Головна  / Блог / Куди поїхати? / ТОП 10 пам’яток Івано-Франківської області

ТОП 10 пам’яток Івано-Франківської області

Чисте гірське повітря, неймовірні краєвиди, густі ліси та зариблені фореллю водойми – те, що робить Івано-Франківську область такою популярною серед туристів. Та не лише природою може похвастатися цей регіон. Що подивитися та де зупинитися під час відпочинку в Карпатах, читайте на Doba.ua. 

Що подивитися в Івано-Франківську

Івано-Франківськ зазвичай грає роль перевального пункту. Вже на вокзалі туристам пропонують екскурсійні поїздки у Ворохту, Буковель, Яремче та в інші мальовничі куточки.

Але ми радимо не поспішати та зупинитись в Івано-Франківську хоча б на добу. Цьому місту є, чим пишатися. Тут є площа Ринок та Ратуша – окраса центральної частини. На Ратушу можна піднятися та насолодитися панорамним краєвидом. Тільки підйом нелегкий – до оглядового майданчика ведуть 166 сходів.


В місті збереглася колишня резиденція польських магнатів Потоцьких. Зовнішній вид відрізняється від первинного, але в'їзні ворота все ще нагадують про колишню велич цього місця. Ознайомившись з палацом, варто прогулятися центральною вулицею міста «Стометрівкою», зазирнути в місцеві книгарні та кав’ярні. Також туристичної уваги заслуговують галерея «Бастіон», міське озеро з «Островом кохання» та осучаснений завод «Промприлад», де розташовуються галерея, коворкінг та бар.

10 найцікавіших пам’яток області

Національний заповідник «Давній Галич»

Зупинившись у Франківську на декілька днів, один з них можна провести за містом. За двадцять кілометрів від обласного центру, в селищі Крилос розташований Музей етнографії. Він є частиною великого заповідника «Давній Галич». Тут можна познайомитися з історією та побутом жителів Прикарпаття кінця XVII – початку XX століть. Просто неба побудовані реалістичні моделі чотирьох етнографічних районів – Покуття, Гуцульщини, Бойківщини та Опілля. Крім цього музею на території заповідника діє Музей історії Галича та Музей караїмської історії та культури.


Національний природний парк «Галицький»

Ще трохи далі від Івано-Франківська знаходиться місце, яке варто відвідати разом з дітьми. Галіцькій національний природний парк вражає мальовничими пейзажами. Тут є облаштовані еколого-пізнавальні стежки, місця для тривалого відпочинку з наметами. На території працює музей та атракція «Казковий ліс». Найцікавішою активністю для дітей стане екскурсія в Центр реабілітації диких тварин. Тут можна подивитись на оленів, ведмедів, вовків та інших тварин, яким допомагають відновитися після різних трагічних ситуацій. 

Водоспад Женецький Гук

Невіддільною частиною карпатських пейзажів є водоспади. Один з мальовничих водоспадів, до якого можна дістатися відносно легко – Женецький Гук. Знаходиться він поряд з селами Микуличин і Татарів. Це невеликий однокаскадний водоспад, який має гарний вигляд як влітку, так і взимку. Добратися до нього можна доволі доброю дорогою. За два кілометри від Женецького Гуку розташований менш відомий Нарінецький каскад.


Водоспад Пробій

Ще один відомий каскадний красень Карпат – Пробій. Місцеві його називають Яремчанський, бо знаходиться він в межах міста Яремче. Пробій користується великою популярністю, бо є одним з найповноводніших водоспадів і розташовується в легкодоступному місці. Над водоспадом побудований міст. Трохи далі розташований один з відомих місцевих сувенірних ринків. Все це робить відпочинок в Яремче вельми привабливим для туристів.

Стежка Довбуша

Напрямків, куди можна сходити в невеликий похід з Яремчі є чимало: гора Маковиця з колибою на вершині, гора Ягідна, гори Хом’як і Синяк, хребет Чорногориця. Стежка Довбуша проходить горою Маковиця. Відома вона тим, що колись тут переховувались опришки зі своїм ватажком Довбушем, якого тепер кличуть місцевим Робіном Гудом. Це недовгий маршрут гірськими схилами крізь ліс, на шляху якого зустрічаються кам’яні скульптури та скельні масиви з печерами та лазами.

Говерла

Окремої уваги заслуговує найвідоміша вершина Українських Карпат. Це найвища точка України, висота її становить понад дві тисячі метрів над рівнем моря. Підкорювати Говерлу наважуються і влітку, і взимку. Піднятися на вершину можна чотирма різними маршрутами. Найзручніший та наймальовничіший починається з бази «Заросляк». Вершина гори майже плоска, тому її сприймають за оглядовий майданчик – краєвиди звідси й справді приголомшливі.

Арковий Віадук

Ця пам’ятка – не природна, але вона настільки гарно вписується в місцевий пейзаж, що здається без віадука краєвид був би не таким мальовничим. Старий арковий віадук знаходиться в селищі Ворохта. Фанати фантастичних романів Джоан Роулінг асоціюють його з тим самим мостом, через який учні добиралися до Гоґвортсу з платформи дев’ять і три чверті. 


Музей писанки 

Музей здивує і маленьких, і дорослих мандрівників, бо він побудований у формі писанки. Всередині величезного розмальованого яйця знаходяться виставкові зали, де зберігаються понад дванадцять тисяч експонатів з усіх куточків України. Серед великодніх яєць є як традиційно розмальовані писанки, так і яйця, прикрашені вишивкою, соломкою, насінням та навіть напівкоштовним камінням.

Криворівня

Криворівня – це не конкретна пам’ятка, а невеличке село, розташоване на березі Чорного Черемошу. Але ми не можемо не додати його в список обов’язкових до відвідування місць. Саме тут любила відпочивати сім’я українського письменника Івана Франко. Також гостям Криворівні були Леся Українка, Василь Стефаник, сам Іван Франко та інші відомі культурні діячі України. Тож побачити на власні очі ці мальовничі краї радимо кожному. Дізнатися більше історичних фактів про цю місцевість можна в музеї Франка. 


Верховина

Завершимо добірку мальовничим селищем Верховина та його музеями. Тут знімали відомий фільм Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Історії фільмування присвятили окремий музей. А крім цього на території Верховини знаходиться ще понад десять інших цікавих музеїв. Тож, якщо любите вивчати історію, Верховина точно прийдеться вам до смаку. Гарним доповненням до цього стануть неймовірні пейзажі.

Захід України – дуже мальовничий напрямок. Яке б місто чи селище для відпочинку ви не вибрали, скрізь зустрінуться гостинні люди, красиві пейзажі та активні розваги. Підібрати місце для зупинки, будь то апартаменти у Львові, садиба в Яремче чи в Славському житло подобово завжди можна в каталозі Doba.ua.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки