Головна  / Блог / Куди поїхати? / Скільки столиць в Україні?

Скільки столиць в Україні?

На перший погляд, відповідь очевидна – столиця в Україні одна і це Київ. Але насправді на території країни є понад десять населених пунктів, кожен із яких встиг приміряти статус столиці. Що це за міста та селища, розповідаємо у цій статті.

11 міст, які були столицями

Київ

З 1991 року Київ – столиця України. Але історія міста розпочалася раніше. Вперше статус столиці він отримав 882 році, очоливши Київську Русь. Потім Київ був столицею Київського князівства, УНР, УНРС, Української держави та УРСР. Нині він є політичним, культурним та соціально-економічним центром країни та носить звання міста-героя. 

Харків

Твердження, що Харків був столицею України не зовсім точним. У різні роки він був столицею УНР Рад, Донецько-Криворізької радянської республіки та УРСР. Сьогодні це важливий промисловий центр. Тут знаходиться «український Діснейленд» та другий за величиною стадіон. Плануючи приїхати на вікенд, зняти квартиру в Харкові подобово можна на Doba.ua.

unnamed (1).jpg

Подорожуючи Харківською областю, рекомендуємо заїхати до Куп'янська – третьої столиці України. Такий статус він отримав під час ВВВ, коли на якийсь час став адміністративним центром області.

Львів

Львів – одне з головних міст України із статусом культурної столиці. Але ще 1256 року він був столицею Галицько-Волинського князівства, а з 1775 року – столицею Королівства Галичини. Після розпаду Австро-Угорщини Львів був столицею ЗУНР. У ньому збереглося стільки пам'яток архітектури, що частина міста під охороною ЮНЕСКО.

Тернопіль

У період існування ЗУНР статус столиці переходив від міста до міста і одним із таких міст був Тернопіль. Після здобуття Україною незалежності, Тернопіль також набув особливого статусу – у 2020 році він був визнаний Молодіжною столицею України. Плануючи познайомитися з містом ближче, рекомендуємо приїхати щонайменше на два дні і квартиру подобово в Тернополі забронювати заздалегідь.

0_img-201027-1937401611.jpg

Івано-Франківськ

Івано-Франківськ став наступним містом після Тернополя, до якого перейшов статус столиці ЗУНР. Тоді він називався Станіславом. В одному з його готелів відбулася важлива подія – ухвалення Акту об'єднання УНР та ЗУНР. Будинок готелю зберігся, але не спочатку.

Селище Ясіня

Статусом колишньої столиці може похвалитися і гірське селище Ясіня. У період проголошення ЗУНР у Закарпатській області було створено Гуцульську Республіку зі столицею у селищі. Республіка проіснувала сім місяців, але досі збереглася споруда, де засідали її керівники.

Чигирин

Чигирин був столицею козацької держави за Богдана Хмельницького. Сьогодні сюди приїжджають, щоб погуляти територією Національного історико-культурного заповідника, побачити резиденцію Богдана Хмельницького та рештки фортеці на Замковій горі.

unnamed (2).jpg

Батурин

Це місто було резиденцією українських гетьманів у 1669 році, а через кілька років набуло статусу столиці. Приїхавши сюди сьогодні, можна побачити відновлений будинок генерального судді Кочубея та палац Кирила Розумовського, що розташовані на території заповідника «Гетьманська столиця». 

Глухів

Після руйнування Батурина військами Петра I статус столиці Гетьманщини отримав Глухів. З того часу життя містечка в Сумській області набуло нового сенсу. Тут діяли головні установи чиновників, культурне життя розвивалося із гучним успіхом. 

Гуляйполе

До 1938 року Гуляйполе було селом, де народився Нестор Махно. Цей революціонер проголосив село центром повстанського руху, через що Гуляйполе мало звання столиці анархії та центру вільної держави. 


Плануючи приїхати до Гуляйполя з екскурсією, зупинитися можна в Запоріжжі, а заразом і дізнатися трохи більше про історію запорізького козацтва. Готелі та оренда квартир у Запоріжжі подобово роблять його зручним для туристів.

2284.jpg

Кам'янець-Подільський

Місто приваблює середньовічним замком та фестивалем повітряних куль. Але крім цих туристичних магнітів важливо знати, що Кам'янець-Подільський – столиця України в минулому. З березня 1919 року до листопада 1920 року він був столицею Української Народної Республіки.

У статті зібрано не всі столиці України, але навіть виходячи з добірки можна дійти невтішного висновку, що перенесення столиці України – справа не рідкісна. Знайти населений пункт, який хоч раз був столицею, можна в різних куточках країни. Подорожуйте та відкривайте Україну з різних боків!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки