Головна  / Блог / Куди поїхати? / Що подивитися в Чернівцях за один день

Що подивитися в Чернівцях за один день

Кажуть, досить одного дня, щоб відчути Чернівці та залишити тут частинку своєї душі. Ще є час спланувати поїздку на день міста, який в цьому році відзначатимуть в суботу, 7 жовтня. Куди йти і що дивитися в Чернівцях – читайте в нашій новій статті.

Звичними назвами Чернівців стали серце Буковини або Франція в Україні. Це маленький місто поєднало в собі різноманітність української, австрійської та румунської культур, будучи при цьому центром найменшої області нашої країни.

Незважаючи на історії та можливі зміни, Чернівцям вдалося зберегти архітектуру XIX-XX століть і вмістити на невеликій площі понад 600 пам'яток архітектури.

Український Хогвартс

Резиденція митрополитів Буковини і Далмації, вона ж національний університет імені Федьковича. Так, сюди їдуть усі, так, це візитівка міста, але такого ви не побачите більше ніде. Перший камінь резиденції заклали ще 1864 році, а для завершення роботи знадобилося 18 років. Архітектор цього дива – Йозеф Главка, і саме ця споруда стала вінцем його творчості.


Три корпуси в формі літери «П» з парком в центрі і дендропарком позаду головного корпусу ви однозначно бачили на фото. А що ви знаєте про дах? За задумом архітектора, черепичне покриття викладалося у вигляді буковинського орнаменту. Цеглу для будівництва резиденції робили на спеціально відкритих каменоломнях і двох цегляних заводах. Кожен виготовлений цегла перевіряли окремо, дотримуючись умова архітектора – не класти більше 100 цеглин в день. Стіни не руйнуються з часом, так як ідеально продумана дренажна система регулює відтік зайвої вологи, а насаджені акації вбирають її. Ще одна назва резиденції – український Хогвартс. Щось в цьому є, погодьтеся.


П'яна церква

П'яна церква, вона ж Миколаївський собор. У випадку з цією атракцією, схожий пам'ятник зодчества в світі є, але щоб його подивитися, потрібно їхати в Румунію і шукати монастир в Куртя-де-Арджеші. Чернівці ближче, тому побачити варто однозначно.

Щоб небесно-блакитні купола з похилими бічними барабанами височіли до неба, архітектору І. Нанеску знадобилося 12 років. Офіційна версія такого довгого будівництва – слабке фінансування, але мурашки по тілу викликає місцева легенда. Відповідно до неї, для прискорення темпів зведення храму в його стінах живцем замурували дівчину, тому бічні барабани зігнулися по спіралі, ніби від болю. Через ці спіралы храм ще називають П'яної церквою.


Дзвони для собору відливали в Трансільванії в 1938 році, їх вага 592 і 948 кг. Усередині храму ви не побачите вівтар навпроти входу. Він розташований праворуч, тому що за правилами повинен перебувати зі східної сторони.


Театральна площа

Театральна площа, вона ж околиця, що стала популярною. У XVIII столітті на цьому місці місто закінчувалося і починався ліс. Пізніше торговці стали використовувати його як ринок для продажу зерна, а пізніше – риби, чому площа деякий час називалася «Фішпляц». Після відкриття в 1905 році оперного театру почалася нова історія площі. Дивує архітектурний ансамбль площі - сквер всередині прямокутника знаходиться нижче рівня бруківки. Так було задумано архітекторами, щоб візуально збільшити територію і акцентувати увагу на будівлі театру.

По периметру площі знаходяться історичні споруди: колишні Єврейський народний дім, Румунський народний дім і Торгово-промислова палата (зараз один з корпусів Буковинського медуніверситету). У 2000 року на Театральному майдані з'явилася Алея зірок з іменами місцевих діячів культури. Щороку в день міста тут проходить виставка квітів, фарби яких дарують відчуття свята.

Щирі Чернівці не залишать байдужим нікого: місто покаже те, що не побачити ніде в Україні. Якщо ж ви нікуди не поспішаєте і можете залишитися в цьому місті довше, тоді ця добірка для вас – 15 речей, які потрібно зробити в Чернівцях.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки