Головна  / Блог / Для владельцев квартир / Шахрайство в подобовій оренді житла

Шахрайство в подобовій оренді житла

Подобова оренда житла – важлива складова будь-якої поїздки. Однак від шахрайства в цій сфері ніхто не застрахований. Як не натрапити на шахраїв при оренді квартири та, навпаки, без ризику здати апартаменти – читайте в цьому матеріалі.

Якщо шахрай – орендодавець

Шахрайство при оренді житла ділиться на два типи. Розглянемо обидва.

Найбільш поширений варіант афери з боку орендодавця полягає в наступному: орендар сплачує повну вартість, отримує ключі на руки, а за фактом цей ключ до дверей не підходить. Особливо часто ця схема використовується напередодні свят.

Існують різні схеми обману при оренді квартири. Нерідко афера будується на комбінації «очікування/реальність». Наприклад, ви вибираєте красиву квартиру з дизайнерським ремонтом, а на ділі отримуєте якусь халупу. Останнім часом шахрайства такого типу зустрічаються рідше, оскільки всі сервіси ведуть боротьбу з подібними фейками. Але варіант, коли із заброньованою квартирою щось «трапляється», і господар заселяє вас в апартаменти нижче класом, мають місце бути.

халупа.jpg

Ще один варіант – використання орендодавцем підроблених документів. Липові паспорта і такі ж папери на право власності – на жаль, не рідкість. На цей час в Україні понад 1,5 мільйона анульованих паспортів. Це можуть бути вкрадені або втрачені паспорти, а також паспорти померлих людей. Під будь-яким приводом шахрай може надати фальшиві документи або копії оригіналів і зажадати від вас заставу. Але ця ситуація, як правило, відноситься більше до довгострокової оренди.

Часто шахрайські схеми засновані на занадто привабливих пропозиціях. Злочинець ставить ціну, скажімо, на 10% нижче середньої та виставляє привабливі фотографії нової квартири з хорошим ремонтом. Як заставу він знову вимагає перевести невелику суму, щоб ви підтвердили серйозність своїх намірів, після чого пропадає.

Звичайно, ситуація вкрай неприємна, але деякі потерпілі можуть просто закрити на неї очі через малу шкоду. Однак таких обдурених можуть бути сотні й тисячі людей, і з миру по нитці набирається дуже пристойна сума. До того ж подібні злочини складно розкрити, бо сума збитку невелика.

залог.jpg

Як обманюють орендодавців?

Тепер розглянемо шахрайства з орендою квартир, при яких страждають самі орендодавці. Найпоширеніша схема обману з боку орендаря – це банальна крадіжка: людина знімає апартаменти на пару днів і за цей час оббирає їх дочиста. Самі розумієте, техніка і меблі коштують набагато більше, ніж подобова оренда на пару діб.

Друга схема в аферах при оренді квартир подобово – суборенда. У цьому випадку орендар винаймає квартиру, після чого перездає її третім особам нібито на довгий термін, знаходячи жертву швидко якраз внаслідок низької ціни, про яку сказано вище. Аферист бере гроші за перший і останній місяці проживання і зникає.

Нарешті, випадок, який зустрічається рідше, але такі афери з орендою квартир теж бувають– коли шахрай орендує квартиру, а потім здає її покімнатно. Але це більше належить до довгострокової оренди, як і перепродаж квартири третім особам за підробленими документами.

мошенник 1.jpg

Поради від Doba.ua – як уникнути шахраїв при оренді квартири

Що ж необхідно зробити, щоб не бути обдуреним? Звертаємо увагу, що мова йде тільки про короткострокову оренду – у довгострокової є свої нюанси.

Якщо мова йде про здачу квартир подобово, то убезпечити себе можна за допомогою таких дій:

1. Здача житла через перевірені сервіси.

2. Перевірка документів при оренді квартири – обов'язкова. Запитуйте паспорт в орендаря і фотографуйте його про всяк випадок.

проверка документов.jpg

А тепер кілька порад, як зняти квартиру на добу без обману:

1. Будьте уважні до передоплати. Житло без передоплати мінімізує шанс бути обманутим. По можливості не перераховуйте ніяких грошей, не побачивши квартиру особисто.

2. Скупий платить двічі. Не варто спокушатися підозріло дешевими варіантами квартир. Приваблива ціна, як правило, є приманкою.

3. Перевіряйте оголошення про оренду квартири на реальність. «Забийте» зображення в пошук по картинці та вивчіть збіги. Шахраї часто розміщують в оголошення рандомні фото, взяті з Інтернету. Також підозру повинно викликати різний розмір фотографій або вкрай невелика їх кількість, недавня реєстрація аккаунта власника, короткочасні оголошення, що швидко зникають, а також мінімальна кількість інформації про квартиру.

4. Аналогічно користуйтеся перевіреними сервісами, де є гарантія бронювання, і ознайомлюйтеся з відгуками про орендодавця.

отзывы.jpg

На жаль, афери з нерухомістю в Україні є частиною нашого життя. Але при своєчасній поінформованості про можливі шахрайські схеми, шанси бути обманутим значно зменшуються. Сподіваємося, що наші рекомендації допоможуть вам не допустити явних помилок при бронюванні або здачі апартаментів.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки