Головна  / Блог / Поради туристам / Як безпечно пересуватися країною в умовах епідемії

Як безпечно пересуватися країною в умовах епідемії

Карантин – не час для подорожей і ми радимо вам дотримуватися рекомендацій МОЗ і тимчасово відмовитися від поїздок Україною. Але якщо обставини склалися так, що цього не уникнути, ось кілька рекомендацій, які допоможуть мінімізувати можливість зараження коронавірусом.

Уникайте тісних контактів з людьми

З 17-18 березня свою роботу тимчасово зупинило залізничне, авіа- та автобусне міжміське та міжобласне пасажирське сполучення. Це значно зменшило шанси опинитися в замкнутому просторі з великою кількістю людей. Однак, подорожувати можливо на особистому транспорті. Також свою роботу продовжує платформа BlaBlaCar, залишивши доступною послугу пошуку попутників, але призупинивши всі внутрішні та міжнародні автобусні маршрути. Пам'ятайте про соціальне дистанціювання, не потискайте рук і не обіймайтеся при зустрічі, використовуйте безконтактні способи вітання. Намагайтеся вибирати пропозиції з мінімальною кількістю попутників. Не сідайте в машину, де є людина з ознаками хвороби. Одягайте рукавички, запасіться антисептиком і тримайте напоготові маску.

Дотримуйтесь правил гігієни

Пам'ятайте про правила гігієни. Як тільки є можливість ретельно мийте руки з милом протягом 20-40 секунд. Якщо під рукою немає мила або проточної води, скористайтеся антисептиком. Обробляти руки дезинфікуючим засобом також потрібно не менше 20 секунд. Рекомендації Центру громадського здоров'я МОЗ України як правильно мити руки та обробляти їх антисептиком, а також про те як правильно використовувати маску, можна прочитати тут. Більше інформації про миття та дезінфекцію рук від CDC можна прочитати тут.

Намагайтеся уникати дотиків до свого обличчя. Не чіпайте брудними руками своїх очей, носа та рота. Під час кашлю або чхання прикривайтесь серветкою або згином ліктя.

мытье рук.jpg

Дезінфікуйте особисті речі

Вірус не циркулює в повітрі, але може зберігатися на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Це залежить від різних чинників: типу поверхні, температури, вологості навколишнього середовища. Тому, важливо не тільки мити руки, а й дезінфікувати всі особисті речі: телефони, планшети, комп'ютери, сумки, окуляри та інше.

Для очищення телефону та іншої техніки використовуйте тканину з мікрофібри, теплу воду та мило. Обережно протирайте поверхні, попередньо вимкнувши техніку, щоб вода не потрапила в отвори. Також можна використовувати дезінфікуючі засоби, спреї та серветки на основі ізопропілового спирту.

Використовуйте безконтактні засоби оплати

Ризик зараження коронавірусом через дотики до предметів, включаючи банкноти та монети, є мінімальним. Однак, ми рекомендуємо користуватись безконтактними засобами оплати.

терминал.jpg

Зберіть аптечку

Вирушаючи в будь-яку подорож, необхідно мати з собою аптечку. Обов'язковий мінімум, який повинен бути в аптечці: знеболюючі та жарознижувальні засоби, антигістамінні препарати (ліки для запобігання та усунення симптомів алергічних реакцій), ентеросорбенти (застосовуються при харчових отруєннях і алергіях). Також важливо запастися достатньою кількістю масок, рукавичок і антисептичних та дезінфекційних засобів.

Запасіться продуктами

Плануючи довгу поїздку, подбайте про достатню кількість води та їжі. Беріть з собою продукти, які не псуються в дорозі. Це можуть бути овочі та фрукти, твердий сир, горіхи, сухофрукти, печиво. Подбайте про те, щоб з собою був чай або кава в термосі.

Не варто заходити в магазин на кожній заправці або зупинці. Але якщо це необхідно, дотримуйтеся дистанції в торгових залах і в зонах кас, намагайтеся триматися на відстані не менше ніж 1,5 метра від інших людей.

судок с едой.jpg

Підготуйте список контактів екстрених служб

Перед поїздкою підготуйте список контактів екстрених служб тих регіонів, куди плануєте поїхати та повз які будете проїжджати. Номери телефонів гарячих ліній з питань коронавірусу в різних областях можна знайти за посиланням.

Міністерство охорони здоров'я України: 0 800 505 201

Центр громадського здоров'я МОЗ України: 0 800 505 840

Телефони обласних гарячих ліній можна знайти за посиланням.


Будь-які пересування країною повинні бути виправданими. По можливості залишайтеся вдома. Але якщо потреба виникла, намагайтесь максимально точно продумати свій маршрут, уникаючи зайвих пересадок, та дотримуйтеся рекомендацій, описаних вище. Будьте здорові!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки