Головна  / Блог / Поради туристам / Правила катання на гірських лижах

Правила катання на гірських лижах

Лижі чи сноуборд? – одвічне питання, що розділяє надвоє всіх туристів, які віддають перевагу активному відпочинку взимку. Цей матеріал для тих, хто ствердно відповідає на користь перших.

Самовчитель з катання на лижах

Їзда на лижах вимагає певного рівня підготовки, а кожна людина, яка встає на них, зобов'язана дотримуватися запобіжних заходів. Для початку поговоримо про те, як правильно себе вести на схилі.

горный спуск.jpg

В першу чергу потрібно визначитися, на які саме лижі ви хочете встати. Вони діляться на два типи: бігові та гірські, які, своєю чергою поділяються ще на кілька видів залежно від стилю катання.

Він може бути:

  • класичним – найпоширеніший, при якому лижі переміщаються паралельно одна одній – такий стиль характерний для помірної їзди;

  •  коньковий – лижник відштовхується від поверхні внутрішньою стороною лиж, як ковзаняр від льоду – лижі для такого стилю коротші та жорсткі;

  • комбінованим – для такого стилю характерні універсальні лижі.

лыжи.jpg

Техніка катання на лижах має визначальне значення при виборі інвентарю.

Гірські ж лижі характерні для людей, які віддають перевагу агресивній їзді. Вони призначаються для:

  • карвінгу – стилю, при якому лижник активно залучає канти (у таких лиж глибокі вирізи з боків);

  • скі-кросу – швидкісного спуску з віражами;

  • фрістайлу (ширші лижі з загнутої п'ятою);

  • цілинного катання – по «пухляку» (для такого типу потрібні лижі-паудери).

лыжник.jpg

Крім того, лижі діляться на професійні, аматорські та туристичні. Це загальна інформація, яку вам необхідно знати. Як вибрати лижі та не помилитися з цим вибором, а також як одягатися лижнику (костюм, лижні палиці, черевики, рукавички, шолом, окуляри) конкретніше вам зможе підказати консультант в спеціалізованому магазині.

Що стосується безпосередньо навчання, то краще все-таки довірити себе професіоналам. Так, уроки будуть платними, проте це допоможе уникнути багатьох помилок і травм через недосвідченість, причому як своїх, так і чужих – адже людина, яка погано вміє стояти на лижах або борді, – завжди небезпека для людей, які поруч. До речі, уроки можна брати не тільки в зимовий час, а й за відсутності снігового покриву, що дозволяє підійти до сезону вже у всеозброєнні.

магазин лыжи.jpg

Часті помилки новачків

Серед найбільш частих помилок – надмірне лихацтво. Новачкам важливо пам'ятати, що вони катаються не в гордій самоті – навколо них багато інших лижників, серед яких діти. Потрібно контролювати свою швидкість, щоб уникнути «ДТП» на схилі.

Дуже часто на емоціях після першого вдалого самостійного спуску людина може втратити концентрацію, думаючи, що вже навчився всього, і далі піде, як по маслу. Надмірна самовпевненість завжди обертається проблемами.

Також перед тим, як стати на лижі, гарненько розімніться. У будь-якому спорті м'язи повинні бути розігрітими та перебувати в тонусі, і лижі – не виняток. Це убезпечить вас від травм та дозволить вдало згрупуватися при падінні.

упражнения.jpg

Лижні катання неодмінно повинні здійснюватися у тверезому вигляді. Гірськолижні курорти з великою кількістю кафе  спокушають трохи хильнути для настрою – наприклад, підбадьорливого глінтвейну. Однак алкоголь притупляє почуття, що може привести до вкрай неприємних наслідків. Перебування на схилі в стані алкогольного, наркотичного та іншого сп'яніння категорично заборонено!

Також поширеною помилкою новачків є неправильна поведінка на лижних спусках:

  • різка зміна траєкторії руху, особливо, коли вас об'їжджають;

  • зупинка на небезпечній ділянці траси (наприклад, на повороті, за пагорбом, на вузькому відрізку);

  • «Підрізання» інших учасників руху і катання в небезпечній близькості до іншої людини.

поведение на склоне.jpg

Звичайно, в будь-якому випадку досвід – син помилок важких, і кожен набиває свої шишки. Але все-таки попереджений – значить озброєний. А значить, деяких помилок вдасться уникнути.

Де покататися на лижах в Україні?

В Україні повно гірськолижних баз на будь-який смак. Найвідомішим курортом країни вважається Буковель. Він же найдорожчий. На Буковелі велика кількість трас для самих різних категорій спортсменів. Є, в тому числі схили для новачків. Але ціни кусаються, та й чи має сенс робити перші кроки там, де завжди дуже багато людей? Навпаки, краще їхати туди, де вільніше, і немає ризику завдати комусь травму.

Найвищий гірськолижний курорт України – Драгобрат. Він знаходиться на висоті 1300-1700 метрів над рівнем моря і теж користується великою популярністю. Там стабільний сніжний покрив через вдале розташування. Але Драгобрат найбільше підходить для екстремалів, хоча є й аматорські траси. За проживання Драгобрат візьме з вас від 200 гривень за добу. Досить демократично.

драгобрат.jpg

Славське – найкращий варіант для лижників. Розвинена інфраструктура, гарні краєвиди, менш примхливий клімат – що ще потрібно для повноцінного відпочинку? Для стоянки рекомендуємо Славське (приватний сектор) – тут ціни й зовсім починаються від 150 гривень за ніч. Готелі обійдуться дорожче в рази.

Якщо ви плануєте їхати на відпочинок з сім'єю, то зверніть увагу на курорт «Плай» у Львівській області. Цей гірськолижний курорт пропонує траси для людей різного рівня підготовки, але головне – на ньому є і дитяча траса.

детская трасса.jpg

Нарешті, порекомендуємо також закарпатський курорт «Красія», який відрізняється довжиною, шириною і положистістю схилів, що особливо підходить для лижників-початківців. Зняти житло в Красії можна через наш сервіс бронювання апартаментів Doba.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки