Головна  / Блог / Куди поїхати? / Свято Маланки в Карпатах

Свято Маланки в Карпатах

Зимові свята в Україні відзначаються з особливим розмахом. Починаються вони 1 грудня і тривають до 19 січня. У деяких регіонах досі збереглися старовинні традиції святкування Маланки. Що це за свято і коли його відзначають, розповідаємо в цьому матеріалі.

Історія Червоної Маланки

Маланка - народне свято, яке відзначають в ніч з 13 на 14 січня, напередодні «старого» Нового року. Це особливий обряд, коріння якого сягає в далеке минуле. Він також відомий як Щедрий вечір, тому що атрибутами свята є святковий стіл, щедро накритий стравами, веселі гуляння і щедрування.

Поява свята Маланки історія відносить ще до дохристиянських років. Легенда розповідає, що у матері богів (в слов'янської міфології) була дочка Маланка. Одного разу змій викрав її і сховав у своє царство. Звільнив Маланку богатир Василь. Тому свято може називатися як Маланка, так і Василів вечір. За повір'ям в День святої Меланії дівчина Маланка разом з коханим Василем приходять до людей, щоб повідомити про свята.

У цей вечір прийнято переодягатися в яскраві костюми, щедрувати і гадати на судженого. Головними персонажами є хлопець, переодягнений в Маланку і дівчина, переодягнена в Василя. Їх оточують цигани, дід з бабою, коза і чорт. Ця весела компанія ходить від хати до хати, щедрує і обдаровує жартами всіх перехожих. 

В наші дні традиції святкування Маланки збереглися на Галичині, Поділлі та Буковині. Маланка на Буковині відрізняється масштабним фестивалем Маланок(Маланка-фест),який щороку збирає сотні туристів в Чернівцях. Бажаючи приїхати в місто в ці дати, рекомендуємо заздалегідь дізнатися, коли Маланка в Чернівцях буде відзначатися в цьому році і зняти квартиру в Чернівцях подобово

mainimage.png

Ще одна яскрава подія, що відрізняється від інших, - Червона Маланка в Красноїльську. Це селище в Чернівецькій області на кордоні з Румунією. Селище досить велике, воно об'єднує п'ять хуторів, кожен з яких формує окрему Маланку. 

На відміну від інших регіонів, тут головним героєм є ведмідь. Кожен хутір, організовуючи свою команду, створює унікального ведмедя. Той, хто вибирає бути ведмедем в святкову ніч, повинен володіти неабиякою фізичною силою. Костюм цього персонажа збирають з соломи і очерету, і важити він може більше 60 кілограм.

Крім ведмедів в Червоній Маланці беруть участь Король і Королева, Маланка, цигани, бабуся з дідусем, лікарі та євреї. Щороку жителі всього селища грунтовно готуються до свята, відбираючи на Маланку пісні, костюми і частування.

unnamed (1).jpg

Як і де святкують?

Веселі фестивалі на Маланку і Василя щороку проходять в різних куточках України. Наймасштабніший фестиваль з карнавальною ходою організовують в Чернівцях. Трохи менш масштабне, але не менш яскраве свято проходить в селі Вашківці, тут маланкарі щедрують від хати до хати, а в кінці свята позбуваються від злих духів в річці і спалюють нечисті сили.

Також весело Маланку святкують в Івано-Франківській області в селах Косово, Пістинь, Космач, театралізоване дійство організовують і в Кам'янець-Подільському, а в Луцьку на Маланку проходить фестиваль «Зоряна коляда». Потрапити на «водіння кози» можна і в Чернігові, і навіть в Харкові. Але все ж найцікавіші дійства проходять на Красну Маланку в Красноїльську. 

Для того, щоб свято проходило організовано і згідно з традиціями, жителі селища щороку вибирають Комендантів. Вони контролюють весь процес - від розподілу ролей, до приготування їжі для учасників. 

Відчуття свята в Красноїльську з'являється вже вранці 13 числа - з різних куточків доносяться звуки дзвіночків і барабанів. До вечора починається найцікавіше. П'ять команд маланкарів збираються в різних сторонах села і починають ходити від двору до двору до самого ранку. На наступний день селище поступово наповнюється туристами. На дорогах їх зустрічають переодягнені в грізних персонажів місцеві жителі і збирають данину за проїзд. 

unnamed (2).jpg

До обіду відпочивши, маланкарі знову йдуть по дворах. Господарі зустрічають їх накритим столом з голубцями та грошима. У відповідь гості обдаровують господарів ритуальним «побиттям», вибиваючи все погане. Все це супроводжується гучними піснями, танцями і вражаючою грою. В кінці свята всі команди сходяться на одній вулиці, створюючи карнавальну ходу. Поступово всі рухаються до центральної площі міста. Тут і закінчується свято, враження від якого залишаються на все життя.

Плануючи приїхати на Червону Маланку, зручніше за все буде зупинитися з ночівлею в Чернівцях. Підібрати і зняти однокімнатну квартиру в Чернівцях подобово можна на сайті Doba.ua. У каталозі представлений великий вибір недорогого житла від власників по всій Україні.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки