Головна  / Блог / Поради туристам / Як Covid-19 вплинув на внутрішній туризм?

Як Covid-19 вплинув на внутрішній туризм?

Пандемія коронавіруса сильно вплинула на різні галузі в усьому світі. Міжнародний туризм - один з напрямків, які постраждали найбільше. Але чи можна так сказати про внутрішній туризм України? Розбираємося в цьому матеріалі.

Туристична галузь XXI століття сильно відрізняється від попередніх років. У наш час туризм - це не просто коротка поїздка в інше місто, а ціла система, яка об'єднує соціальні та економічні аспекти. Для багатьох країн туризм є основним видом доходу і з початком пандемії розвиток цієї сфери призупинився. 

Поступово країни почали адаптуватися і фокусуватися на внутрішньому туризмі. І українські курорти - не виняток. Кількість туристів, які подорожують всередині країни, в минулому році значно збільшилася в порівнянні з попередніми роками. Точну статистику порахувати складно, але завдяки даним мобільних операторів збільшення туристичного потоку було зафіксовано офіційно.

turismo-digital-covid-19.png

Туризм в Україні 2020-2021

В докарантинний період внутрішній туризм в Україні не користувався особливою популярністю. Умови на українських курортах далекі від умов, які можуть надати зарубіжні туристичні комплекси, а ціни на відпочинок в Україні часом навіть вище.

Але після закриття кордонів у зв'язку з пандемією COVID-2019 в українців практично не залишилося вибору. Поїхати можна було в Туреччину або Єгипет, але це не найпопулярніші літні напрямки. До того ж межі були відкриті не всі літо і багато просто боялися виїжджати за межі країни, не знаючи, що буде завтра. Відповідно, найбільш оптимальним варіантом відпочинку для українців у 2020 році стали місцеві курорти. 

У зв'язку з тим, що багато хто планує подорожі самостійно і не користуються послугами туристичних операторів, порахувати наскільки збільшився туристичний потік майже неможливо. Але за даними від мобільних операторів чітко видно, що в літній період в деяких регіонах активність мобільних мереж збільшилася в багато разів. 

Згідно з цими даними, велика частина українців вибрала відпочинок на Чорному морі і Азовських курортах. Кількість відпочиваючих у 2020 році в цих регіонах значно перевищувало цифри, які були зафіксовані в той же період в 2019 році. Наступним за популярністю став відпочинок в Карпатах, а на третьому місці опинився Київ та Київська область.

Спрогнозувати, куди поїдуть відпочивати українці цього літа, і чи збережеться популярність внутрішнього туризму в Україні у 2021 році, поки складно. Невідповідність цін і якості послуг на українських курортах залишають не найприємніший осад і не викликають бажання повернутися. До того ж, в цьому році відпочинок для українців за кордоном став більш реальним, ніж в минулому.

Відкритими країнами без обмежуючих умов у вигляді тестів на коронавірус або вакцинації стали Туреччина, Чорногорія, Албанія, Північна Македонія. А якщо здати тест і отримати негативний результат, то вибір країн для подорожі розшириться. Стане можливим відвідати деякі регіони Африки та Америки, Грецію, Кіпр, Хорватію, Болгарію та ОАЕ. А з наявністю довідки про вакцинацію список країн збільшиться ще більше.

Але все ж, залишаються і ті, хто проведе свою відпустку в Україні. Побачити повну картину і отримати дані про туристичний потік можна буде до кінця сезону. 

2014.jpg

Українські альтернативи відомим курортам світу

Швидкість поширення коронавіруса в Україні помітно знизилася, активно працюють пункти вакцинації. Люди сміливіше виїжджають на відпочинок за кордон, але якщо такої можливості немає, знайти альтернативу закордонним курортам можна і в Україні. 

На морський відпочинок туристів запрошують курорти Чорного моря і Азовське узбережжя. Пляжні комплекси з басейнами і бунгало, нічні клуби під відкритим небом, комфортні готелі, аквапарки, ресторани з літніми терасами - відпочинок на морі в Україні може бути не гірше турецької. До того ж, на українських курортах є можливість заощадити на проживанні, обравши недорогі готелі, а бюджетні квартири подобово в Одесі або будь-якому іншому морському місті.

Зробити фото на тлі практично турецьких пейзажів запрошує Івано-Франківська область. У невеликому місті Калуш є своє «Мертве море». Тут колись видобували магнієві і калійні солі, зараз про це нагадує біле хвостосховище, що віддалено нагадує відоме Памуккале.

Мріючи потрапити на сафарі в Африку, варто спробувати свої сили на екскурсії «Ретрофотосафарі» в заповіднику «Асканія-Нова» на Херсонщині. Під час двогодинної поїздки на машині по красивим куточкам заповідника можна побачити чимало тварин, які спокійно розгулюють по території. Зебри, антилопи, лані, муфлони, поні, африканські страуси і австралійські ему - лише частина великої фауни цього місця.

nmbekavqga5y3bxbvylf.jpg

У цій же області є ще кілька місць, що переносять в жаркі країни. Одне з таких - Олешківські піски - найбільший піщаний масив в Україні. За красою і відчуттям туристи нерідко порівнюють його з Сахарою. А друга локація нагадує озеро Ретба в Сенегалі, але знаходиться набагато ближче - рожеві озера поблизу Арабатської стрілки щорічно миготять в топах обов'язкових місць для відвідування влітку.

Замінити відпочинок на курортах Чорногорії та Північної Македонії можна в Українських Карпатах. Аналогом відомого Чорного озера може стати Синевир. Це найбільше гірське озеро країни, оповите романтичними легендами. А насолодитися більш тривалою відпусткою з походами можна на Драгобраті - самому високогірному курорті України. Підібрати та забронювати житло в Драгобраті або поблизу Синевира можна на Doba.ua.

Що планувати на 2022?

Коронавірус і туризм - взаємозалежні поняття. Чим менше хворих - тим більше можливостей для подорожей, і чим безпечніше туризм - тим менше шансів повторного закриття кордонів.

Яким буде туристичний сезон у 2022 році передбачити складно. Все залежить від розвитку епідеміологічної ситуації в Україні та світі, від успішності і швидкості процесу вакцинації і від розвитку індустрії гостинності всередині країн. 

Подорожуйте і не переставайте відкривати нові місця!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки