Головна  / Блог / Куди поїхати? / Подорож на Схід: чим зайнятися в Дніпрі, Кам'янському та Кривому Розі

Подорож на Схід: чим зайнятися в Дніпрі, Кам'янському та Кривому Розі

Будь-яке промислове місто поступається «розкрученим» Києву, Львову та Одесі. Але це тільки формально. Сьогодні спробуємо поглянути на індустріальні центри України під іншим кутом і переконатися, що в кожному місті вистачає місць, куди сходити та на що подивитися.

Дніпро: імперська спадщина

Дніпро в списку промислових міст, як і Запоріжжя з його унікальною Хортицею, значно виділяється. Головне тільки – не розчаруватися в місті одразу, тому що привокзальний район непідготовлену людину може загнати в зневіру: слабкий благоустрій, стихійна торгівля. Але далі – місто «розкривається».

Насамперед на проспекті Яворницького зустрічає парк імені Лазаря Глоби, заснований на цьому місці ще в кінці XVIII століття. Якщо ви подорожуєте з родиною, то для дитини цікаво буде покататися на потязі на дитячій залізниці, що діє в парку з травня по вересень.

Парк Глобы Днепр.jpg

Дніпро вельми цікаве з історичної точки зору, оскільки зберегло масу будівель, що належать ще до імперського спадщини. Наприклад, Преображенський собор, з якого і почалася забудова Катеринослава (перша назва Дніпра) за проектом Потьомкіна. Поруч, як доказ цього, стоїть пам'ятний знак – верстова миля.

Преображенский собор днепр.jpg

Цікавих будівель, що зберегли розмах і розкіш XVIII-XIX століть, тут більш ніж вистачає. Чого вартий хоча б будинок Пчолкина – його неодмінно треба відвідувати з екскурсією розкішними залами. Або Будинок органної та камерної музики – «вишенька» посеред індустріального району міста.

Дом органной и камерной музыки.jpg

До речі, район, в якому зосереджена металургійна промисловість, знаходиться в протилежній стороні від «туристичного» Дніпра. І в цьому плані місто вигідно відрізняється від своїх «побратимів»: гуляючи по ньому, турист не бачить численні підприємства, та й дихається легше. Відчуття непробудного сну заводського центру не має.

Та не можна забувати про кращу набережну України та найдовшу в усій Європі. Нею Дніпро славиться далеко за межами країни. Вона досить доглянута та приємна. Кілька пам'ятників, інсталяція «Я люблю Дніпро», Куля бажань і фонтани стабільно привертають велику кількість людей.

набережная город днепр.jpg

А веде набережна прямо на Монастирський острів, де є оглядовий майданчик, штучний водоспад, пам'ятник Шевченку, Миколаївська церква й парк з атракціонами та кафе. Звідти через парк Шевченка можна прогулятися до історичного музею, легендарної «Менори», а завершити прогулянку – на Катеринославському бульварі – можливо, кращою та найяскравішою з точки зору ілюмінації пішохідної вулиці України.

Екатеринославский бульвар днепр.jpg

Кам'янське: туристична Голгофа

Від Дніпра до Кам'янського – їзди всього нічого. І краще «брати» ці два міста разом, тому що цілеспрямовано їхати в «Днепродим», як його називають місцеві жителі, захочеться навряд, а ось за компанію – чому б і ні. Дізнатися, де жили двоє Брежнєвих – колишній генсек і екс-солістка «ВІА Гри» – як мінімум, цікаво.

Кам'янське – промислове місто. Якщо встати біля пам'ятника матері та дитині, що знаходиться на височині, то можна спостерігати заводські викиди в атмосферу найрізноманітніших кольорів. Це і красиво, і лячно водночас. 

каменское.jpg

Попри те, що дихається в місті важко, з туристичної точки зору воно небезнадійне. Кам'янчани відзначають, що в останні роки їх місто помітно змінилося на краще: відреставровані центральний парк та половина проспекту Свободи, з'явилася центральна площа. Фактично вона була й раніше, але з появою Голгофи кілька років тому стала більш акцентованою та привабливою. Гора з розп'ятим на хресті Ісусом перетворилася в символ міста нарівні з Прометеєм. Ці локації укупі з костелом святого Миколая – те, що називається «маст візит».

Якщо не заїжджати на знамените Блакитне озеро, на пляжах якого проводить літо пів міста, то одного дня на Кам'янське цілком вистачить. За цей час і здоров'ю сильно не нашкодите, і побачите кілька унікальних місць, яких немає більше ніде в Україні.

костел св николая каменское.jpg

Кривий Ріг: місто кар'єрів і водоспадів

А ось на Кривий Ріг дня не вистачить навіть при всьому бажанні, адже це офіційно найдовше місто Європи. Тільки вдумайтеся в цю цифру –126 кілометрів! Недарма  жартома його навіть називають «містом завдовжки в життя».

І хоч обласним центром Кривий Ріг не є, але претендувати на це звання може. І за масштабами відповідає, і по населенню, і навіть за наявністю метро. Правда, це не стільки метро у звичному розумінні слова, скільки метротрам, тобто підземний трамвай – одиничний екземпляр у всій країні. Кожен мешканець Кривого Рогу, рекомендуючи місця для відвідування у своєму місті, неодмінно про нього згадає.

метротрам.jpg

Пам'яток в Кривому Розі небагато, але природою він здивує напевно: Сланцеві скелі, скеля «Орлине гніздо», кілька водоспадів поблизу від місця злиття Інгульця та ​​Саксагані, Карачунівський кар'єр – всі ці локації рясно розкидані по різних частинах міста. Тому в Кривому Розі важливо обдумано підійти до вибору «місця стоянки» та звернути увагу на апартаменти, розташовані ближче до тих місць, які вирішите відвідати. Багато варіантів на будь-який смак пропонує сервіс подобової оренди житла Doba.ua.

водопад на реге ингулец.jpg

До речі, ще в самому довгому європейському місті знаходиться найбільший кар'єр ІнГЗК – «Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату». На власні очі побачити цю громадину щорічно приїжджають тисячі туристів.

карьер ИнГОК.jpg

Міста Каховського водосховища: замість Кирилівки

Якщо вже такі гіганти як Кривий Ріг, Дніпро та Запоріжжя не кожен сприймає з туристичної точки зору, то про Нікополь, Марганець, Енергодар та інші невеликі міста, розташовані вздовж Каховського водосховища, і говорити не доводиться.

Великої кількості пам'яток тут не знайти, історії – теж. Більшість міст – молоді та відбудовані за проектами. Енергодар – і зовсім ровесник Прип'яті. На перший погляд робити тут нічого, але це тільки на перший погляд тих, хто ніколи не бачив мальовничих красот Каховського моря.

каховское море.jpg

Нікополь в цьому списку прибережних промислових міст все ж вигідно виділяється і віком, і наявністю «гачків», за які можна вчепитися мандрівникам. Наприклад, буквально в семи кілометрах від міста, біля села Капулівка похований легендарний запорізький отаман Іван Сірко. А в селі Шолохове, що трохи далі, є красивий каскадний Токівський водоспад, з яким пов'язана красива легенда про кіммерійську принцесу Таміріс.

Токовский водопад.jpg

Промислові міста – це не тільки індустріальний туризм. У кожному з них є цікаві місця, на які варто звернути увагу. Україна настільки різна, що ви не перестанете нею дивуватися. Подорожуйте та розширюйте межі!




Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки