Головна  / Блог / Куди поїхати? / Підземні міста України

Підземні міста України

Таємні підземні міста давно приковують увагу сталкерів, урбаністів і просто туристів з усієї України. Часом те, що ховається під землею, викликає навіть більший інтерес, ніж відомі надземні пам'ятки. Поговоримо про катакомби України – куди поїхати за дійсно сильними враженнями?

Підземелля в різних містах України

Одеса

Найвідомішими є одеські катакомби. Підземелля оповиті легендами. Є справжні – про те, що катакомби були притулком для кримінальних елементів міста. А є непідтверджені – зокрема, про заховану «Золоту Бригантину», макет корабля з золота, або навіть макет «Титаніка». І хоча нічого подібного в підземних лабіринтах Одеси знайдено не було, бажання туристів побувати в них не слабшає. Адже це більше про історію, ніж про шукання скарбів.

одесские катакомбы.jpeg

Львів

Не менш знамениті підземні ходи Львова. Вони є важливою частиною туристичної культури міста. В одних облаштували ресторани та кав'ярні, в інші допускають лише за наявністю дозволу, а треті й зовсім не досліджені.

Найвідомішими у місті Лева є підземелля Домініканського монастиря, аптеки-музею, Оперного театру, а також «кавові» підземелля.

львов.jpg

Харків

У першій столиці України багато прихованих від ока ходів. Всього там близько п'яти кілометрів тунелів, які відносяться до різних часових періодів. Катакомби Харкова недостатньо досліджені, але в майбутньому частину з них планують перетворити в музей – наприклад, під Гостиним двором. А поки туристів приваблюють екскурсіями харківськими підземеллями. Якщо надумаєте приїхати, винайняти квартиру в Харкові на добу завжди можна на Doba.ua.

харьков 1.jpg

Тернопіль

У розмовах про міста під землею, не так часто звучить Тернопіль. Воно й не дивно: підземелля в цьому місті були відкриті відносно недавно, а першу екскурсію ними в Тернополі провели лише п'ять років тому. Щодо тернопільських ходів ходить легенда, що під Надставною церквою може зберігатися Біблія, інкрустована дорогоцінним камінням.

тернополь.jpg

Житомир

До 1802 року в Житомирі був замок, а майже всі замки, як відомо, мають підземні ходи. Житомирський не був винятком. Він не дійшов до наших днів, проте в Замковій горі виявили печери XII століття. Підземелля Житомира також таїть у собі чимало секретів: за чутками, там встановлені пастки, а також росте грибок, що виділяє отруйні випаровування. Навіть якщо ви не ризикнете відвідати небезпечні катакомби, рекомендуємо просто провести вікенд у цьому славному місті. Ціни на квартири подобово в Житомирі починаються від 270 гривень.

житомир.jpg

Рівне

У 2016 році під час будівництва фонтану в парку імені Тараса Шевченка раптово провалився асфальт, і будівельники побачили підземну кімнату. Це підтвердило чутки, які давно циркулюють в суспільстві, про підземне місто. Поки говорити про туристичні екскурсії зарано, але в Рівному можна відвідати таємничий «Бункер Коха».

Тобто як відвідати ... Швидше подивитися з боку: бункер рейхскомісара Еріка Коха здебільшого затоплений. Активістам вдалося розчистити лише верхній ярус, а які відкриття чекають в інших – залишається тільки здогадуватися. Зараз бункер належить приватній особі, яка взяла його в оренду.

бункер ровно.jpg

Відзначимо, крім Рівного бункери в Україні є під Вінницею («Вервольф» і «Штайнбрух») і поблизу Житомира («Хегевальд»).

Луцьк

Список був би неповним без луцьких підземель, які знаходяться під кафедральним костелом апостолів Петра і Павла. Зараз це популярний туристичний об'єкт, розташований у серці Старого міста. За один день «подолати» таке багате на історію місто непросто, тому рекомендуємо винайняти квартиру подобово Луцьк і затриматися тут на довше.

луцк.jpg

Таємниці підземелля Києва

Свої катакомби є і в столиці. Перші київські підземелля виникли до Хрещення Русі. В XI-XII століттях в них мешкали та знаходили останній притулок ченці, більш раннє призначення вченим встановити не вдалося.

киев.jpg

Найвідомішими ходами є київські печери, які належать Лаврі. Дальні та Ближні печери мають великий попит. Однак підземні ходи Києва на цьому не закінчуються. У місті налічується близько 300 катакомб, які дотепер зберігають величезну кількість нерозкритих таємниць.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки