Головна  / Блог / Для владельцев квартир / Прихована камера у квартирі: бути чи не бути

Прихована камера у квартирі: бути чи не бути

У спробах убезпечити себе та забезпечити моральний спокій, орендодавці деколи приймають безпрецедентне рішення – встановити решітки на двері, запастися номером охоронного агентства та, навіть, встановити відеоспостереження у будинку. Але тут виникає конфлікт інтересів і законодавства. Так все ж, стежити або не стежити? Ось в чому питання.

Чому камера у квартирі – погана ідея

Як би ви не намагалися убезпечити себе від форс-мажорів, уберегти своє майно стовідсотково неможливо. І відеознімання може тільки погіршити взаємини із потенційними клієнтами.

В першу чергу звернемося до закону України.

Проти встановлення камери в квартирі виступає стаття 182 Кримінального Кодексу України.

Саме до неї апелюють усі «зняті» проти волі та відома. У статті йдеться про те, що незаконне збирання, зберігання, використання або поширення інформації про особу заборонене. Це карається штрафом, виправними роботами або, навіть, позбавленням волі.

В інтернеті гуляють історії про те, як господарі квартир встановлюють камери спостереження, збирають інформацію «про всяк випадок» і часом навіть діляться даними в інтернеті. Але все це зовсім незаконно.

Якщо попередити мешканців заздалегідь про те, що в приміщенні встановлена ​​камера спостереження, то є велика ймовірність, що вони відмовляться селитися. Адже ніхто не захоче виставляти своє особисте життя на загальний огляд.

Якщо ж зробити це таємно, то, коли все розкриється, проблем не уникнути. Орендарі можуть як просто влаштувати скандал, так і викликати поліцію. Якщо буде встановлено, що сигнал камери надходить вам на ПК або мобільний телефон, то покарання обов'язково буде.

Та й взагалі, встановити відеоспостереження у місті Києві або подібному мегаполісі буде недешево. Монтаж, маскування, повторний ремонт для того, щоб заховати усі дроти.

До речі, установники камер спостереження говорять, що всіляко намагаються відмовляти клієнтів, які хочуть поставити приховані камери.

Як встановити камеру законно

Але, якщо ви все ж побоюєтеся за своє майно, мали прецеденти у своєму досвіді або чули про такі, то як бути? Об'єктивно кажучи, камери відеоспостереження доцільні у двох випадках – за наявності особливо цінних предметів у квартирі та якщо існує недовіра до своїх гостей. Але, з іншого боку, залишати дорогі речі у квартирі для добової оренди не варто. А гостей ви, як господар, відбираєте самі.

Можна, звичайно, проговорити встановлену камеру з гостями. Прописати її наявність в договорі або просто на словах пояснити постояльцям, навіщо вона вам. Але коментар юристів у цій справі досить вичерпний:

«Письмова або обговорена згода гостей на відеоспостереження не завжди гарантує вам спокій. Все одно залишається ризик кримінального покарання»

Як же бути? Система відеоспостереження в передпокої або в передбаннику під'їзду – найкращий і законний варіант. Якщо постояльці будуть виносити з квартири майно, камера це вловить. Але ви не будете втручатися в їх особисте життя, а відповідно не порушите закон. І ще, якщо ви побоюєтеся за майно, можете скласти перелік цінних предметів, деталей інтер'єру і здавати-приймати квартиру через підпис.

Хай там як, бізнес з подобової оренди передбачає велику частку довіри до своїх гостей. Тому розвивайте свою інтуїцію та складайте грамотний договір.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки