пройти.

Підготовка та прибуття

Збираючись в аеропорт і складаючи багаж, переконайтеся в тому, що всі речі на своїх місцях. Документи, гроші, все цінності складіть в невелику сумку, яку ви візьмете з собою на борт. Решту ж великого багажу запакуйте у валізу. Уточніть на сайті авіакомпанії допустимі розміри багажу – за надмірну вагу вам належитиме доплатити.

Прибути в аеропорт рекомендується як мінімум за три години до вильоту. Літак - це не потяг, прибігти на перон за десять хвилин до відправлення не вийде. Пасажирів, звичайно, будуть запускати в салон якраз хвилин за 15 до відбуття, але до цього необхідно пройти ще ряд процедур. А до кожної зі стійок завжди є хай навіть і невелика, але черга.

Перш за все, знайдіть табло вильотів, дізнайтеся всю необхідну інформацію. Тут же на табло буде вказано номер стійки, до якої потрібно підійти, щоб зареєструватися.

реєстрація на рейс

Реєстрація на рейс

Реєстрація включає в себе три етапи:

  1. ви пред'являєте паспорт і авіаквиток (якщо він паперовий);
  2. кладете на транспортну стрічку багаж для зважування та поклейки спецбірки, потім його заберуть вантажники;
  3. отримуєте посадковий талон і багажні бірки (їх ви пред'явите після прибуття для отримання валіз).

Валізу вкрай рекомендується упакувати в кілька шарів плівки, оскільки багаж зазвичай досить недбало закидують у вантажне відділення. Можна це зробити у офіційних представників аеропорту за окрему плату. Або заощадити і упакувати валізу вдома самостійно, використавши транспортну або звичайну харчову плівку. 

До слова, реєстрацію можна спростити, пройшовши її онлайн ще вдома. Всі необхідні документи ви завантажуєте в форму на сайті аеропорту, вам висилають електронний посадковий талон, який вам потрібно буде роздрукувати. Після прибуття в аеропорт вам залишається тільки здати багаж на стійці Drop Off.

Митниця

Якщо ви летите не внутрішнім рейсом, а закордон, то обов'язково потрібно пройти митний контроль. У цій процедурі немає нічого складного, важливо лише спочатку знати, що і в яких обсягах ви везете.

Залежно від того, чи потрібно вам декларувати багаж, ви проходите через червоний або зелений коридор. Червоний призначений для тих пасажирів, хто декларує майно, що перевозиться (валюта від 3 000 $, гривні від 1 000, особисті речі вартістю від 10 000 € і вагою від 50 кг, цінні папери, алкоголь від 3 л). Зелений же проходять ті, кому не потрібно нічого декларувати.

Тут же, на митному рубежі, у вас перевірять наявність візи і супровідних документів (довідки про доходи, довідки про здоров'я і т.д.), якщо в них є необхідність при конкретно вашому перельоті.

митниця червоний коридор

Посадка в літак

Після того, як ваш багаж відправився до вантажників, а митниця залишилася позаду, у вас є якийсь час видихнути. Ви проходите в зал очікування. Сильно не заглиблюйтеся, якщо до відправлення залишилося менше години. Зазвичай про посадку оголошують приблизно за 20-30 хвилин, тому заблукати в рядах Duty Free буде не найкращою перспективою.

У залах очікування є зручні крісла, зони доступу до інтернету, кафе і стійки з кавою, висять телевізори і працюють кондиціонери. Тому очікування не буде занадто тяжким.

Потрапивши в зал очікування, краще відразу відзначте поглядом, де вихід на посадку. Іноді, в деяких аеропортах, про посадку оголошують не через гучномовець, а самі співробітники аеропорту запрошують пасажирів, стоячи біля входу в тунель.

Як тільки ви почуєте запрошення на посадку, підійдіть до необхідних воріт, підготуйте посадковий талон і паспорт. Як тільки їх у вас перевірять, ви потрапите безпосередньо в салон літака.

Знайшовши своє місце, покладіть речі в багажне відділення і прийміть зручне положення в кріслі. Можете розслабитися – все пройшло вдало, ви молодець!

Як не боятися перельоту

Багатьох літаючих вперше пасажирів до жаху лякає сам процес відривання від землі і ширяння в повітрі в металевому скафандрі.

Але насправді все набагато комфортніше, ніж вам здається. Якщо ви чітко розумієте, що вас може наздогнати паніка, прийміть невелику дозу заспокійливого. Але не вдавайтеся до алкоголю, він зіграє з вами злий жарт. Краще випийте чаю і валер'янки. Спробуйте під час перельоту подрімати, так подорож пройде швидше.

Прийміть зручну позу, деякі пасажири роззуваються і надягають теплі шкарпетки. Цей варіант дуже вдалий. Також не забудьте про подушку для шиї, прихопіть з собою індивідуальні навушники (ті, які видають в салоні, не завжди відрізняються гігієнічністю) і розслабтеся. Пілоти – майстри своєї справи, щодня, перед кожним рейсом, вони проходять профогляд і медогляд. Все буде в порядку, ви в декількох годинах від пункту призначення.

Не користуйтеся електронними приладами, вони дійсно можуть створювати перешкоди приладів пілотів. Краще почитайте книгу або подивіться фільм, який будуть показувати на борту. Ну або можете познайомитися з кимось, хто сидить поруч, чим не варіант знайти компанію для дозвілля в іншій країні.

аерофобія

Процедури після прибуття

У салоні літака вам, найімовірніше, видадуть міграційну карту. Вам необхідно її заповнити, вказавши літак, на якому ви прибули, свої дані, мету прибуття в країну та інше. Якщо таку карту вам не видали на борту, її можна буде взяти вже в самому аеропорту.

Із заповненою міграційною картою ви проходите до стійки, де вам видадуть візу, якщо це необхідно (візи деяких країн оформлюються після прибуття прямо в аеропорту, а не завчасно). Далі з отриманими до відльоту багажними бірками ви проходите за своїми речами, ще раз проходите митний контроль і відправляєтеся вперед за враженнями.

Якщо ж ваш рейс був внутрішнім, то процедура ще простіше. Прилетівши, ви відразу ж отримуєте багаж і залишаєте аеропорт.

Як бачите, в авіаперельотах немає нічого складного і страшного. Достатньо лише заздалегідь ознайомитися з висунутими правилами перевізника, оформити всі документи і стежити за часом. У будь-якому випадку, в кожному аеропорту є співробітники, готові відповісти вам на будь-яке питання, допомогти і підказати, як вчинити в скрутній ситуації. Ми ж бажаємо вам гарного польоту і відмінних вражень! А ось куди відправитися – читайте в інших наших матеріалах.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки