Головна  / Блог / Куди поїхати? / Водохреще 2024: місця для купання у великих містах

Водохреще 2024: місця для купання у великих містах

Хрещення Господнє – велике релігійне свято, яке щороку відзначають 19 січня. Головною традицією через багато років залишається купання в крижаній ополонці або купелі. Де купатися на Хрещення у Києві, Львові, Одесі, Харкові та Дніпрі, читайте на Doba.ua.

Київ

Приїхати до Києва на Водохреще, коли святити воду і пірнати в ополонку будуть у кожному районі, – гарна ідея для любителів моржування. Для проживання можна орендувати подобову оселю або зняти номер у готелі. Зняти квартиру подобово Київ Оболонський район або в центрі – дорожче, ніж у спальних районах, але звідси швидше добиратися до освячених ополонок.

Крещение парк феофания.jpg

Загалом на свято відкривають понад п'ятнадцять місць для купання. Київський КП «Плесо» допомагає безпечно проводити обряди Водохреща на території Оболонської набережної, на пляжах Труханового та Долобецького островів, у Гідропарку. Також локації з наметами для перевдягання та обігріву традиційно відкривають на озерах Вербне та Тельбін, у парку «Наталка» та у зоні відпочинку на Троєщині.

гидропарк крещение.jpg

Освячення води зі святковою програмою відбувається і у парку «Феофанія». Купання на Водохреща із козацькими звичаями – у скансені «Мамаєва Слобода». А для тих, кому одної ополонки недостатньо, справжнє свято моржів організовують у центрі розваг «Х-парк». Гості фестивалю «МоржіFest» можуть взяти участь в обряді освячення води, поринути у купіль, взяти участь у запливі на сапах, перетягуванні канату. Програма також включає лекції про загартовування, спортивні тонування, шоу на воді, змагання та нагородження переможців.

крещение х-парк киев.jpg

Якщо в запасі є більше одного дня, то й поряд із Києвом є кілька цікавих місць, куди поїхати на Водохреща можна всією сім'єю. Наприклад, у «Парк Київська Русь», стилізований під Стародавній Київ, чи етнографічний комплекс «Українське село». Купелі, намети для обігріву, смачні частування та весела програма не дадуть занудьгувати ні дорослим, ні дітям.

Крещение оболонь.jpg

Львів

Зимові свята у культурній столиці – особлива пора, яка збирає у цьому та без того популярному місті туристів з усієї країни. Тому знайти та забронювати квартиру у Львові подобово у період вихідних краще заздалегідь. Місця для купання на Водохреща у Львові зазвичай відкривають у двох місцях – на озері у парку Горіховий гай та на водоймі у парку «Погулянка». Для бажаючих поринути роблять зручний спуск у воду і встановлюють пункти обігріву.

крещение львов ореховый гай.jpg

Також для городян встановлюють спеціальні резервуари із освяченою водою на площі Ринок. Але у зв'язку з пандемією деякі масові заходи може бути скасовано. Найкраще перевіряти інформацію безпосередньо перед святом.

львов погулянка крещение.jpg

Одеса

Поїхати до моря можна не лише влітку, а й для морського купання на Водохреще. Одеса – гостинне місто, де добре відпочити можна будь-якої пори року. Традиційно місця купання на Водохреща в Одесі відкривають на трьох пляжах – «Золотий берег», «Ланжерон» та «Лузанівка». Для бажаючих поринути у крижане море обладнають спеціальні спуски для входу у воду, поруч чергують рятувальники. З собою бажано приносити килимки під ноги та термос із гарячим чаєм. 

одесса крещение.jpg

Харків

У місті студентів також організовують заходи на Водохреща – купання у джерелах, святкові літургії у храмах, традиційне освячення води. Здійснити ритуал занурення у крижану воду можна у декількох локаціях міста. Освячення води на Водохреща харківськими священиками відбувається у Саржиному Яру, на вулиці Мінераловодській, Зубенко та Родниковій. Також купелі відкривають у районах Великої Данилівки, Олексіївки та селища Жуковського.

харьков саржин яр.jpg

Дніпро

З року в рік у Дніпрі також готують локації для купання на Хрещення. Дніпро – велике місто і для зимового обряду тут відкривається понад п'ятнадцять локацій. Але бувають і винятки, наприклад, торік погода була надто холодною та купатися було заборонено. За добрих погодних умов та відповідної епідеміологічної обстановки ополонки будуть доступні на березі річки Самара біля Палацу культури, в районі житлового масиву Червоний Камінь та на Монастирському острові. Приїхавши до міста на свята, підібрати та забронювати квартиру Дніпро центр можна на Doba.ua.днепр сагайдак.jpg

Плануючи зануритися в освячену ополонку, важливо заздалегідь підготувати організм і дотримуватися певних правил. Заходити у воду можна лише у спеціально підготовлених місцях, поряд з якими чергують рятувальники та медичні працівники. Охолоджуватись потрібно, поступово знімаючи одяг, перед заходом у воду – розігріти тіло, а поринаючи – не мочити голову. Після купання потрібно добре розтерти тіло рушником, надіти теплий сухий одяг та випити гарячого чаю.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки