Головна  / Блог / Поради туристам / Як подорожувати автостопом Україною

Як подорожувати автостопом Україною

Поїздка автостопом – можливо, не найпростіший, але абсолютно точно – найбюджетніший спосіб переміщення країною та світом. Завзяті автостопники розмежовують поняття «мандрівник» і «турист»: на їхню думку, тільки «дикуном» можна пізнати всю красу поїздки. Чи безпечно подорожувати автостопом, що являє собою туризм на попутках і які його плюси та мінуси, розповімо в цьому матеріалі.

Подорож автостопом: переваги та недоліки

Попри широкий розвиток сервісів пошуку попутників, автостоп був і залишається популярним видом подорожей зі своїми прихильниками. І тому є кілька причин.

1. Дешевизна. Це дуже важливий момент, оскільки дорога – як правило, суттєвий рядок витрат. Подорожуючи автостопом, ви викреслюєте його та заощаджуєте на своїй поїздці.

2. Автостоп – це завжди пригода, знайомство з новими людьми. Це плюс для комунікабельних людей. Крім того, в спілкуванні з водієм, який вас підвозить, можна дізнатися чимало цікавого. З точки зору розширення кругозору це незаперечна перевага.

попутчик.jpg

3. Незалежність. Автостоп – це цілковита свобода дій. Ви не прив'язані до наявності квитків, розкладу транспорту та всього іншого, що завжди супроводжує «стандартний» туризм.

4. Тонус. Людям, що подорожують автостопом, доводиться щодня проходити чимало кілометрів з рюкзаком за плечима. Чи варто говорити, як це впливає на «прокачування» – хороша фізична форма забезпечена.

5. Єднання з природою. Тільки подорожуючи автомобілем – мова в цьому випадку не стільки про автостоп, швидше за про автомобілі в цілому, – можна відчути простір, в якому перебуваєш. Зробити дивовижний кадр, підмітити якийсь цікавий момент, відчути запахи, асоціювати себе зі своєю землею, своєю країною.

путешествие машина.jpg

Однак, поряд з плюсами попутні поїздки Україною мають зворотну сторону. Отже, про мінуси автостопу:

1. Непередбачуваність. Якщо в поїздці будь-яким іншим способом у вас є чітке розуміння послідовності дій – ви знаєте, у скільки, наприклад, ваш поїзд та коли він прибуває в місце призначення – то тут ніколи не знаєш, що чекає в дорозі. Часом можна годинами стояти на трасі, зупиняючи попутку.

Також машина, яку ви зловили, не обов'язково їде тим маршрутом, який потрібен вам. Доводиться прораховувати варіанти.

2. Необхідність володіти життєво важливими навичками. Оскільки ви можете опинитися в будь-якій ситуації, потрібно бути готовим до всього – наприклад, вміти самостійно поставити намет чи розвести багаття під час дощу.

палатка.jpg

3. Люди. На жаль, не завжди в дорозі трапляються позитивні персонажі. Іноді відбувається навпаки. І з не дуже приємними людьми теж доводиться вчитися знаходити спільну мову. Потрібно бути завжди насторожі, адже людина, яка погодилася підвезти, може попастися будь-яка.

Крім того, в ході бесіди автостопнику раз за разом доводиться відповідати на однакові стандартні запитання (звідки/куди їдеш, чи є сім'я, як їхати автостопом і чому саме такий спосіб), які з часом стомлюють, якщо не сказати більше – дратують. Тому це ще й виховання стресостійкості.

4. Погодні умови. Добре, якщо погода сприяє автостопу. Але так буває не завжди. Часом доводиться виносити на собі всі капризи природи: вітер, дощ, сніг, спеку. До цього теж важливо підійти готовим.

5. Мовний бар'єр. Цей мінус характерний лише для тих, хто «стопить» світом, а не в межах своєї країни.

автостоп минусы.jpg

Куди поїхати в Україні?

Перш ніж вирушити в дорогу, необхідно ретельно підготуватися: продумати маршрут з урахуванням якості доріг, вибрати яскравий одяг – щоб бути помітним на дорозі та підсвідомо викликати приємні емоції. З собою потрібно брати лише найнеобхідніше: так і простіше пересуватися, і розмір багажу не збентежить водія.

Як показує практика, максимальні шанси зловити авто у пари «хлопець плюс дівчина» – це виглядає більш сприятливо, ніж ситуація, коли на дорозі «голосує» один хлопець. А вже якщо два хлопці, то це швидше за відштовхне більшість водіїв.

Важливо вибрати вдале місце на дорозі, щоб не заважати руху та водночас бути помітним. Як варіант, напишіть табличку зі зазначенням населеного пункту, в який тримаєте шлях.

собака автостоп.jpg

Якщо «полювання» була вдалим, будьте готові підтримувати розмову з водієм, адже найчастіше людина бере попутника для того, щоб було з ким поговорити, особливо якщо ця людина – далекобійник. Втім, зустрічаються й замкнуті люди. В цьому випадку потрібно «промацати ґрунт» і зрозуміти, чи хоче водій вести діалог, щоб ненароком йому не набриднути.

А тепер – головне: куди поїхати автостопом в Україні. У нашій країні такий вид пересування теж розвинений, є чимало мандрівників, які принципово подорожують лише в такий спосіб.

У теплу пору року популярним напрямком є ​​Київ – Одеса. Це пряма траса з великим потоком машин. Внаслідок постійного руху застрягти на цій трасі практично неможливо, тому це хороший варіант для тих, хто їде автостопом вперше.

Також для новачків нескладним буде маршрут з Києва до Харкова. Якщо пощастить, дістатися можна за кілька годин. Але через те, що по дорозі в цьому напрямку зустрічається багато населених пунктів, потрапити на водія, який їде прямою дорогою до Харкова може бути не так просто.

Ще одним з найпопулярніших маршрутів є Київ – Львів. Автостоп в цьому напрямку буде не найпростішим, оскільки трафік може бути менш жвавим. Але в будь-якому випадку знайдеться водій, який погодиться взяти попутників, які пристойно виглядають.

Цікавими напрямками для автостопу також будуть Канів, Херсон, Луцьк, Шацькі озера. А взагалі, якщо є бажання та трохи везіння, автостопом можна дістатися куди завгодно.

водитель.jpg

Чи потрібно знімати житло?

Якщо на дорозі ви заощадите, то житло на добу – як не крути, необхідність. Більш того, всупереч авантюрній природі автостопу, про оренду хостела або квартири необхідно подбати заздалегідь. Особливо якщо мова йде про поїздку автостопом до Львова чи Одеси, де винайняти квартиру подобово в сезон не так просто, якщо відштовхуватися від низької вартості та зручного розташування.

Квартиру подобово у Львові влітку відшукати простіше, та й обійдеться вона дешевше. Мінімальний поріг – 300 гривень за ніч, найдорожчий варіант – 2000 гривень. Але це швидше виняток з правил – в загальній масі пропозиція не підіймається вище 800-900 гривень.

Подобово квартири в Одесі коштують від 250 гривень, але тут існує великий розкид в цінах – аж до 4000 гривень!

Оренда квартир в Києві подобово йде від 400 грн/добу й аж до 1500 гривень.

квартира.jpg

Подорож автостопом – справа непроста, але дуже захоплива. Готуватися до неї потрібно ретельніше, ніж до будь-якої іншої поїздки. Але якщо є бажання та готовність долати довге очікування та спонтанних попутників, сміливо обирайте маршрут, бронюйте житло та вирушайте в дорогу.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки