Головна  / Блог / Куди поїхати? / Що подивитися в Чернігові: ТОП-5 храмів дивовижної краси

Що подивитися в Чернігові: ТОП-5 храмів дивовижної краси

Після літніх фестивалів і вечірок так хочеться провести вихідні в спокійній і затишною обстановці. Сьогодні розповімо про Чернігів – дивовижне місто, де історія виступає в симбіозі із сучасністю. Це місце для тих, хто хоче долучитися до православних звичаїв та культури, послухати дзвін дзвонів, що розноситься над Десною, і насолодитися осінньою атмосферою України. Концентрація красивих храмів в Чернігові одна з найбільших в Україні. Сьогодні ми відібрали 5 святинь, які обов'язково треба побачити в цьому північному куточку нашої країни.

Борисоглібський собор

Спочатку цей храм будувався як усипальниця князівського роду Демидович, але пізніше став головним собором кафедрального монастиря. В ході післявоєнної реконструкції виявилося, що храм буквально стоїть на іншій, набагато давнішій споруді, схожій на княжий терем. Фасади будівлі оформлені орнаментами з вапняку, в яких переплітаються рослинні зображення з грифонами, що є відмінною рисою чернігівської архітектури того часу. Сьогодні в храмі знаходиться музей Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» і Будинок хорової спадщини, в якому регулярно проводяться концерти духовної музики.

Спасо-Преображенський собор

Найстаріший збережений пам'ятник архітектури Київської Русі. Він відіграв значну роль у формуванні будівельних норм в храмовому мистецтві Русі та України. Про його колишньому багатому внутрішньому оздобленні свідчать залишки фресок, різьблені плити хорів, підлоги, колони. У Спасо-Преображенському соборі покоїться прах князя Ігоря Сіверського, оспіваного в «Слові о полку Ігоревім», князя Ігоря Чернігівського та інших князів тієї епохи.


Єлецький Успенський монастир

Єлецький Успенський монастир у Чернігові є одним з найбагатших будівель Київської Русі. Розташована святиня на правому березі річки Десна, в кілометрі від стародавнього Дитинця.

Згідно з місцевою легендою, монастир був зведений на місці ялини, що росла там та на якій 3 лютого 1060 року була чудесним чином знайдена ікона Пресвятої Богородиці. Звідси і отримали свої назви ікона й обитель.

Згідно з переказами, в Єлецькому монастирі деякий час жив «батько руського чернецтва» преподобний Антоній Печерський. І, кажуть, саме він наказав побудувати на цьому місці Успенський собор.

На сьогоднішній день Єлецький Успенський монастир – це діючий жіночий монастир, який є історико-архітектурною пам'яткою Чернігова.


Троїцький собор

Друга назва Троїцького собору – Чернігово-Печерська лавра, адже він багато в чому схожий на найбільший монастир України.

Зводився храм в 1695 році на кошти Івана Мазепи в стилі українського бароко. На жаль, вся багата розпис XVII століття була знищена наступними пожежами –залишилася лише розпис центрального купола.

У цьому столітті Іллінський печерний монастир приєднали до Троїцького, і виник видатний монастирський комплекс, який ми бачимо зараз – Троїцько-Іллінський монастир.


П'ятницька церква

Свою назву церква отримала в зв'язку з тим, що по закінченню будівництва в XIII ст, вона була освячена на честь покровительки торгівлі, сім'ї та сільського господарства – святий П'ятниці. Особливістю П'ятницької церкви є перехід від прямокутної основи до круглого барабану за допомогою триступеневий арок. П'ятницька церква відіграє роль своєрідного архітектурного акценту в забудові міста, тому не дивно, що вона знаходиться в сквері недалеко від центральної площі Чернігова.




Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки