Головна  / Блог / Куди поїхати? / Прогулянка Дерибасівською

Прогулянка Дерибасівською

Уявити Одесу без Дерибасівської так само неможливо, як і Нью-Йорк без Брайтон-Біч або Париж без Єлисейських полів. Побачити, чим живе головна вулиця Одеси та не впустити важливих моментів допоможе наше невелике прев'ю.

Як то кажуть, на Дерибасівську не ходять, на Дерибасівську гуляють поступово...

Якщо ви хочете відчути одеський колорит сповна і зрозуміти особливість цієї вулиці – вимкніть телефон, відкладіть всі справи та не поспішаючи пройдіть ці кілька кварталів. Заходьте в кафе, у дворики, прислухайтеся, про що говорять місцеві, намагайтеся відчути та вдихнути неповторну атмосферу міста.

Пам'ятки Дерибасівської

Свою «поступову» прогулянку почніть від пам'ятника засновнику міста Дона Хосе де Рібаса, на честь якого і названо вулицю. Коли йому було всього 30 років, загін під його командуванням захопив турецьку фортецю Хаджибей – власне, так і виникла Одеса. Щоб підкреслити першобудівну місію, скульптор зобразив Де Рібаса з лопатою в одній руці та розгорнутим планом Одеси в інший. Селфі з Де Рібасом точно прикрасить ваш фото-ряд, тому позуємо і вирушаємо не поспішаючи далі.

Особливого шарму вулиці надають невисокі будівлі XIX століття і широка дорога з бруківки. Причому бруківка ця не звичайна – вона зроблена з лави далекого Везувію. Каміння із застиглої лави привозили з Неаполя спеціально для облаштування Одеси.

Пройшовши кілька кварталів вимощеною бруківкою, ви опинитеся біля ТЦ «Європа». В абсолютно сучасному зразку рукотворної краси ви зможете знайти багато розваг, перекусити, придбати необхідні речі та відправитися далі пізнавати історію Одеси.


Якщо трохи відступити з маршруту, вулицею Рішельєвською можна перейти на Ланжеронівську до Одеського оперного театру. За красою будівля може зрівнятися хіба з Віденським театром. Зліва від головного входу знаходиться затишний дворик Оперного театру – Пале-Рояль з дзюркотливим китайським фонтанчиком і кафе з атмосферним літнім майданчиком. Праворуч розташований великий сквер, в якому теж приємно відпочити. Про це місце можна розповідати довго, але краще все-таки один раз побачити. А щоб за одну поїздку охопити відразу всі красиві місця в серці міста, краще зупинитися десь неподалік. Переглянути квартири на Дерибасівській подобово і забронювати вподобаний варіант можна в каталозі подобової оренди doba.ua.

Повертаємося до найбезтурботнішої вулиці України, де життя плине м'яко і поступово – на Дерибасівську.


На перетині вулиць Гаванної та Дерибасівської розташувалася скульптура відомого одесита – першого авіатора в місті, Сергія Уточкіна. Молодий і красивий, він запускає літачок на майданчику кінотеатру, який він сам назвав колись «Кіно-Уточ-Кіно».

Міський сад Одеси

Сімейство де Рібас подарувало одеситам не тільки дивовижну вулицю з особливою атмосферою домашнього тепла і комфорту. Будучи справжніми цінителями літератури, вони заклали основи бібліотечної справи в місті. Завдяки їм на Дерибасівській з'явився і чудовий Міський сад, куди ми потрапляємо під кінець променаду.

При вході в сад граціозно сіла бронзова левова сім'я, привезена в Одесу з Франції в XIX столітті. Тут, зручно розташувавшись на лавочці, вам вдасться відпочити, і одночасно почути останні новини, анекдоти. В саду можна сфотографуватися з Кісою Вороб'яніновим і Остапом Бендером, побачити яблуко розбрату - один з дванадцяти стільців, посидіти на лавці з самим Леонідом Утьосовим. Музиканта й артиста так надихала Одеса, що свою любов до міста він оспівував у піснях.

«Що ж дивуватися, що я люблю музику, адже я народився не де-небудь, я народився в Одесі. І на те, що вона - найкраще місто в світі, ваших заперечень не чув»- говорив Леонід Осипович.


Серед численних визначних пам'яток в Міському саду не можна обійти стороною єдиний у світі фонтан парфумів, що потопає у квітах. З нього кожну годину замість води розпорошується ароматичний склад. Це райський куточок для цінителів і володарів тонкого нюху.

У міському саду знаходиться ресторан, кілька затишних кав'ярень, лавка з сувенірами. Тут завжди проходять виставки, вернісажі та все це нерідко супроводжується живою музикою, грою духового оркестру. Дуже схожа атмосфера панує і в одеському Пасажі, що розташувався на розі вулиць Дерибасівська і Преображенська. Будівля торгового комплексу і готелю є однією з архітектурних окрас міста. Тут Ви зможете не тільки придбати новенькі речі, а й познайомитися з дивним орнаментом інтер'єру.

Антураж Дерибасівської, як і міста в цілому, не змінюється десятиліттями, а дух, який витає в повітрі, здатний надихнути навіть найчерствішу людину на нові почуття, емоції, творчість.


Звичайно, в цьому прев’ю Дерибасівської ми не зможемо написати про все, але це буде зайвим, - як то кажуть, залишимо місце для загадки та мрії.

Дерибасівська – одна з найпопулярніших частин міста серед туристів. Тому слід заздалегідь подбати про житло. На сайті doba.ua можна знайти як квартири в центрі Одеси подобово, так будинки ближче до моря.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки