Головна  / Блог / Поради туристам /  ТОП-4 острови Чорного та Азовського морів

ТОП-4 острови Чорного та Азовського морів

Провести кілька днів сонячної відпустки на острові, далеко від галасливої цивілізації, можна не виїжджаючи за кордон. В Україні є власні острови на Чорному та Азовському морі, де можна усамітнитися, насолодитися красою первозданної природи та ненадовго відчути себе Робінзоном. Doba.ua зібрала інформацію про чотири головних морських острови країни, щоб ваш літній відпочинок в Україні пройшов ідеально.

Джарилгач

Завдяки білосніжним піщаним пляжам і прозорому блакитному морю Джарилгач називають «українськими Мальдивами». Це найбільший острів в Україні, що омивається водами Чорного моря. Розташований він біля берегів Херсонської області. У 2009 році йому було присвоєно статус Національного природного парку. Сьогодні Джарилгач офіційно вважається нежилим.

Протяжність Джарилгача становить 42 кілометри. З півдня він омивається Чорним морем, а з півночі – Джарилгацькою затокою. Всередині острів нагадує савану, тут мешкають лані, муфлони, олені, дикі кабани, а ще понад 200 видів водоплавних птахів, серед яких пелікани, лебеді, лелеки. На території є кілька сотень солонцюватих лиманних озер.

Джарылгач 1.jpg

У високий туристичний сезон дістатися на Джарилгач легко. З морського порту Скадовська сюди регулярно курсують теплохід і приватні яхти. Із сусідніх селищ, таких як Приморське і Залізний Порт, сюди можна потрапити на катері. А під час відливу з селища Лазурне – і зовсім перейти вбрід.

Влітку тут розбивають наметовий табір. Біля маяків є джерела з питною водою. А ось дрова та їжу доведеться привезти з собою. На острові поповнити продуктові запаси буде ніде. Якщо ви не любите кемпінг, на Джарилгач можна припливти на один день. Організатори трансферу підкажуть місця, обладнані навісами та лежаками.

Джарылгач 2.jpg

Бирючий

Острів Бирючий, який ще називають Вовчим, також знаходиться в Херсонській області та є дуже популярним місцем для відпочинку серед курортів на Азовському морі. З одного боку його омиває море, з іншого – Утлюкський лиман. Протяжність Бирючого – 20 кілометрів. Він входить до складу Азово-Сиваського національного природного парку. Потрапити на територію заповідника можна тільки в складі організованої екскурсії на власному авто.

Під час екскурсії в природному середовищі можна зустріти диких коней, оленів, ланей або навіть єнотоподібну собаку. Для любителів «дикого» відпочинку існує можливість стати наметом на досить великій безлюдній ділянці коси від села Степок і до самих меж заповідника.

Березань

Острів Березань знаходиться в Очаківському районі Миколаївської області та з усіх боків омивається водами Чорного моря. Його протяжність становить всього один кілометр. Цей безлюдний острів є частиною історико-археологічного заповідника Національної Академії наук України «Ольвія».

Дістатися сюди можна на катері з Очакова або Рибаківки. Зупинитися на Березані можна тільки в наметі, привезеному з собою. Але в цьому випадку потрібно мати на увазі, що на острові повністю відсутні джерела прісної води та живуть ящірки та змії, які можуть бути небезпечними для людини. Тому під час відпочинку на Чорному морі сюди краще приїжджати без ночівлі. Зупинитися з ночівлею можна неподалік, наприклад, знявши житло в Очакові.

На Березані до сих пір ведуться археологічні розкопки. Тут були знайдені сліди давньогрецьких поселень, найдавніші з яких відносять до кінця VII століття до н. е. Свого часу на Березані зупинялися російські дружини по час походів на Візантію, пізніше – запорізькі козаки.

Вважається, що саме Березань використовував Пушкін як прообраз острова Буян у своїй знаменитій «Казці про царя Салтана». У південній частині острова в пам'ять про розстріляних тут керівників повстання на крейсері «Очаків» встановлено 15-метровий пам'ятник-вітрильник.

Зміїний

Зміїний острів знаходиться в Одеській області та омивається з усіх боків водами Чорного моря. Протяжність цього Чорноморського курорту складає трохи більше пів кілометра. При цьому острів є жилим, а розташоване тут поселення має статус селища, в якому є своя пошта, відділення банку й навіть музей. Дерев на Зміїному немає, але птахів більше 200 видів!

Потрапити на острів непросто. Спочатку від Одеси потрібно доїхати до прикордонного з Румунією міста Вилкове, а звідти на пароплаві до Зміїного. Для туристів є гостьові будинки та продуктовий магазин. А ось в наметі зупинятися не варто. Зміїний не дарма має таку назву. Тут дійсно водиться багато змій.

Острови в Чорному морі та острова Азовського моря стають все більш популярними серед українців. Унікальна природа цих місць, клімат, що оздоровлює, та відсутність великої кількості туристів робить їх привабливими для літнього відпочинку.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки