Головна  / Блог / Куди поїхати? / Сакури у Мукачеві та Ужгороді: де їх шукати?

Сакури у Мукачеві та Ужгороді: де їх шукати?


Пам'яток Західної України не порахувати. Чого варті лише Карпати. У регіону найбагатша історія, яку охоче розповідають сотні музеїв. Міська архітектура також зберегла подих століть. Але, як свідчить практика, не лише минуле привертає увагу туристів. Багато хто приїжджає до Західної України, щоб насолодитися миттю: побачити, як цвіте сакура. Японська вишня – одна із численних родзинок Закарпаття. Вона фарбує в рожевий колір багато міст, але лідирують за кількістю чарівних японських дерев дві локації. Докладніше про кожну. 

Коли їхати до Ужгорода?

Адміністративний центр Закарпатської області прекрасний у будь-яку пору року. Але якщо планувати відпочинок в Ужгороді навесні, то можна побачити, як його старовинні вулички перетворюються: тут усюди розквітають рожеві дерева. Перша алея сакур з'явилася тут далекого 1923 року, коли будувався знаменитий чеський квартал Галагов. Вирішуючи, якою рослинністю прикрасити вулиці, відзначили болотистий ґрунт та теплий клімат. У результаті вибір був зроблений на користь японської вишні, яка справді чудово прижилася в регіоні.

p_314902_1_slidertop2.jpg

Звичайно ж, місцеве населення має свою версію того, звідки взялися сакури в Україні. За легендою, їх перевозили японські посли у дар імператору Францу-Йосифу. Зупинившись на ночівлю у Мукачеві, гості з Піднебесної стали жертвами пограбування. Мукачівцям так сподобалися незвичайні саджанці, що вони умикнули імператорський сувенір. Згодом дерева були подаровані ужгородській владі.

Де правда, а де вигадка вирішувати вам. Головне – не пропустіть райську пригоду у розпал весни. Дізнаємось, де цвітуть сакури в Ужгороді. Не збрешемо, якщо скажемо, що в рожевий колір одягається все місто, але при цьому найбільше цвітіння можна застати в таких локаціях:

  • проспект Свободи;

  • сквер Масаріка;

  • мікрорайон Галагів;

  • вулиця Ракоці;

  • Довженка;

  • площа Пушкіна;

  • набережна Незалежності;

  • вул. Крилова;

  • Гойди;

  • Новий район.

Є ще багато цікавого, що подивитися в Ужгороді, крім японських дерев. Липова алея, Ужгородський замок, Народна площа, ботанічний сад, цілих 6 набережних – не місто, а щастя туриста. Рекомендуємо зняти квартиру в Ужгороді подобово, щоб насолодитися екскурсією сповна. Зручний сервіс Doba забезпечує прямі контакти господарів.

d0ae109368015362b8e7eaf78be0dd36-wide-big.jpg

Сакури Мукачево

Головний конкурент Ужгорода в частині японської дивини – місто на берегах річки Латориця. Він другий за чисельністю населення на Закарпатті. Поступається адміністративному центру і в плані економічного розвитку, але за кількістю рожевого цвітіння навесні позицій не здає. Ось уже багато років міста борються за звання найквітучішого, постійно висаджуючи нові дерева на радість місцевому населенню і, звичайно ж, туристам. Минулого року навесні Мукачево охопило цвітіння понад 7000 сакур. А сумарна довжина вулиць, увитих рожевими квітами, зазвичай перевищує 4 км. 

Якщо плануєте подивитись сакури в Мукачеві, цікавими місцями будуть такі:

  • вулиця Маргітича (колишня Московська);

  • Королеви Єлизавети;

  • біля Мукачівського державного університету (вул. Ужгородська);

  • дорогою до мікрорайону Росвигово;

  • вулиця Карпенка-Карого;

  • Яна Амоса Коменського;

  • парк Перемоги.

І знову ж таки: японські дерева – далеко не єдине, що подивитися в Мукачеві. Тут чимало визначних пам'яток: замок Паланок, Кельтський двір, Медовий будинок, замок Шенборнів, Довжанський та Невицький. Не забудьте заздалегідь орендувати житло в Мукачеві, адже вам точно заманеться затриматися тут на кілька днів. 

image.jpg

Час цвітіння сакури

Якщо ви хочете зловити японську вишню в самому розпалі, сплануйте подорож навесні. Оренда будинку Карпати доступна цілий рік, ви навіть можете забронювати житло заздалегідь, щоб точно не прогаяти найвигідніший варіант.

Час, коли цвіте сакура в Закарпатті, багато в чому залежить від погоди, тому точно передбачити дату неможливо. Орієнтуйтесь на середину квітня – початок травня. Саме в цей період західний регіон України забарвлюється у блідо-рожеві кольори, стаючи схожими на Японію. 

В Ужгороді на цей період заплановано проведення “Сакура-фесту”. Разом із рожевими квітами місто наповнюється творчістю. Практично під кожним деревом ховається художник, який малює мальовничі краєвиди на зорі та на заході сонця. По всьому місту влаштовують арт-виставки, літературні вечори, музичні, танцювальні, театральні вистави. Проводяться конкурси, майстер-класи, чемпіонати. І все це під покровом зворушливих сакур.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки