Головна  / Блог / Поради туристам / Подобове житло в Україні та Європі – відмінності та подібності

Подобове житло в Україні та Європі – відмінності та подібності

Нерухомість – важлива частина нашого життя. Здаючи житло в оренду, знімаючи його особисто на постійній основі або подобово під час подорожей, купуючи нерухомість, ми так чи інакше стикаємося з квартирним питанням. Де краще жити в Європі, чим відрізняється квартира від апартаментів і скільки коштує оренда квартир у світі – розповімо в цьому матеріалі.

Що таке апартаменти та їх відмінність від квартири?

Перш за все, варто розуміти, що квартира та апартаменти – це різний тип нерухомості. Квартира належить до житлового фонду, в той час, як апартаменти – до комерційного, тобто вони спрямовані на отримання прибутку, і призначені для тимчасового проживання.

Оскільки вся суть апартаментів – в тимчасовому проживанні, відповідно до закону вони зазначаються як нежитлове приміщення. Важливо: апартаментами може бути й комфортабельна квартира, що знаходиться в будівлі, в якій заборонено жити на постійній основі. Така ось тонка грань. Тому при покупці нерухомості важливо уважно ознайомитися з юридичними моментами.

квартирный дом.jpg

Складність при оренді житла в Україні та Європі

Оренда житла в Україні в цілому – найнижча в Європі, однак при перерахунку на купівельну спроможність знімати житло в нашій країні дорого. Однак зробити це набагато простіше, ніж в інших європейських країнах, в яких крім стабільного доходу враховуються бездоганна кредитна історія, рекомендації та інші моменти. В Україні ж, щоб зняти квадратні метри, досить просто відкрити сайт оголошень і домовитися з власником. Всі зобов'язання скріплює лише договір оренди.

Країни Євросоюзу більш заморочені в цьому відношенні. Оренда квартир в Європі – той ще квест. Наприклад, в Німеччині вам можуть не здати квартиру тільки на тій підставі, що ви мігрант. Людський фактор дуже важливий, і огляд квартири часто перетворюється в огляд потенційного орендаря, який повинен розповісти про свої джерела доходу, місце роботи та заробіток.

общение.jpg

При укладанні договору стягується плата за два-три місяці вперед. Німецьке законодавство саме встановлює параметри Nebenkosten – це передоплата за комунальними платежами, – і кожна стаття витрат прописується окремо. Якщо місячна сума за всіма платежами перевищує Nebenkosten, наймач доплачує необхідну суму. Комуналка в Європі, до речі, коштує близько 200 євро на місяць, хоча в країнах Прибалтики цей показник дещо нижчий.

Але повернемося до Німеччини. Квартири в цій країні часто здаються без меблів – це серйозна незручність для тих же мігрантів, яким хотілося б мати свій облаштований куточок.

Вартість оренди житла в Німеччині від 650 до 1100 євро залежно від місця розташування та площі. Але в середньому житло плюс-мінус в 30 «квадратів» ближче до центру міста обійдеться в 800-850 євро.

квартира без мебели.jpg

Як зняти квартиру в Німеччині на короткий термін? Не менш складно. У кожній федеральній землі – свої закони, тому перед тим, як домовлятися про оренду, потрібно вивчити інформацію на предмет легальності такої здачі. Втім, перевірені сервіси вам на допомогу. Що стосується ціни, то ніч в Берліні обійдеться в районі 80 євро, хоча можна знайти й дешевші варіанти.

Але якщо в Німеччині не кожен власник квартири здасть її мігранту, то в Італії ситуація ще складніше: тамтешні закони максимально захищають орендаря. У разі якщо у того не буде грошей на оплату чергового місяця, орендодавець не зможе просто так вигнати його. Крім того, 40% від прибутку він зобов'язаний віддавати державі, тому італійці схильні обходити закон за допомогою неукладення орендного договору. Але це, своєю чергою, невигідно для квартиронаймача, адже цей документ – його безпека та гарантії.

берлин.jpg

Проте квартири в Італії, як правило, здаються мебльовані. Вартість – від 700 євро. Квартири в Римі подобово в середньому обійдуться в 70 євро за ніч.

Приблизно стільки ж (500-550 доларів в місяць) коштує оренда квартир в Польщі – і це при тому, що середня заробітна плата в цій країні істотно менша від тієї ж італійської.

Апартаменти в Парижі подобово дорогі – від 90 євро/доба, а ось на постійній основі ціна йде від 700 євро, що вже прийнятно для нашого гаманця.

париж.jpg

Відмінності подобової оренди житла від європейських країн

Для будь-якого мандрівника першорядним є питання проживання. І в цьому плані апартаменти – найкращий варіант. На їхню користь говорять великий вибір на ринку нерухомості, можливість підібрати будь-який район проживання, відчути себе не туристом, а місцевим жителем, і, найчастіше, дешевизна.

Оренда квартир в Європі подобово дорожче, ніж в Україні. Як вже було сказано, в нашій країні одна з найнижчих орендних ставок. Наприклад, оренда житла в Києві подобово обійдеться від 400 гривень (12 євро на поточний момент). Непогані за якістю ремонту і меблів варіанти йдуть вже від 500 гривень (15 євро). Дешевші апартаменти, звичайно ж, на лівому березі Дніпра. Якщо говорити про житло в центрі міста, то 650 гривень (20 євро) – найскромніший варіант, основна маса – від 1000 гривень (30 євро).

квартира.jpg

Подобова оренда квартир в Одесі залежить від сезону. Влітку, що логічно, вартість житла зростає, восени – падає. Якщо брати в середньому, то вартість житла в Одесі у вересні йде від 300 гривень за ніч. Середня вартість – 500-600 гривень, від 800 – вже можна зняти квартиру поблизу до морського узбережжя.

Нарешті, житло в Харкові на добу коштує ще менше – за 450 гривень реально зняти непогані апартаменти поблизу парку імені Горького. Ближче до центру, в районі Держпрому і харківського зоопарку вартість квартир подобово – від 600 гривень. Втім, і тут є винятки з правил.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки