Головна  / Блог / Куди поїхати? / Три замки – три історії

Три замки – три історії

Якщо вам приїлися монотонні будні і хочеться вирватися з щоденної рутини, пропонуємо відправитися в захоплюючу подорож по замках Закарпатської області.

Замкова культура Закарпаття найтіснішим чином пов'язана з історичними реаліями. Дух старовини, який витає навколо цих палаців, розбурхує уяву. Чого тільки не бачили на своєму віку ці стіни – криваві битви, розкішні бенкети, лицарське благородство, дуелі, романтичні історії.

У цій збірці ми відкриємо завісу таємниці і розповімо про три замки, які треба включити в свій маршрут, якщо ви збираєтеся відвідати Закарпаття.

Магічний «Замок графів Шенборнів»

Досить лише одного погляду на замок, щоб відчути прилив душевних і фізичних сил. В чому секрет?

П'ятикутний палац побудовано за астрономічним принципом: 365 вікон (як днів у році), 52 кімнати (тижнів), 12 входів (місяці), а також 4 вежі (пори року). На башті встановлено дзвін, який б'є щогодини. Така містична будова замку надає йому особливої енергетики, яку може відчути кожен.

Але дива відбуваються тільки з тими, хто в них вірить, тому налаштуйтеся на прийняття чарівництва і насолоджуйтеся дивовижною атмосферою, що тут панує.

Замок знаходиться в самому центрі Закарпатської області, між Мукачево і Свалявою. В кінці XIX століття він був резиденцією і мисливським будинком для шляхетної родини графів Шенборнів. Пізніше на місці будинку виник палац, близький за стилем до архітектури французького ренесансу.


З замком графів Шенборнів пов'язана велика кількість легенд. Найвідоміша з них розповідає про ревнивого графа Шенборні, який, послухавши поради ворожки, вирішив перевірити на відданість свою дружину – попросив спуститися її з Соколових скель. Хоч і спустившись з небезпечного схилу, графиня підтвердила, що ніколи не зраджувала чоловікові, але такого випробування так і не змогла пробачити і пішла від ревнивця. Подейкують, що іноді тут з'являється її привид.

Замок Шенборнів зберігає в собі ще багато секретів і магічних місць, які виконують найзаповітніші бажання. В глибині саду, наприклад, можна знайти Джерело Краси. Якщо в ньому вмитися, то довго не будете старіти. Сумніваєтеся – перевірте на собі. Тільки обережно, кожне умивання молодить на 10 років, тому не захоплюйтеся, а то доведеться повернутися до пелюшок.

Серед дерев знаходиться бювет з цілющою мінеральною водою, насиченою корисними речовинами. Тому Джерело вабить не тільки туристів, але і любителів оздоровчого відпочинку.

Сьогодні замок графів Шенборнів служить одним з корпусів санаторію «Карпати», який спеціалізується на лікуванні серцево-судинних захворювань.

Стародавній замок є однією з найкрасивіших пам'яток Ужгорода і предметом гордості його мешканців.

Загадковий замок «Паланок»

Якщо вам близький дух авантюризму, вам неодмінно варто відвідати це дивовижне загадкове місце.

Фортеця «Паланок» підноситься на 188 метровій горі вулканічного походження і виглядає як каскад терас з різними спорудами, вежами, будинками. Перші згадки про замок датуються XI ст., а перші кам'яні укріплення з'явилися на початку XIV ст.

Старовинний замок від підніжжя гори до верхівки найвищої вежі оповитий таємницями та легендами, одна з яких пов'язана з унікальним колодязем під старою вежею.

Спорудження колодязя легенда приписує нечистій силі. Адже в зв'язку з розташуванням колодязя багато років ніхто не міг докопатися до води. Сердитий князь Корятович пообіцяв мішок золота тому, хто роздобуде воду з колодязя. Відгукнувся допомогти в цій нелегкій справі сам чорт. Чого він там робив, невідомо, але вода з'явилася. Князь в свою чергу віддячив маленьким мішечком з парою золотих монет - адже в договорі не згадувалася, якого розміру має бути мішок. Чорт розсердився, пірнув назад у колодязь. З глибини досі доходять дивні звуки – кажуть, це чорт лається.


Зараз Корятович, колишній господар замку, в бронзовому вигляді зустрічає гостей на вході. У ніг статуї прийнято залишати паперові купюри, а також терти чоботи князя – це до грошей і благополуччя.

І до яких тільки хитрощів не вдавався Корятович, але найяскравішими правительками Паланки залишаються жінки Софія Баторі та Ілона Зріні - свекруха і невістка. Про першу все ще говорять як про жорстоку вампірку, яка пила людську кров, а друга протягом майже трьох років чинила опір австрійським військам. Сама особисто командувала артилерією, вночі перевіряла пости і дозори, лікувала поранених і готувала їжу для солдатів.

Тепер в замку є велика експозиція історичного музею, картинна галерея і художній салон.

Фортеця любові «Сент-Міклош»

Стіни цього старовинного замку «Сент-Міклош» стали свідками однієї з найбільш драматичних історій кохання в Європі. Сьогодні сюди з'їжджаються щорічно сотні закоханих пар, що б скріпити узи любові шлюбною церемонією.

Цю двоповерхову будівлю зі стінами метрової товщини і двома могутніми вежами було зведено в XIV ст. по волі барона Переньї. Потужні зміцнення свідчиать про те, що замок виконував фортифікаційну функцію. Неподалік розташовувався перевал «Російські Ворота», по якому пересувалися війська.

Щоб зрозуміти, чому цю фортецю окрестили як замок любові, варто заглянути в історію і трохи повернутися до вищезгаданого оповідання про замок «Паланка».

Саме в фортеці «Сент-Міклош» розгортається історія кохання легендарної Ілони Зріні, яка зустрічалася з графом Імре Текелі, головою повстанців-куруців. Княгиня була на 14 років старша за свого коханця, тому австрійська влада засуджувала пару. Згодом княгиню було заарештовано і відіслано за межі Австро-Угорщини.

Замок став обителлю любові і пристрасті, сліди яких можна відчути навіть зараз. Ця любов змінила долю не тільки двох люблячих сердець, а й історію цілих народів.


Зараз в «Сент-Міклош» можна організувати незвичайну лицарську весільну церемонію. Крім того, господарі замку пропонують гостям безліч цікавих розваг – виступи камерних оркестрів, театралізовані програми, проведення пленерів.

Романтично налаштовані туристи можуть замовити замість звичайної екскурсії огляд замку в світлі смолоскипів.

Зняти квартиру в Мукачево можна за допомогою сайту Doba.ua .Забронюйте квартиру ближче до замків, щоб сповна відчути розмірене життя Середньовіччя.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки