Головна  / Блог / Куди поїхати? / Різдвяні свята – куди поїхати на кілька днів?

Різдвяні свята – куди поїхати на кілька днів?

Зимові свята – гарна нагода влаштувати подорож всією родиною чи компанією друзів. В цьому році довгих вихідних не буде, проте навіть два-три дні в новому місті подарують гарні емоції та додадуть сил. Пропонуємо невелику добірку місць, куди можна поїхати на вихідні та відчути різдвяну атмосферу.

машинка.jpg

Різдвяні вихідні – скільки відпочивають українці?

З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новий календар, у зв’язку з чим дати деяких свят змістились. В цей перелік входить і Різдво. Тепер католицьке та православне Різдво попадають в одну дату – 25 грудня. В цьому році ця дата випала на понеділок.

Гарною традицією в Україні є офіційні вихідні на свята та перенесення вихідних днів, якщо свята припадають на суботу чи неділю. Але в цьому році, як і в попередньому, офіційних вихідних на Різдво та Новий рік не передбачається. Обидві дати припадають на понеділки й ці дні будуть робочими. Проте можна влаштувати невелику подорож вихідного дня напередодні свят.

снеговик.jpg


Як відзначають Різдво в Україні?

Відпочинок на Різдво в Україні традиційно проходить в колі сім'ї. З цього року православні українці святкуватимуть його 25 січня. Дата святкування змістилась, але традиції та правила залишились незмінними. За сорок днів до Різдва починається піст. Різдвяний стіл також має бути пісний та налічувати 12 страв. Святвечір починається тоді, коли на небі з’являється перша зірка. 

В ніч перед Різдвом, з 24 на 25 грудня, молоді люди можуть займатись ворожінням. У цей час дівчата дізнаються імена своїх суджених. Проте ця традиція потроху втрачає актуальність. А от прикмети святкування Різдва продовжують відігравати важливу роль. Наші предки велику увагу приділяли одягу, в якому сідали за стіл. Він повинен був мати світлі відтінки та по можливості бути новим. Також увагу звертали на погоду: відлига або сніг обіцяють ранню весну, а заметіль та іній – хороший урожай. Весь святковий день і наступний за ним бажано присвятити відпочинку в сімейному колі. Працювати та лаятися забороняється.

снежная зима.jpg

В день Різдва заведено колядувати та ходити в гості. Вважається, що першим до хати має заходити чоловік – це принесе щастя. Один з одним заведено вітатися фразою «Христос народився», на що слід відповідати: «Славімо його!».

застолье.jpg

Українські новорічні тури

Одне з міст, де можна насичено провести зимові свята – Київ. Попри відсутність традиційного ярмарку в центрі, атмосфера Різдва в столиці відчувається. Ресторани та кав’ярні, прикрашені гірляндами, манять гостей пряними ароматами, головна ялинка країни сяє вогнями на Софійській площі, а льодові ковзанки та ярмаркові будиночки чекають киян в різних куточках міста. 

Плануючи провести свята в столиці, варто пам’ятати, що оренда квартир в Києві подобово поблизу центра недешева, економніше винайняти житло в інших районах. Тим паче, що більшість святкових локацій цьогоріч віддалені від центру.

киев.jpg

Одне з найбільших зимових містечок з розвагами для дітей та дорослих традиційно відкрилось на ВДНГ. Велика ковзанка, виставка крижаних скульптур, майстерня новорічних іграшок, фудкорт, святково прикрашена тепла оранжерея, атракціони – тут можна цікаво провести цілий день. Трохи менша за розмірами, але не менш святкова локація відкрилась цього року вперше на території ТРЦ RiverMall. Тут також є ковзанка та декілька ярмаркових будиночків з сувенірами та смаколиками. А якщо матимете більше вільного часу, обов’язково навідайтесь в парк ілюмінації, який відкрився в «Добропарку» поряд з Києвом. 

По-особливому атмосферний і святковий Львів, в якому завжди шанують традиції та влаштовують яскраві заходи з гуцульським колоритом і розмахом. Цьогоріч звичного ярмарку не буде, проте красуня ялинка вже радує містян біля Оперного театру, а ковзанка – біля ТРЦ Victoria Gardens. За декілька днів до Різдва на площі Ринок буде встановлено різдвяну шопку, а на площі Ангелів відбудеться винесення Дідуха. В різних культурних закладах впродовж грудня проходитимуть концерти, майстер-класи та вистави, а на вулицях міста біля імпровізованих бочок з ватрою співатимуть колядки. 

Завжди радий гостям і Тернопіль. «Файне місто» пропонує автобусні тури та різноманітні різдвяні програми. Зняти квартиру подобово в Тернополі можна за дуже адекватні гроші, а ціни в кафе тут і зовсім одні з найнижчих серед обласних центрів країни.

тернополь.jpg

В Івано-Франківську щорічно влаштовують фестиваль-молитву «Коляда на Майзлях», що супроводжується виступом фольклорних колективів. Цього року гостями фестивалю стануть митці з США, Канади, Франції, Швеції та інших країн. Побачити всі виступи можна буде на вуличних екранах в центрі міста. 

Святкування Різдва за всіма українськими канонами та звичаями пройде в Національному музеї народної архітектури та побуту «Пирогів» у Києві, з вертепами та екскурсіями в «Шевченківському гаю» у Львові, з театралізованою виставою в музеї-заповіднику Гоголя в Полтавській області.

домик в снегу.jpg

Ну, а найбільш затишна атмосфера панує, звичайно ж, у горах. Що може бути краще, ніж зняти на пару днів будиночок в Карпатах і провести світле свято в єднанні з природою. 

Щасливого Різдва!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки