Головна  / Блог / Куди поїхати? / Українські міста, що змінили свою назву

Українські міста, що змінили свою назву

Закон про декомунізацію, важливим пунктом якого було перейменування населених пунктів, було прийнято шість років тому. Якщо ви до цих пір називаєте Кропивницький Кіровоградом, тоді цей матеріал для вас. Doba.ua зібрала старі і нові назви міст в один матеріал і пояснює, чому їх перейменували.

Зміни назв: причини

Назви історичних міст були присвоєні їм, як правило, в дуже давні часи. Але зі зміною влади багато хто з них зазнали змін. У період перших десятиліть існування СРСР в Україні були перейменовані сотні населених пунктів. Найчастіше їм присвоювали імена вождів діючої влади або знакових подій і назв, пов'язаних з радянським режимом.

У 2015 році був прийнятий ряд законів про декомунізацію, обов'язковим пунктом яких було перейменування адміністративних одиниць, включаючи міста, селища міського типу та села. Зміні підлягали всі топоніми, що мають комуністичне походження.

020210329191319.jpg

Таким чином було перейменовано два обласних центри - Дніпропетровськ і Кіровоград. Назва першого було пов'язано з ім'ям Григорія Петровського - радянського партійного діяча. А Кіровоград отримав свою назву завдяки партійному діячеві Сергію Кірову. 

У травні 2016 роки Дніпропетровськ перейменували в Дніпро. А ось нова назва Кіровограда вибрали не відразу. Місцева влада разом з городянами відібрали сім різних варіантів, серед яких був Єлисаветград, Інгульськ, Златопіль. Остаточним варіантом стало назва Кропивницький в честь театрального актора Марка Кропивницького. Плануючи відвідати один з цих міст, для комфортного проживання рекомендуємо скористатися орендою квартири подобово Кропивницький або Дніпро на Doba.ua.

in-text-2677900_800x600_IMG_0335.jpg

Про історію інших міст, які змінювали свої назви, розповідаємо нижче.

Які міста в Україні перейменували?

В процесі декомунізації поміняли назву більше двадцяти міст. Повний список перейменованих міст України та інших населених пунктів можна подивитися на сайті Українського інституту національної пам'яті.

У числі перейменованих міст є і такі, які становлять чималий туристичний інтерес. Крім Дніпра та Кропивницького, до таких можна віднести наступні населенні пункти.

  • Бахмут в Донецькій області

Стара назва - Артемівськ. Це історичне місто, який прикрашають старовинні пам'ятки архітектури і набережна річки Бахмутки. Але головні туристичні магніти - соляні шахти заводу «Артемсіль», загальною довжиною понад 300 кілометрів, і гіпсові шахти найбільшого в Східній Європі заводу шампанських вин «Артвайнері».

  • Горішні Плавні в Полтавській області

Популярність цього місця принесло назву Горішні Плавні. Стара назва  - Комсомольськ. На відміну від Бахмута, Горішні Плавні - молоде місто. Тут знаходиться найбільший в Європі кар'єр Полтавського ГЗК. Крім індустріального інтересу, сюди приїжджають, щоб побачити гарний розлив Дніпра, усіяний островами. Поруч діють декілька заказників із затопленими гранітними кар'єрами і туристичними стежками. Плануючи відпочинок в цих краях, зняти квартиру подобово Горішні Плавні можна на Doba.ua.

  • Кам'янське в Дніпропетровській області

Стара назва Каменського - Дніпродзержинськ. Головний туристичний магніт - римсько-католицький костел Святого Миколая, заснований в кінці XIX століття. Також, приїхавши в місто, можна відвідати місцевий розарій і погуляти з технічного Музею промислового обладнання. Бюджетні ціни на квартири подобово Кам'янське роблять його хорошим варіантом для вікенду. 

kamjans.jpg

  • Лиман в Донецькій області

Стара назва - Червоний Лиман. Місцевий Блакитні озера з піщаними пляжами і недорогим житлом і соснові ліси роблять цей край привабливим для літнього відпочинку. Частина лісових масивів належить природному парку «Святі гори». 

  • Олешки в Херсонській області

Стара назва - Цюрупинськ. Сюди приїжджають, щоб побувати в «українській Сахарі» Олешківських пісках. Це місце дійсно нагадує пустелю з дюнами, барханами, зміями і ящірками. У літню спеку температура піску може досягати 75 градусів, тому приїжджати в «пустелю» краще в іншу пору року.

  • Чорноморськ в Одеській області

Стара назва - Іллічівськ. Це місто відоме як популярний морський курорт. Пляжі Чорноморська були відзначені нагородою Блакитний прапор. Незважаючи на присутність в місті морського порту, тут можна добре і недорого відпочити.

chernomorsk-10-ilichevsk-online.jpg

Подивитися, як перейменували міста в Україні, порівняти старі і нові назви можна за посиланням.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки