Головна  / Блог / Куди поїхати? / Різдвяні ярмарки для всієї родини

Різдвяні ярмарки для всієї родини

Різдво – час, коли родичі збираються в одному будинку та проводять час разом. Цього року католицьке та православне Різдво припадає на одну дату – 25 грудня. Де проходитимуть найбільші ярмарки та де можна зустріти найкрасивіше Різдво, читайте на Doba.ua.

Як українці святкують Різдво?

Раніше більшість українців відзначала це свято з 6 на 7 січня за юліанським календарем. Проте цього року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар. Тепер православні українці відмічатимуть Різдво Христове 25 грудня. На цю ж дату випадає і католицьке свято.

Піст, який передує Різдву, також змінив свої дати, але його правила залишились такими, як були. Починається піст за 40 днів до Різдва і цього року перший день припав на 15 листопада. Останній день, 24 грудня, закінчується Святвечором. 

До Різдва готуються заздалегідь, продумуючи меню з 12 пісних страв та куті. Крім цього на столі повинен стояти дідух – зроблений вручну сніп із сіна, що символізує добробут та багатство.

Якщо Новий рік можна відсвяткувати на галасливій вечірці з друзями, то Різдво – це сімейне свято. 24 грудня, коли на небі спалахує перша зірка, за святковим столом збираються всі члени родини. Цього вечора не можна лаятись чи займатися побутовими справами. 

Невід'ємною частиною Різдва є колядки. Дехто починає колядувати ще з вечора 24 грудня, а дехто – з ранку наступного дня. У великих містах колядки вже не такі популярні, але в селах ця традиція збереглася. Колядують в основному діти, вони вбираються у традиційні костюми, ходять від будинку до будинку, співають колядки та розігрують сценки. За це господарі вручають їм солодкі частування чи гроші.

Різдво в Україні належить до державних свят, але цього року, як і минулого, 25 грудня не буде вихідним через воєнний стан.

У яких містах відбуваються ярмарки на Різдво?

Зазвичай вогні на новорічних ялинках запалювали 19 грудня, у День святого Миколая, і в цей час розпочинали роботу новорічно-різдвяні ярмарки в Україні. Але у зв’язку з переходом до новоюліанського календаря, дата святкування Дня святого Миколая змінилась. Відтепер це свято відзначається 6 грудня, відповідно новорічні ялинки були встановлені до цієї дати.

Раніше багато заходів проводили на різдвяні свята у Києві. У цьому році масштабних святкувань не планується. Але різдвяна атмосфера все одно буде присутня. Головну ялинку країни традиційно встановили на Софійській площі. Вона значно менша за попередні, бо головною умовою встановлення було обмежене використання електроенергії. Але попри невеликі розміри, ялинка гарно прикрашена синьо-жовтими іграшками та виконує свою головну задачу – дарує киянам та гостям міста відчуття новорічно-зимових свят.

c8daa17141b8fb57d2479ee4c8632c64.jpg

Ніяких заходів на центральних локаціях проводити не планують, також поряд з ялинкою немає ярмаркових будиночків, атракціонів і фотозон. Знайти традиційні зимові розваги можна в інших місцях. Наприклад, на території ВДНГ. Тут з 9 грудня до 17 березня діятиме «Зимова Країна» з великою ковзанкою, крижаними скульптурами та фольклорними виставами. Ще одне місце, яке варто відвідати разом з дітьми, – «Новорічна поштова резиденція». Вона відкрилась 1 грудня у відділені «Укрпошти» на Хрещатику і працюватиме до 31 грудня. Також невеликі ковзанки та прикрашені ялинки чекатимуть киян в різних куточках міста, наприклад цьогоріч святкова ковзанка відкрилась біля торгово-розважального центру River Mall. 

Однією з найяскравіших святкових локацій поблизу Києва цього року є парк ілюмінації у «Добропарку». Це місце відоме багатьом завдяки полям тюльпанів та лаванди, яки тут розквітають в теплу пору року. А взимку замість квітів на території парку сяють вогні ілюмінацій. Також тут є теплі зони, ярмарок, фудкорт та безліч розваг для дітей: оглядове колесо, карусель, тюбінгова гірка. Працюватиме зимове містечко до 21 січня. 

Наступне після столиці різдвяне місто – Львів. Тут у період зимових свят панує така чарівна атмосфера, що приїхати до Львова на Різдво мріє кожен. Цієї зими масштабних заходів не буде, проте львів'ян та гостей міста не залишать без свята. В період зимових канікул відбудеться чимало подій в різних культурних закладах: вистави, майстер-класи, кінопокази, концерти. 

lviv4.jpg

Ялинка традиційно сяє вогнями біля Оперного театру, на площі Ринок. Заввишки дерево сягає 14 метрів, а прикрашає новорічну красуню протитанковий «їжак», зроблений зі старих трамвайних рейок. Перед Різдвом, 22 грудня, на площі Ринок встановлять різдвяну шопку, а 24 грудня відбудеться традиційне винесення Дідуха. Бажаючи провести свята у цьому місті, рекомендуємо заздалегідь вибирати квартири подобово Львів, площа Ринок – найпопулярніший туристичний район, житло там бронювати краще за місяць, а то й за два.

Вже другий рік зимові свята в Україні проходять не так яскраво та масштабно, як раніше. Різдво та Новий рік – не привід для гучних вечірок, поки в країні діє воєнний стан. Але це гарний час для того, щоб провести його разом з родиною, сходити з дітьми на вистави, подарувати один одному символічні подарунки. Звичних святкових ярмарків не буде в Харкові, Одесі, Чернігові, Полтаві. Але в кожному з цих міст є затишні ресторани та культурні заклади, в яких можна відсвяткувати Різдво. 

Плануючи поїздку на свята, квартири подобово в Полтаві, Одесі, Харкові чи Чернігові можна забронювати на Doba.ua. Але робити це краще заздалегідь.

Плануючи зустріти Різдво на заході країни, гарним вибором буде затишний Тернопіль або сніжний Івано-Франківськ. Зустрівши свято у Франківську, залишок вихідних можна провести на одному з курортів області, катаючись на гірських лижах та гріючись у чанах. Буковель, Яремче, Яблуниця, Ворохта, Верховина – підібрати варіант відпочинку у Карпатах можна на будь-який смак та бюджет.

image (1).jpg

Якщо всі попередні варіанти вже були випробувані, можна вирушити до Кам'янця-Подільського. Середньовічний замок, вежі якого закутані снігом, ялинка, вертеп – атмосфера міста переносить у зимову казку. Цьогоріч послухати колядки та різдвяні пісні містян запрошують на «Чарівний різдвяний концерт», який пройде в Міському палаці культури 18 грудня. А резиденція святого Миколая чекає дітей разом з батьками в маєтку графа Орловського в селі Маліївці, неподалік від Кам'янця-Подільського. Як і в будь-якому місті, у період свят зняти квартиру в Кам'янці-Подільському подобово краще за кілька тижнів.

Обов'язковий список покупок на ярмарку

Оскільки цього року великих різдвяних ярмарків не передбачається, найголовнішим придбанням стане чашка ароматної кави або глінтвейну під час зустрічі з близькими. 

А якщо пощастить потрапити на ярмарковий будиночок, то можна придбати один з традиційних товарів: розфарбований пряник, льодяники різних форм та кольорів, новорічні іграшки. Також у прикрашених гірляндами дерев'яних будиночках зазвичай можна зустріти в'язані шапки та рукавиці, вироби з вовни, обереги, яскраві аксесуари, магніти та тематичні сувеніри. Окрім сувенірних будиночків, на святкових локаціях часто є зона фудкорту. Зазвичай там продають грог та глінтвейн, шашлик та ковбаски. 

Різдво – сімейне свято, цінність якого в часі, проведеному з рідними людьми. Тому навіть попри відсутність масштабних гулянь у великих містах, бажаємо провести це свято з теплом та гарним настроєм. В яке б місто ви не вирушили, скрізь вас зустрінуть святково прикрашені заклади зі смачним зимовим меню. А затишне житло ви завжди можете знайти в нашому каталозі подобової оренди. 

Веселого Різдва та гарних свят!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки