Головна  / Блог / Куди поїхати? / В Україні не гірше: огляд головних визначних місць

В Україні не гірше: огляд головних визначних місць

З приходом «безвізу» подорожі для українців стали більш доступними. Відвідувати країни Євросоюзу можна з одним тільки закордонним паспортом. Це безсумнівно благо, але від цієї доступності постраждав внутрішній туризм. Адже в Україні теж є безліч цікавих місць, які можуть стати бюджетною альтернативою закордонним поїздкам. Сьогодні поговоримо про них.

Українські Карпати

Рідні українські Карпати цілком можуть замінити мандрівникам закордонні Альпи. Гірськолижні курорти в достатку й у нас, а ось багатої карпатської кухні та саме такого національного колориту немає більше ні в одному куточку світу. «Буковель» сьогодні навряд чи поступається своїм західноєвропейським аналогам. Хіба що ціни дещо кусаються та можуть когось відлякати.

карпаты буковель.jpg

Замкова архітектура

Поціновувачам історії зовсім не обов'язково їхати за кордон, щоб відвідати середньовічні замки. Наприклад, французький Шамбор – чим не замок Шенборнів в Карпатах? Старе місто Кам'янця-Подільського нітрохи не гірше Списького Граду в Словаччині; Віндзорський замок до болю нагадує Чернівецький університет, а замок Конві в Уельсі – майже один в один Білгород-Дністровська фортеця.

Луцьк, Мукачево, Ужгород, Хуст, Виноградів, Хотин – замків в Україні безліч. І це перераховані лише міські замки. Якщо є можливість подорожувати на авто у більш віддалені куточки, українська історія заграє новими фарбами.

черновецкий университет.jpg

Українська Сахара

Мало хто знає, але одна з найбільших пустель Європи розташована в Україні, в Херсонській області. Піщаний масив під назвою Олешківські піски був створений не руками людини, але в результаті її діяльності.

У XIX столітті через випас великих отар овець, які знищили рослинний покрив, дніпровські піски поширилися величезною територією. Надалі пустелю «захистили» штучним лісом, який став найбільшим з висаджених людиною, так що рекорд подвійний. Побувати в цьому місці – дуже цікаво, тим більше що там є тури на квадроциклах і джипах.

украинская сахара.jpg

Морські курорти

Щоліта тисячі туристів приймають Одеська, Миколаївська та Херсонська області. Частина курортів розташовані на Азовському морі, а частина – на Чорному. Обидва варіанти мають великий попит, але Азовське море має піщане дно та значно мілкіше, за рахунок чого вода в ньому тепліша.

Як додатковий бонус до пляжного відпочинку як на курортах Чорного моря, так і в Приазов'ї можна поправити здоров’я цілющими грязями та термальними водами.

морские курорты.jpg

Мінеральні води

Коли вже розмова зайшла про лікування, то варто сказати, що Україна багата на можливості для оздоровлення: термальні джерела «Косино», мінеральні курорти Моршина, Миргорода, Трускавця, Сваляви, Східниці, Шаяна. На лікування сюди приїжджають гості не тільки ближнього, але й далекого зарубіжжя.

У кожного з курортів – своя специфіка. Перед поїздкою краще проконсультуватися з лікарем, тому що мінеральні води корисні лише в певних кількостях.

термальные воды косино.jpg

Національна культура

Україна хороша тим, що є полікультурною країною. Кожен регіон має свої особливості та атмосферу. Наприклад, в Запоріжжі можна доторкнутися до історії козацтва, в Полтавській області – перейнятися творами Гоголя, а на південному сході – влаштувати тріп промисловими центрами.

Саме в Україні можна влаштувати ідеальний гастротур: покуштувати полтавських галушок, закарпатських кнедликів і бограча, поліських дерунів, прикарпатського баноша, волинських мазуриков, рівненських картопляників, тернопільської мачанки, кіровоградських вареників, чинахи на Буковині, рибних битків в Одесі, та, звичайно ж, котлет по-київськи. Схуднути не вдасться навіть, коли є велике бажання!

галшуки полтавские.jpg

Місто-привид

Ще один туристичний об'єкт, який виділяє Україну з усіх інших країн не лише Європи, а й світу – Чорнобильська АЕС та Прип'ять. Незважаючи на значний час, що минув з моменту ядерної катастрофи, ці місця, як і раніше, манять сталкерів і просто допитливих мандрівників з усього світу. Новий виток популярності з’явився після виходу популярного серіалу «Чорнобиль» навесні цього року.

Зараз потрапити в зону відчуження можна легально – проводяться групові екскурсії. Професійні гіди знають безпечні точки та локації на карті міста, відвідування яких не становить загрози здоров'ю.

чернобыль.jpg

Пам'ятники індустріалізації

Тріп промисловими центрами – це теж свого роду романтика. Активна індустріалізація, яка відбувалася в Україні трохи менше 100 років тому, подарувала країні кілька великих підприємств, що стали основоположними для всього Радянського Союзу. У цьому плані Україна – рай для урбаністів.

І нехай вираз «індустріальний туризм» у когось може викликати скепсис, цей напрямок теж має своїх прихильників. Так що навіть не дуже привабливі, на перший погляд, Дніпро, Запоріжжя, Кривий Ріг, Кам'янське та Маріуполь знайдуть свого туриста.

завод днепросталь.jpg

Маяки

На території України знаходяться понад шість маяків. У 2019 році для вільного відвідування було відкрито чотири з них. Генічеський та Станіслав-Аджигольський задній маяки в Херсонській області, Воронцовський в Одесі та Сіверс передній маяк в Миколаєві. В майбутньому географію доступних для мандрівників навігаційних об'єктів планується розширити.

одесса маяк.jpg

Міста

Україна – це не тільки курорти, моря, маяки, замки, гори та смачна кухня. Це міста, які символізують собою різноманітність всієї країни, міста, в яких кожен може знайти щось близьке. Будь то старовинний та романтичний Львів, колоритна Одеса, «український Париж» – Чернівці, стародавній Чернігів або «міста-парки» Умань та Біла Церква. Розкривати цю тему можна довго, і вона заслуговує на окрему увагу.

львов зимний.jpg

На жаль, при всій привабливості та відносній дешевизні внутрішній тревел-напрямок України розвивається не надто активно. Однак в країні є буквально все для того, щоб турист не дивився в бік заходу, а захоплювався власною батьківщиною. Багато місць, про які йшлося в цій статті, нітрохи не гірші європейських аналогів і при цьому куди доступніші. Подорожуйте – і для кожного Україна розкриється по-своєму!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки