Головна  / Блог / Поради туристам / Відпочинок на морі: ТОП-7 замків та фортець Півдня України

Відпочинок на морі: ТОП-7 замків та фортець Півдня України

Сьогодні в туристичних статтях багато пишуть про замки і фортеці Західної України, а екскурсійні агентства активно пропонують тури до цих цікавих історико-архітектурних пам'яток. Тим часом, Південь України теж може похвалитися старовинними пам'ятками оборонної архітектури, завдяки відвідуванню яких відпочинок на морі у 2018 році запам'ятається ще більше. Doba.ua склала топ-7 південних замків і фортець, які варто побачити на власні очі.

Білгород-Дністровська фортеця, Одеська обл.

Білгород-Дністровська або Аккерманська фортеця XIII-XV століть – справжня архітектурна перлина не тільки Одеської області, але і всієї України. Фортеця є найбільшим і одним з найбільш збережених фортифікаційних споруд в країні. Розташована вона в 46 км від Одеси на березі Дністровського лиману, води якого тільки підкреслюють велич старовинної споруди. Стіни Білгород-Дністровської фортеці побачили на своєму віку війська Золотої орди, Османської імперії та взяли участь в трьох російсько-турецьких війнах. До наших днів збереглися три з чотирьох фортечних дворів: цитадель, гарнізонний і цивільний.


Палац Курісов, с. Петрівка, Лиманський р-н, Одеська обл.

Унікальний палац XIX століття в мавритано-готичному стилі знаходиться в селі Петрівка Одеської області. У народі його називають Петровським маєтком. Це колишній родовий маєток підполковника Івана Курісу. Сьогодні це архітектурна пам'ятка державного значення. Навіть те, що залишилося від колись розкішного маєтку, вражає своїм розмахом і гармонійним поєднанням архітектурних стилів.


Ольвія, с. Парутине, Очаківський р-н, Миколаївська обл.

Історико-археологічний заповідник «Ольвія» знаходиться на території Миколаївської області поряд з селом Парутине. Дістатися сюди найзручніше або з Миколаєва, або з Очакова. На сьогодні знайдені тут залишки грецької колонії VI до н. е. за своїм історичним значенням можуть позмагатися з руїнами древнього Херсонеса на Кримському півострові. Руїни стародавньої Ольвії розташовані на місці злиття Бузького та Дніпровського лиманів, що додає цьому місцю величності.


Садиба Попових, м Василівка, Запорізька обл.

Родова садиба дворян Попових, побудована в 1864-1884 роках, Знаходиться в місті Василівка Запорізької області. Першим господарем цих масштабних поміщицьких володінь був генерал Василь Попов. На жаль, сам палац Попових до наших днів не зберігся. Його макет можна побачити в музеї, який був відкритий в 1993 році. Але і без палацу на території садиби багато старовинних будівель: оглядова вежа, три флігелі, цегляна оглядова вежа, кінний двір.


Воронцовський палац, Одеса

Колишній палацовий комплекс резиденції генерал-губернатора Михайла Воронцова розташований в самому центрі Одеси на Приморському бульварі за адресою пров. Воронцовський, 2А. Споруда з колонадами в стилі ампір і сьогодні є однією з найбільш примітних будівель в Одесі. З великої відкритої тераси Воронцовського палацу відкривається чудовий вид на Одеську затоку.


Херсонська фортеця, Херсон

Херсонська фортеця, збудована в XVIII столітті, знаходиться в самому Херсоні на території міського парку по вулиці Перекопська, 13. Споруду справедливо називають фортифікаційною дивом Причорноморського берега України. Будувалася вона під керівництвом самого Григорія Потьомкіна, щоб захистити стратегічно важливий на той момент Херсон. Волею долі фортеця жодного разу не взяла участі ні в одній битві. До наших днів «дожили» лише північні Московські і західні Очаківська брама фортеці, кілька фрагментів валу і Арсенал, в якому зараз знаходиться міське СІЗО.


Садиба Трубецького, с. Козацьке, Береславский р-н, Херсонська обл.

Велична садиба Трубецького знаходиться в селі Козацьке Херсонської області,  недалеко від Каховської ГЕС. Палацово-парковий ансамбль розташований на краю обриву. Він був виконаний в стилі французького ренесансу з елементами готики. До нього примикали флігелі і стайні, кутова замкова вежа дивилася на Дніпро, а оточував споруди величезний сад. Сьогодні від усього цього залишився лише каркас головної будівлі, але до нього прохід закритий новими власниками, які обіцяють провести тут великі реставраційні роботи. Зате можна прогулятися околицями і відвідати Солов'їний гай.


Захоплюючих і пізнавальних подорожей Півднем України!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки