Головна  / Блог / Куди поїхати? / Відомі пам'ятники їжі в Україні

Відомі пам'ятники їжі в Україні

Українська кухня неймовірно колоритна та різноманітна. У кожному регіоні є свої гастрономічні особливості. Іноді це настільки яскраво виражено, що продукти або страви увічнюють в камені. Які є смачні пам'ятники в Україні та де їх шукати, читайте в нашій статті.

Пам'ятник галушці

Цей пам'ятник настільки популярний, що закріпив за собою звання символу міста. Туристи можуть помилково називати його пам'ятником варенику в Полтаві. Але насправді це пам'ятник галушці – традиційній для Полтавського регіону страві української кухні. Галушки подають з м'ясом, сиром, сметаною, картоплею зі шкварками та різними спеціями. А відомими вони стали завдяки творам Миколи Гоголя.

памятник галушке.jpg

Пам'ятник розташований в Полтаві на Івановій горі. Поруч працює ресторан, в якому можна спробувати це блюдо. Якщо плануєте приїхати в місто на вихідні, винайняти житло в Полтаві подобово можна на Doba.ua.

Пам'ятник морозиву

Пам'ятник морозиву в Житомирі з'явився невипадково. У цьому місті знаходиться найбільший в Україні виробник морозива – компанія «Рудь». Завдяки цьому Житомир неофіційно називають столицею холодного десерту. Скульптурну композицію «Пам'ятник морозиву» встановили у 2013 році, тоді ж її зареєстрували в Книзі рекордів України.

мороженое.jpg

Приїхавши в Житомир, не обійдіть стороною ці гранітні кульки морозива. Знаходяться вони на Новому бульварі, поряд з кінотеатром «Жовтень». А якщо захочете зупинитися в місті на вихідні, підібрати та забронювати квартиру в Житомирі на добу можна в каталозі Doba.ua.

Пам'ятник деруну

Ще один гранітний символ їжі можна знайти в місті Коростень Житомирської області. Кожну другу суботу вересня тут проводять Міжнародний фестиваль дерунів. Це такі оладки з тертої картоплі, особливо популярні на території Полісся. Пам'ятник у вигляді горщика з дерунами встановлений в центрі міста, на вході в Островський парк.

памятник деруну.jpg

Пам'ятник пиву

Житомирська область дивує кількістю «їстівних» пам'ятників. Гранітний кухоль пива можна побачити в місті Бердичів прямо на Центральній площі. Встановили його тут у 2013 році на честь місцевого хмільного напою, відомого своїми смаковими якостями на всю Україну. Бердичівський пивзавод був заснований ще в 1861 році чеським колоністом. Вже понад 150 років тут готують пиво, дотримуючись традиційної чеської технології.

пиво памятник.jpg

Пам'ятник огірку

Ніжинські огірки – найвідоміші в Україні. Свою популярність вони здобули ще за часів правління імператриці Катерини II. До цього дня продукція Ніжинського консервного заводу охоче розкуповується не тільки в магазинах України, а й багатьох закордонних країн. Особливий смак і характерний хрускіт огіркам надає спеціальний рецепт засолу, привезений до Ніжина з Греції. Пам'ятник ніжинських огірків встановлений перед центральним входом заводу.

нежинский огурец.jpg

Подорожуючи Чернігівською областю в пошуках «смачних» витворів мистецтва, для відпочинку рекомендуємо орендувати подобові апартаменти. Винайняти квартиру в Ніжині подобово за цілком бюджетні гроші можна на сайті Doba.ua.

Пам'ятник апельсину

Одеський порт – один з найбільших морських портів Східної Європи. А існує він в якомусь сенсі завдяки апельсинам. У далекому 1796 році фінансування будівництва Одеського порту було тимчасово зупинено імператором Павлом I. Для того, щоб його відновити, з Одеси в Санкт-Петербург відправили 3000 апельсинів. Це був свого роду хабар, який врятував місто.

памятник апельсину.jpg

Пам'ятник складається з декількох деталей: одеський апельсин, фігура імператора Павла I, трійка коней, запряжених в апельсин. Вінчають цю композицію відомі споруди – Оперний театр, колонада Воронцовського палацу, Спасо-Преображенський собор.

Пам'ятник бичку

Бердянськ – один з популярних морських курортів Азовського моря. Символом цього міста є біла альтанка та невеличкий пам'ятник, встановлений поруч. Бронзова скульптура у формі маленької рибки – це пам'ятний знак, присвячений азовському бичку. У роки Другої світової війни ця нехитра рибка врятувала від голоду багатьох жителів Бердянська.

памятник бычку.jpeg

Пам'ятник кавуну

Якщо кавун, то тільки херсонський. Цей край відомий своїми солодкими кавунами на всю Україну. Не дивно, що пам'ятник цьому плоду знаходиться саме в Херсонській області. А якщо бути точніше, тут їх цілих два.

Бетонно-металевий кавун, висотою понад два метри, можна зустріти на трасі Дніпропетровськ – Херсон, в Нововоронцовському районі. Пам'ятник встановлено в декількох метрах від дороги, тому помітити його легко.

арбуз 1.jpg

Другий пам'ятник не такий великий, висота його трохи більше півтора метра. Знаходиться він в місті Гола Пристань. На набережній установлено багато різних скульптур, серед яких можна побачити гарбуз, диню і кавун. З 2003 року тут проходить всеукраїнський фестиваль, присвячений українському кавуну.

арбуз голая пристань.jpg

Список цікавих пам'яток України можна продовжувати довго. Ми перерахували найпопулярніші символи їжі. Але крім них, подорожуючи цікавими місцями України, можна зустріти пам'ятник кави у Львові, пам'ятник чорниці на Закарпатті, пам'ятник помідору в Запорізькій області, пам'ятник щуці в Кременчуці, пам'ятник продавчині насіння та пам'ятник академіку Вернадському з каструлькою борщу в Харкові. Подорожуйте і не переставайте відкривати нове навколо себе!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки