Головна  / Блог / Куди поїхати? / Вихідні в Полтаві: гастрономічний і культурний рай

Вихідні в Полтаві: гастрономічний і культурний рай

Попри те, що Полтавська область вважається центром української культури, місто Полтава – дуже недооцінений туристичний напрямок. Сьогодні доведемо, що виключати Полтаву зі списку найбільш туристично привабливих міст України не варто. Віртуально збираємо валізи в це місто, щоб одного разу це зробити в реальності!

Автор: Руслан Заплатін

Як дістатися?

За початкові відмітки беремо п'ять найбільших українських міст як п'ять транспортних вузлів, що знаходяться в різних точках країни, з яких доїхати до Полтави буде найзручніше. Подбавши про ваш час, я зробив добірку зі всіма видами наземного транспорту, щоб ви мали уявлення про час і вартість поїздки.

Київ:

  • поїзд: величезна кількість рейсів, вартість – від 140 грн (плацкарт Львів – Бахмут 142 Ш), час у дорозі – від 3 до 5,5 годин;

  • рейсові автобуси – 180-220 грн, 4 години;

  • BlaBlaCar – 250-350 грн, близько 4,5 годин;

Львів:

  • поїзд: кілька варіантів, 850 грн (купе), час у дорозі – від 10,5 годин;

  • рейсові автобуси – 650-850 грн, 12-13 годин;

  • BlaBlaCar – 720-780 грн, близько 12 години;

Одеса:

  • поїзд: рейс Одеса – Харків, 710 грн (купе), час у дорозі – 9 годин;

  • рейсові автобуси – 550-800 грн, 10-11 годин;

  • BlaBlaCar – 380-450 грн, в районі 11 годин;

Харків:

  • поїзд: безліч варіантів, від 120 грн, час в дорозі – 1 година 40 хвилин, також є «Інтерсіті плюс» – 270 грн за сидяче місце другого класу;

  • рейсові автобуси – 70-120 грн, 2 год 10 міну – 2 години 30 хвилин;

  • BlaBlaCar – 100-120 грн, 2 години 20 хвилин;

Дніпро:

  • поїзд: прямого залізничного сполучення між містами немає;

  • рейсові автобуси – 175-280 грн, 3,5-4 години;

  • BlaBlaCar – 110-150 грн, 3 години.

Де зупинитися?

Сервіс Doba.ua пропонує розміщення в подобових апартаментах, яких на сайті представлено більше 90 варіантів. Розбіг цін – на будь-який смак і гаманець, від 250 до 950 гривень. За 550-600 гривень можна зняти квартиру в Полтаві на добу з хорошими умовами в центральному районі.

Якщо ви віддаєте перевагу готелям, доведеться розщедритися. Готелі поблизу від Корпусного саду – самого центру Полтави – йдуть від 1000 гривень і вище. Grand Alley пропонує розміщення по «Аристократ» – 1400 гривень, Hotel Ukraine Lux – 1250 гривень, «Прем'єр Готель Палаццо» – 1400 гривень, Reikartz – 1450 гривень. Втім, можна знайти деякі готелі трохи «простіше», але теж варті уваги: Hotel Royal (900 грн), «Сінай» (550 грн), «Атмосфера» (940 грн).

квартира.jpg

Що подивитися?

Куди б ви не приїхали – на залізничний вокзал або автостанцію – знайомство з Полтавою вам належить почати з Зіньківської вулиці, яка перетікає у вулицю Соборності з красивою каштановою алеєю. На жаль, зараз на колись зеленому Хрещатику в Києві каштанів не так багато. І в цьому плані Полтава для киян відразу відгукнеться ностальгією.

Корпусний сад

Кругла площа, до якої веде каштанова алея, – це композиційний центр міста, спроєктований в 40-х роках XIX століття. У цьому місці головне – не заблукати, оскільки від площі величезних розмірів, немов промені, виходять вулиці, утворюючи «сонце», якщо дивитися на Корпусний сад з висоти пташиного польоту.

По колу стоять будівлі в дусі класицизму. Всього їх вісім і вони дуже схожі один на одне. Заплутатися в напрямках приїжджому – раз плюнути. Вказівників в цьому місці злегка бракує. Орієнтуйтеся на найбільш доглянуту будівлю – Раду. Всі основні визначні пам'ятки знаходяться в напрямку неї.

Що стосується безпосередньо Корпусного саду, то його центр прикрашає Монумент Слави – меморіальна колона заввишки майже 11 метрів, на вершині якої гордо сидить орел. Але головне – величезна кількість зелені та простору для піших прогулянок. Тому людей тут більш ніж вистачає.

корпусный сад.jpg

Пішохідна вулиця

До вулиці Соборності, про яку вже сказано вище, виходить один із напрямів від Корпусного саду. Ця Вулиця дуже нагадує одеську Дерибасівську, так що одесити будуть відчувати себе як вдома. Як і личить пішохідним вулицям, на

полтавській «стометрівці» вистачає закладів, в яких можна пообідати або випити чашечку кави.

Театральна площа

Гуляючи вулицею Соборності, Театральну площу ви однозначно не проґавите. Полтавський обласний музично-драматичний театр значно виділяється з архітектурного ансамблю. Перед ним є площа, на якій проходять різні міські заходи. Біля протилежного від пішохідної вулиці фасаду театру стоїть пам'ятник українській народній співачці Марусі Чурай.

Письменницькі бульвари

Поблизу від театру, на перетині вулиці Небесної сотні з вулицями Гоголя та Котляревського, знаходяться бульвари на честь цих видатних діячів культури, життя і творчість яких були тісно пов'язані з Полтавою. Ще одне симпатичне місце для пішої прогулянки. На кожному бульварі стоїть по одному пам'ятнику, а самі бульвари – всього у кварталі один від одного.

писательский бульвар.jpg

Петровський і Сонячний парки

Ці два парки розбиті на вулиці Конституції. Як і бульвари Гоголя та Котляревського, вони дуже схожі між собою. По суті, один є продовженням іншого. У них однаковий благоустрій, на території кожного є фонтан. Петровський виділяється хіба що наявністю цікавого пам'ятника Тарасу Шевченку в стилі кубізму – такого більше ніде немає.

Полтавський краєзнавчий музей

На все тієї ж вулиці Конституції, навпроти пам'ятника Шевченка, стоїть найбільш впізнавана будівля – будинок Полтавського губернського земства, нині – Краєзнавчий музей. Найфотогенічніша будова міста містить у свої стінах 40 музейних залів і більше 200 тисяч експонатів. Поціновувачам історії та музеїв – наполегливо рекомендую завітати.

Пам'ятник козацької слави

Невелика локація, проте відвідати яку теж варто, – пам'ятник козацької слави. Це монумент у вигляді хреста і двох бунчуків на Панянському бульварі. Його прикрашає напис: «Українським загиблим козакам».

памятниц казацкой славы.jpg

Пам'ятник на місці відпочинку Петра I

Ще один монумент, встановлений на вулиці Пилипа Орлика, нагадує про те, що саме тут, в будинку козака Магденка, що колись існував, відразу після Полтавської битви зупинявся Петро I.

Іванова гора

Іванова гора – це історичний центр міста, в якому зосереджені найвідоміші пам'ятки. Зустрічає жителів і гостей Полтави Соборна площа, знак «I love Poltava», пам'ятник гетьману Мазепі та величний Свято-Успенський кафедральний собор – перший храм міста. Відразу за ним знаходиться будинок-музей Котляревського. Оригінальний будинок письменника не дійшов до наших днів, але був відновлений по малюнку іншого класика – Тараса Шевченка.

дом музей котляревского.jpg

Зліва від музейного комплексу ви побачите оригінальний пам'ятник полтавським галушкам – відомої улюбленої страви полтавців. Він виконаний у вигляді тарілки з 12 величезними бетонними галушками та не менш великим черпаком, якими ці галушки можна поїсти. Фотографуючись на цій «тарілці», відчуваєш себе галушкою.

Нарешті, найромантичніше місце Полтави – дерев'яна Подільська вежа та Біла альтанка. Це символ Полтави, який не потребує додаткової реклами. Якщо ви не відвідали Білу альтанку – вважайте, що ви не були в Полтаві. З місця, де вона стоїть, по одну руку відкривається приголомшливий краєвид на місто (вдалині видніється річка Ворскла), а по іншу – на Хрестовоздвиженський монастир, який також знаходиться на чималій відстані.

Полтава беседка.jpg

Хрестовоздвиженський монастир

Цей монастир – ще одна гордість Полтави. Знаходиться він далеко від центру, але відвідати його неодмінно варто. Це місце глибокого єднання з Богом і природою, за атмосферою порівняти яке можна з Києво-Печерською лаврою. До речі, біля входу на територію монастиря нерідко можна побачити туристичні автобуси. Що говорить про те, що це місце має великий попит, попри не найкомфортніше розташування.

Крестовоздвиженский монастырь.jpg

Музей «Поле Полтавської битви»

Ще одне місце для обов'язкового відвідування в Полтаві. Знаходиться воно теж далеко від центру міста, на вулиці з промовистою назвою Шведська могила. Комплекс вражає: Сампсоніївська церква, на одній зі стін якої можна побачити зображення Петра I і його напутні слова своїм воїнам, великий пагорб з братською могилою, пам'ятник самому царю, ротонда пам'яті та, власне, музей. Поруч також є сувенірна крамниця.

До поля Полтавської битви доведеться прогулятися. Дорога до нього йде праворуч від ротонди пам'яті. На тих місцях, де понад 300 років тому стояли редути, тепер розташовані обеліски. Всього їх дев'ять штук, вони нічим не відрізняються між собою, але побродити полем Полтавської битви та оцінити масштаби тієї війни – беззаперечно треба.

поле волтавской битвы.jpg

 Музей дальньої та стратегічної авіації

Цей музей знаходиться на вулиці Юрченко, в мікрорайоні під назвою Авіамістечко. Музей заснований на базі аеродрому, що колись існував на цьому місці. На сьогодні він налічує дев'ять машин, включаючи єдиний в Україні літак ТУ-160. Для відвідувачів передбачені екскурсії.

музей авиации.jpg

Це основні визначні пам'ятки Полтави, які неодмінно потрібно відвідати по приїзду в місто, щоб скласти про нього правильне враження. А щоб його доповнити, можна заглянути також в Парк Перемоги, помилуватися храмом Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, а також відвідати літературно-меморіальний музей Котляревського та музей авіації та космонавтики. Для комфортного проживання гостям міста свої послуги пропонують готелі, просторі апартаменти та невеликі однокімнатні квартири подобово в Полтаві.

Поза містом пам'яток теж вистачає. У селі Великі Будища можна знайти Музей українського весілля. А можна з'їздити на батьківщину Григорія Сковороди в селище Чорнухи або захопитися красою природи з вищої точки лівобережної України – гори Пивихи. Ну і, звичайно, не забудьте про Диканьку!

диканька.jpg

Де поїсти?

Що потрібно обов'язково скуштувати в Полтаві? Звичайно ж, галушки. А зробити це можна в однойменному закладі на пішохідній вулиці Соборності. Правда, відгуки відвідувачів трохи різняться: одні задоволені та рекомендують заклад, інші – в категоричній формі критикують обслуговування. Особисто мені з обслуговуванням пощастило, а по їжі питань взагалі ніяких, тому «Галушку» вам раджу.

Також галушки хвалять в ресторанах Le Komora і «Козачка». В останньому, плюс до всього, неповторний український колорит. «Лілея» виділяється серед інших гарним краєвидом на місто з Іванової гори. У співвідношенні ціна/якість можу ще відзначити рибний ресторан Fish&Fusion з великим вибором страв з риби та морепродуктів. Любителям бургерів підійде Shade Burger.

еда.jpg

Загалом, що і говорити, Полтава – гордість України, і якщо ви ще не побували тут, то дуже багато чого пропустили. Сподіваюся, детальний маршрут і опис пам'яток міста та області допоможуть вам, як можна швидше прийняти рішення побачити їх своїми очима. Україна прекрасна!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки