Головна  / Блог / Куди поїхати? / Що подивитися в Полтаві за один день

Що подивитися в Полтаві за один день

Полтава – багатогранне, цікаве місто з багатовіковою історією за плечима. Щоб пізнати всю глибину і велич цього міста, і цілого життя буде мало!

Але, якщо ви плануєте подивитися Полтаву за один або, максимум, два дні, то в цій статті ми розповімо, де помилуватися найкрасивішими пейзажами, відчути чудову атмосферу, пройтися найвідомішими визначними пам'ятками та цікавими місцями в Полтаві.

Що подивитися в Полтаві обов'язково

Якщо правильно побудувати маршрут, то навіть за такий короткий період ви встигнете відкрити завісу таємниці минулого і сьогодення з життя Полтави. Що подивитися, звідки відкривається найкращий краєвид на Полтаву, де скуштувати найсмачніших галушок, чому варто побачити Хрестовоздвиженський монастир і по якій вулиці в Полтаві розгулюють герої гоголівських оповідань - все це Ви дізнаєтеся в нашій статті.

Іванова гора

Іванова гора – це високий мальовничий пагорб, який підноситься над річкою Ворскла. Саме тут майже тисячоліття тому була зведена Полтавська фортеця. Одну з її 15 веж – Подільську – зовсім недавно реставрували і включили в список пам'яток комплексу Іванова гора. Це місце стало улюбленим для туристів і для місцевих жителів, тому що саме звідси відкривається неймовірна панорама на місто - долину Ворскли, Хрестовоздвиженський монастир. Обов'язково також сфотографуватися біля білосніжної альтанки, візитної картки Полтави.


Пам'ятник галушці

На цій же горі знаходиться ще один незаперечний символ міста – Пам'ятник галушці. Дерев'яна дощечка, вкрита вишитим рушником, а на ній – тарілка з 12 апетитними галушками та величезна ложка. Так виглядає популярний сучасний пам'ятник, розташований в Полтаві на Соборній площі. Він символізує сімейний достаток і затишок і, разом з тим, зображує традиційне коронна страва Полтавського регіону.


Кругла площа

Після того, як ви подивилися на Полтаву з висоти пташиного польоту, пропонуємо відправитися на центральну площу міста – Круглу площу. Архітектори постаралися на славу – площа нагадує сонце. Від центральної її частини, діаметром майже в 400 метрів, немов промені в різні боки розходяться 8 вулиць. Можна зробити кілька кіл, милуючись старовинними будівлями, архітектурним ансамблем високого класицизму. Тут ви побачите Будинок генерал-губернатора, в якому зараз перебувають профспілки, а також Будинок дворянського зібрання – нині кінотеатр імені Котляревського. Тільки не забудьте, що часу у вас «в обріз», тому сильно не захоплюйтеся.


Краєзнавчий музей

Порадує око фасад ще одного з найцікавіших будівель міста – будинку Полтавського губернського земства, де зараз розташувався Краєзнавчий музей. Триповерховий особняк в стилі українського модерну обов'язково змусить вас зупинитися біля входу і зробити кілька яскравих знімків на тлі багатої різьби на фасаді. Якщо ви захочете зайти, то майте на увазі, що зараз тут налічується 40 музейних залів і більше 200 тисяч експонатів. Зібрані археологічні знахідки, предмети побуту та культури наших предків і все, що зберігає історію міста і його жителів, тому пропонуємо зробити швидкий огляд і поквапитися дивитися Полтаву далі.


Хрестовоздвиженський монастир

Якщо ви приїхали до Полтави, як паломник, то Хрестовоздвиженський монастир – це місце, звідки треба починати свій маршрут. Ця святиня наповнена милостивим духом і святими молитвами вірян. Але навіть якщо ви не глибоко віруюча людина, подивитися тут також є на що. Це єдина в Україні семиголова церква в стилі бароко, яка зберіглася до наших днів. Площині стін оживляють розташовані в три яруси вікна і ніші всіляких форм з химерними лиштвами.


Пам'ятник Гоголю

Обов'язкове до відвідування ще одне місце в Полтаві – пам'ятник Гоголю. Це один з геніальних письменників у світовій літературі, який жив і навчався тут і прославив Полтавщину в багатьох своїх творах.

Зараз його бронзова скульптура стоїть на високому постаменті в центрі Полтави, на перетині вулиць Небесної сотні та Гоголя. Скульптор Л. В. Позен зобразив Миколи Васильовича у хвилину творчих роздумів, задумливим, з книгою в лівій руці та з олівцем – в правій.

Тут можна відпочити в тінистому скверику або прогулятися Алеєю гоголівських героїв. Серед цікавих невеликих скульптур можна впізнати деякі – Вакулу, Солоху, Тараса Бульбу, а також композиції «Сорочинський ярмарок» і «Викрадення місяця».

Куди піти з дитиною в Полтаві

Якщо в Полтаву ви приїхали з дитиною, то звичайно бродити цілий день історичними пам'ятками в компанії екскурсовода не вийде. Розбавити пізнавальний тур можна походом в розважальні центри, цікаві кафе або музеї зі спеціальною програмою для дітей.

Пропонуємо кілька місць на вибір, де погуляти з дітьми в Полтаві.

«Ігроленд» в ТРЦ «Екватор»

Пограти в боулінг, поблудити по лабіринтах, поганяти на автодромі і ще багато розваг на будь-який смак, вік і темперамент можна знайти в «Ігроленді» в торгово-розважальному центрі «Екватор».

Музей дальньої стратегічної авіації

Колись в Полтаві був військовий аеродром, де базувалася бомбардувальна авіаційна дивізія. Зараз невелика їх частина збереглася у вигляді експонатів Музею дальньої стратегічної авіації, серед яких навіть єдиний у світі бомбардувальник ТУ-160.

Для дітей тут проводять спеціальні екскурсії, де в легкій формі доносять історичні факти. Ще цікаво, що можна не тільки подивитися, але і побувати всередині літаків.


Полтавська обсерваторія

Напевно, немає дітей, яким було не цікаво розглядати в телескоп зірки, Місяць і планети. Пропонуємо відправитися в Полтавську обсерваторію, яка заснована майже століття тому для вивчення планети Земля з усіма її природними багатствами. Ця екскурсія буде пізнавальною не лише для дітей, а й для вас, і буде найкращим варіантом відпочинку в Полтаві з дітьми.

Куди піти з дівчиною в Полтаві

Полтава - ідеальне місце для поїздок молодих пар, яких точно вразить панорама міста, різноманітні альтанки, відреставровані фасади будинків, бруківка, затишні кафе і ресторани з автентичною українською кухнею. У вас точно не буде складностей з тим, де погуляти в Полтаві або перекусити.


Пропонуємо кілька місць, куди запросити на побачення другу половинку в Полтаві:

  • Альтанка на Івановій горі;
  • Концертний зал «Листопад»;
  • Ресторан «Диканька»;
  • Березовий гай.

У Полтаві сотні місць, які варті вашої уваги. Відпочинок тут різноманітний: від прогулянок тінистими алеями до божевільних розваг. Всю багатогранність цього місця неможливо вмістити в одній статті, тому ми ще не раз згадаємо про Полтаву в блозі.

Якщо ви приїхали до Полтави на довше, ніж один день, пропонуємо відвідати ще кілька пам'яток Полтавської області. Наприклад, батьківщину Гоголя село Великі Сорочинці. У будинку, де народився письменник, діє літературно-меморіальний музей.

А орендувати квартиру в Полтаві та області не проблема в будь-яку пору року. Дивіться, як це зробити у два кліка у нас на сайті.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки