Головна  / Блог / Куди поїхати? / Весняні канікули в Україні: де відпочити з дітьми

Весняні канікули в Україні: де відпочити з дітьми

Весна приносить із собою не тільки тепло, а й шкільні канікули. А це означає, що з'явиться спокуса куди-небудь вибратися всією родиною. Але якщо відпочинок на природі або культурну програму у власному місті кожен може вибирати на свій розсуд, то в плані напрямків для подорожей з дітьми дозволимо собі дати кілька рекомендацій. 

Що важливо врахувати, плануючи подорож з дітьми

Подорожі Україною навіть в такі непрості часи можуть приносити масу приємних емоцій та вражень. Особливо корисно влаштовувати невеликі мандрівки разом з дітьми. Проте, плануючи відпочинок, обов’язково продумуйте маршрут з урахуванням найближчих укриттів. Також варто пам’ятати, що в деяких регіонах діє комендантська година, яку не можна порушувати. 

А якщо плануєте відпочинок на природі, ознайомтесь з діючими обмеженнями на сайті Державного агентства розвитку туризму. Наприклад, забороняється вирушати в походи або сплави маршрутами, які пролягають поблизу критичної інфраструктури. Також не можна відвідувати туристичні локації поблизу кордонів. Плануйте маршрут завчасно та не нехтуйте правилами безпеки.

1. Синевир

Найбільше та найдавніше гірське озеро України, перлина однойменного національного парку, шалено красиве в будь-яку пору року. Але якщо взимку на рішення поїхати до нього може вплинути погода, то в теплу пору року у Синевира немає відбою від туристів.

озеро синевир.jpg

Для дорослих це можливість вирватися із запиленого міста, відпочити на природі та випити карпатського домашнього вина, а для дітей – справжня пригода. Адже на Синевирі можна покататися на плоту до острова, що знаходиться в центрі озера, і подивитися на величезних ведмедів в реабілітаційному Центрі бурих ведмедів. Дитина буде в захваті.

Однак, краще не покладатися на випадок і взяти з собою дощовики на всю родину, оскільки карпатська природа аж надто мінлива.

2. Етнічний туризм в Карпатах

Кожне село, кожне маленьке містечко Прикарпаття або Закарпаття, ночівля в дерев'яних будиночках з видом на гори, багата кухня в місцевих колибах, національний колорит, знайомство зі звичаями людей, що живуть в цьому регіоні. Все це – натхнення для дорослих з одного боку та елемент виховання дітей з іншого.

карпаты гуцул.jpg

У цьому плані радимо звернути увагу на відпочинок в Яремче. Попри невеликі його масштаби, для дитини тут – ціле роздолля: і водоспад, і зоопарк з милими оленями, яких можна годувати з рук, і підвісний міст, і скеля «Слон».

карпати олень.jpg

3. Шацькі озера

Ще один чудовий варіант для весняно-літнього відпочинку на природі. Озер на Волині безліч, але найвідомішим є Світязь. Сюди можна відправитися як «дикунами», так і продумати культурну програму – інфраструктура дозволяє. На приозерній території розташовані бази відпочинку, є можливість замовити екскурсію на човні, байдарці або велосипедах, сходити на риболовлю, пограти в пейнтбол або підкорити траси мотузкового парку.

шацкі озера.jpg

4. Дендропарки

Національні дендропарки «Софіївка» в Умані та «Олександрія» в Білій Церкві прекрасно підходять для сімейного відпочинку. У них є все: історія, природа, пам'ятки, розваги.

В парку в Умані активностей трохи більше, чого варта хоча б поїздка на човні підземною річкою Ахеронт, тому він краще підходить для сімейного відпочинку, але житло подобово в Умані краще бронювати заздалегідь. Олександрія – більш спокійний парк, в якому, можливо, дитині може не вистачити «екшну».

парк софіївка.jpg

5. Пейзажна алея в Києві

Київ прекрасно підходить для сімейних прогулянок – в столиці чимало парків і пішохідних зон. Але щоб не тільки насолодитися атмосферою міста, а й чимось зайняти дитину, рекомендуємо відвідати Пейзажну алею, що неподалік від Андріївського узвозу.

Ця зона відпочинку являє собою доріжку, з якої відкривається мальовничий краєвид на Поділ. А у 2009-му році тут з'явився дитячий сквер з великими фігурами котів та оригінальними лавками у вигляді інших тварин. Поки ваша дитина буде взаємодіяти з цими персонажами, ви можете розслабитися та помилуватися пейзажами з Верхнього міста.

пейзажна алея.jpg

6. Фонтан у Вінниці

Відомий світломузичний фонтан у Вінниці вже не є єдиним в країні – в деяких інших містах з'являються його аналоги. Однак він, як і раніше, є найбільшим в Європі подібним плавучим фонтаном.

Якщо ви ще жодного разу не були у Вінниці, то варто познайомитися з цим містом, а заодно показати дитині та побачити самим це «чудо світу». Фонтан працює щодня, крім вівторка. В світлі години доби можна насолодитись статичним шоу без музичного супроводу, а кожні пів години вмикається маленьке шоу. Навіть без музики таке видовище не залишить байдужим дітлахів. 

фонтан вінниця.jpg

Але варто відзначити, що сезон відкривається в другій половині травня, тому цілеспрямовано їхати на виставу раніше сенсу не має.

7. ВДНГ у Києві

Національний комплекс «Експоцентр України» – ще одне місце в столиці, де можна цікаво провести час з дітьми. Локацій тут стільки, що вистачить не на один активний день. Юним шукачам пригод однозначно сподобається роздивлятись велетенських динозаврів у «Диносвіті» та різнобарвних метеликів на «Тропічній фермі», досліджувати людський організм і природні явища в «Музеї науки МАН», годувати кроликів в контактному зоопарку Animal Park та верещати від захвату на екстремальних атракціонах. 

Крім цього на території ВДНГ часто відбуваються тематичні заходи. Одна з наймасштабніших подій – «Зимова країна». Цього року вона триватиме до 17 березня та завершиться традиційним святкуванням «Масниці». Гості зможуть взяти участь в майстер-класах, поласувати млинцями на ярмарку, подивитися виставу та стати свідками вогняного шоу – спалення опудала зими. Пізніше, з 25 до 28 квітня, на території експоцентру проходитиме книжковий фестиваль, де також буде окрема локація для дітей.

8. Полтавщина

Не виключено, що це один із найцікавіших напрямків для сімейного відпочинку в Україні. Оздоровитися та відпочити можна у Миргороді, а винайнявши квартиру в Полтаві подобово в центрі – скуштувати смачних галушок та погуляти містом. 

Також під боком знаходиться село Диканька, про яке писав Гоголь, Сорочинський ярмарок і фестиваль-ярмарок гончарного мистецтва в Опішні. Дітям напевно буде цікаво освоїти таке мистецтво, як ліплення з глини.

лепка з глини.jpg

9. Львів

Колоритне місто Львів цікаве вже саме собою. Гуляти його брущатими вуличками та зупинятись на смачні тістечка в кав’ярнях – приємне дійство як для дітлахів, так і для батьків. Але якщо захочеться різноманіття, можна відвідати дитячу залізницю у Стрийському парку – проїхатись станціями «Паркова» та «Сонячна» і познайомити дітей з залізничними професіями. Відвідати екскурсію в Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького або покататись на атракціонах в парку імені Богдана Хмельницького. А якщо ваша дитина любить тварин, завітайте в «Домівку врятованих тварин». Там можна погодувати врятованих котиків та собак.

10. Хмельниччина

Місто, де діти можуть відчути себе лицарями та принцесами, – мальовничий Кам’янець-Подільський. Навесні, коли природа розквітає та все навколо зеленіє, гостроверхі башти Старого замка виглядають найбільш вражаюче. Разом з дітьми можна погуляти всередині замку, відвідати екскурсія та творчі майстер-класи. Зупинитись радимо ближче до центра міста, де є багато красивих будівель, які привертають увагу. 

Якщо погода буде тепла, можна вирушити далі та відвідати історико-культурний заповідник «Меджибіж» або велику заповідну зону «Подільські Товтри». Особливі туристичні родзинки цього місця – Бакотська затока, Смотрицький каньйон, печера «Атлантида». Краса місцевої природи неповторна – це місце є одним з семи природних чудес України.

podolski_tovtri.jpg

Сподіваємося, наші поради хоч трохи, але допомогли вам, і тепер ви точно знаєте, чого хочете від сімейного відпочинку. Гарної дороги!




Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки