Головна  / Блог / Куди поїхати? / Святкування Масляної в Києві, Одесі, Львові

Святкування Масляної в Києві, Одесі, Львові

Масляна – смачне свято, присвячене проводам зими. Традиційно її святкують цілий тиждень, готуючи млинці з різними начинками. Як цього року відзначатимуть Масляну в Києві, Одесі та Львові, читайте в нашому матеріалі.

Традиції на масницю в Україні

Стародавнє свято Масляна символізує кінець зими. Святкують її протягом семи останніх днів перед початком Великого посту. Тому дата початку Масляної щороку різна і залежить від того, на які числа випадає Пасха.

Цього року Великий піст починається 15 березня, а значить перший день Масляної припадає на 8 березня – Міжнародний жіночий день.

8 марта.jpg

Коріння цього свята сягають в далекі язичницькі часи, коли звичаї мали особливе значення для людей. І хоча сьогодні Масляна несе за собою інші смисли, деякі традиції цього свята збереглися.

Це веселе свято, наповнене музикою, танцями, розвагами та смачною їжею. Кожен день масляного тижня має своє значення. Наприклад, в понеділок заведено ходити в гості на млинці, у вівторок – влаштовувати оглядини, а середа вважається днем тещиних млинців. Символом свята є солом'яне опудало, яке спалюють в кінці масляного тижня. Спалюючи опудало наші предки проганяли зиму, а разом з цим прощалися з усім старим, звільняючи шлях для змін і оновлень.

сжигание чучела.jpg

Де відсвяткувати Масляну в Києві

У столиці гуляння на Масляну проходять масштабно та відразу в декількох місцях.

У Музеї живої історії «Мамаєва Слобода» знайомлять з істинними традиціями цього свята. Готують тут не млинці, а вареники, начиняючи їх сиром і заправляючи сметаною. Адже згідно з українськими звичаями вареники, а не млинці були головним блюдом на землях України за часів козацтва. Дізнатися більше про святкові традиції, поїсти смачних вареників і повеселитися на народних гуляннях можна буде 13 та 14 березня.

мамаева слобода.jpg

Традиційно з розмахом святкують Масляну в музеї «Пирогів». Тут пригощають млинцями та варениками, проводять веселі конкурси, організовують майстер-класи з народних ремесел, проводять екскурсії та знайомлять з традиційними обрядами. Цього року святкова програма запланована на 13-14 березня.

масленница пирогово.jpg

Крім цього, ярмарки з млинцями та спалюванням опудала щороку організовують в парку «Феофанія», на території «Співочого поля» і Національного комплексу «Експоцентр України». Приїхавши до столиці на свята, рекомендуємо зупинятися поблизу цих локацій. Великий каталог з орендою квартир ВДНГ та в будь-якому іншому районі Києва представлений на Doba.ua.

А якщо у вашому розпорядженні є більше часу, обов'язково загляньте на Масляну в «Парк Київська Русь». Знаходиться він в Київській області, в селі Копачів. На 13 і 14 березня тут заплановано масштабні гуляння з давніми обрядами, видовищними кінними виступами, «Масляним вертепом», іграми, подарунками та спаленням найбільшого солом'яного опудала Масляної в Україні. Пригощати гостей будуть млинцями прямо з княжої кухні та слов'янськими настоянками.

масленница киевская русь.jpg

Де поїсти млинців у Львові?

У Львові гулянь на Масляну не організовують. Але попри це, приїхавши в культурну столицю на вихідні, нудьгувати не доведеться. Атмосфера європейського містечка, старовинна архітектура, відомі пам'ятки, сучасні музеї – це місто здатне здивувати навіть вибагливих туристів. 

Поїсти млинці завжди можна в місцевих закладах. Наприклад, великий вибір млинців з різними начинками є в кафе «Львівські млинці». Також млинці можна знайти в меню кафе «Смаколик», пекарні-кондитерській SHOco та кафе «Цукор». А якщо хочеться побувати на гуляннях у Львові, плануйте поїздку ближче до Великодня.

блинчики львов.jpg

Збираючись їхати до Львова, не забудьте заздалегідь знайти варіанти для ночівлі. Підібрати потрібний варіант і забронювати житло подобово у Львові можна на Doba.ua.

Проводжаємо зиму в Одесі

А ось в Одесі Масляну святкують також масштабно, як і в столиці. Офіційна програма свята на цей рік ще не відома, але традиційно в період Масниці на різних площах міста проходять ярмарки та концерти. Для маленьких непосид гуляння з конкурсами організовують в Літньому театрі Міського саду. А в Центральному парку культури та відпочинку імені Шевченка проходить одеський ярмарок з більш насиченою програмою. Тут виступають народні колективи та місцеві музичні гурти, встановлюють фотозони, організовують конкурси, пригощають млинцями та солодощами.

Приїжджаючи до Одеси влітку, логічно винаймати житло поруч з морем. Але в будь-який інший час більш зручним варіантом буде орендувати квартиру ближче до центру. Підібрати та забронювати відповідну квартиру на Дерибасівській подобово можна в каталозі сайту Doba.ua.

сладкие блины.jpg

Залишитися вдома та приготувати млинчиків, піти в гості на вареники чи вирушити в подорож і повеселитися на веселих народних гуляннях. Варіантів, як проводжати зиму – безліч. Вибирайте найбільш відповідний, бронюйте житло та готуйтеся зустрічати весну в гарному настрої!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки