Головна  / Блог / Поради туристам / Туризм гастрономічний: винний рай України

Туризм гастрономічний: винний рай України

Після закінчення пляжного сезону можна подумати про інші види туризму. Наприклад, про гастротуризм і такий його напрямок, як винні тури. Звичайно, на дегустацію можна поїхати і до Франції, а можна – на виноробні півдня і південного заходу України, де традиції виготовлення вина також обчислюються століттями. Як клімат Закарпаття, так і клімат Північного Причорномор'я поєднує комплекс сприятливих умов для вирощування та створення смачного напою.

До речі сказати, кінець літа-початок осені – традиційний період збору врожаю винограду. Всього через 6 тижнів після нього молоде вино сезону-2018 можна буде продегустувати, наприклад, на фестивалі молодого вина «Закарпатське божоле», де воно щорічно проводиться, як данина французькій традиції, в третій четвер листопада. А поки чекаємо і вибираємо інші місця, де випити вина в Україні.

Шабо

Де: Одеська обл., Білгород-Дністровський р-н, с. Шабо

«Шабо» – один з перших виноробних заводів в Україні, але вирощувати виноград і робити вино в цьому регіоні почали ще за часів давньогрецьких поселень. Зараз в Шабо роблять безліч тихих та ігристих вин: біле сухе «Шардоне Shabo», червоне сухе «Каберне Shabo», мускатне десертне біле «Shabo», ігристе витримане біле «Брют Grand Reserve» і ін. Туристам пропонують всі ці вина на розлив. Крім того, на території виробничої компанії функціонує Центр культури вина «Шабо», де можна дізнатися про тонкощі виготовлення та вживання напою, а також про історію виноробства в краї. Зупинитися Ви можете недалеко від виноробні, наприклад, подивитися квартири подобово Білгород-Дністровський.

Вина Гулієвих

Де: Одеська обл., Овідіопольський р-н, смт. Великодолинське

На протилежному боці Дністровського лиману розташувалася ще одна знаменита виноробня «Вина Гулієвих». В кінці 90-х рр. минулого століття тут були закладені виноградники сортів мерло, каберне-совіньон, шардоне, транімер, рислінг, на основі яких і створюються вина компанії. Вони також, як і вина «Шабо», ввібрали в себе особливості місцевого терруара.

Колоніст

Де: Одеська обл., Болградський р-н, с. Криничне

Сімейне виноробне господарство «Колоніст» знаходиться на самому півдні Одеської області, біля дельти Дунаю. Сухі, напівсухі і солодкі вина, виготовлені тут з всесвітньо відомих сортів каберне-совіньон, мерло, рислінг, шардоне, вважаються одними з кращих в Україні. Також гостей пригощають «Одеським чорним» і «Сухоліменскім білим» з українських сортів винограду. До них подають традиційні страви болгарської кухні.

Виноробне господарство Князя Трубецького

Де: Херсонська обл., Бериславський р-н, с. Веселе

Князь Петро Трубецькой став основоположником класичного виноробства в Подніпров'ї. Вина, що тоді вироблялися тут, отримали безліч нагород, в тому числі і гран-прі на виставці 1900 року у Парижі. Зараз на виноробні виробляють фірмові вина «Наддніпрянське», «Перлина степу» та «Оксамит України», які також удостоєні безлічі золотих медалей. Останнє доведеться до речі до відкриття оксамитового сезону.

Таврія

Де: Херсонська область, м. Нова Каховка

У Будинку марочних коньяків «Таврія» можна спробувати не тільки міцні напої, а й найдобірніше вино, а також дізнатися всі етапи його створення. На базі виноробного господарства створюють такі вина, як «Askania Каберне», «Легенда Таврії», «Смарагдове» та ін. Виробництво знаходиться недалеко від національного біосферного заповідника Асканія Нова, тому ці локації легко можна об'єднати в один туристичний маршрут по Херсонській області.

Коблево

Де: Миколаївська обл., Березанський р-н, с. Коблево

У відомому курортному селищі Коблево знаходиться однойменний винний завод. Це одне з провідних українських підприємств з виробництва вина. Якщо ви збираєтеся провести оксамитовий сезон біля Чорного моря, вирушайте на відпочинок в Коблево. Це прекрасний привід спробувати смачне місцеве вино в поєднанні з морепродуктами, щоб пізнати усі тонкощі еногастрономії.

Бейкуш

Де: Миколаївська обл., Очаківський р-н, с. Чорноморка

«Бейкуш» – це класичний приклад сімейного виноробного господарства. Свою назву воно отримало від Бейкушського мису недалеко від Очакова, на якому ростуть виноградники. Господарі з любов'ю і турботою плекають смаковий букет терруара Північного Причорномор'я в винах Beykush Winery. Тут можна купити домашнє вино на згадку про поїздку до моря. Щоб переночувати, можна зняти житло в Чорноморці.

Чізай

Де: Закарпатська обл., м.Берегове, ур. Чизай 

Берегове може похвалитися не тільки лікувальними термальними водами, але і кліматом, сприятливим для вирощування винограду. Саме тому тут підвищена концентрація виноробів і широко поширений винний туризм. Найвідоміший виноробний комплекс – «Чізай». До його складу входять музей виноградарства і виноробства, де можна дізнатися, з чого роблять вино в Україні та світі, дегустаційний зал, виносховища, великі площі виноградників і 2 заводи з виробництва вина. Гордість «Чізая» – марочне десертне вино «Троянда Карпат».

Котнар

Де: Закарпатська обл., Берегівський р-н, с. Мужієво

Ще однією винною візиткою Закарпаття є виноробня «Котнар». Тут можна продегустувати сухі і кріплені білі і червоні вина, також дуже рекомендовано спробувати рожеве вино «Котнар».

Сподіваємося, ви надихнулися добіркою українських виноробів від Doba.ua і готові відправитися в осінню подорож у пошуках нових гастрономічних вражень.




Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки