Головна  / Блог / Поради туристам / Як зняти квартиру подобово без договору і чому він потрібен

Як зняти квартиру подобово без договору і чому він потрібен

Щоб гарантувати збереження свого майна, власники вимагають заставу в розмірі однієї доби проживання, забуваючи при цьому, що договір короткострокової оренди куди більш вагома, а головне, юридично значуща гарантія. На жаль, багато хто намагається уникнути необхідності укладати договір, щоб не бути зобов'язаними платити додаткові податки. З іншого боку, і у гостей існує переконання, що договір підвищить вартість добової оренди. Однак легковажне ставлення до цього документа може нести масу ризиків як для гостя, так і для власника. Doba.ua розібралася в цьому питанні.


Чим ризикує гість при добовій оренді без договору

В першу чергу власними фінансами і повноцінним відпочинком. Маючи намір орендувати подобову квартиру без зайвої паперової тяганини, на ділі гість може виявитися на вулиці. Трапляється, що на наступний день після заїзду власник пропонує раніше не обумовлені умови оренди. Посилаючись на різні причини, він може попросити доплатити за проживання або запропонувати переселитися в інше житло. Як правило, переселятися або доплачувати не входить в плани гостя, але, наздогнаний зненацька, йому нема чого буде на це заперечити. У підсумку доведеться або погодитися, або, як то кажуть, звільнити приміщення і, замість того, щоб насолоджуватися спогляданням пам'яток, шукати новий нічліг. 

Ще один ризик - псування майна або пропажа речей з орендованого житла. Справа в тому, що при укладанні договору власник в присутності гостя зобов'язаний перевірити комплектацію житла і справність всієї побутової техніки. Може виявитися, що щось було зламано або відсутнє ще до заїзду, проте без договору це довести вкрай складно.


Також договір убереже від можливих проблем з недбайливими сусідами, яким може не сподобатися присутність сторонніх. Якщо вони викличуть поліцію, та, в свою чергу, буде в праві уточнити, на якій підставі гість знаходиться в квартирі без власника. Договір з паспортними даними обох сторін стане вагомою підставою.
  І наостанок не настільки нешкідливий ризик - небезпека заселитися в чужу квартиру, до якої той чоловік, який її здав, не має ніякого відношення.

Чим ризикує власник при добовій оренді без договору

Не менше ризикує і сумлінний власник. Не варто сподіватися на те, що, якщо квартиру знімають на короткий термін, то заподіяти їй шкоду гість не встигне. Нерідко житло подобово орендують для проведення вечірок, про що не завжди сповістять власника. П'яні дебоші, незадоволені сусіди, зламані меблі та техніка - часті підсумки такої оренди. На підставі одних лише паспортних даних гостя довести свою правоту і стягнути компенсацію за збиток буде непросто. До того ж гість може наполягати, що всі ці ризики були обумовлені заздалегідь і включені у вартість оренди.

 

При укладанні договору короткострокової оренди простежте, щоб в ньому були вказані:

1. Коректні паспортні дані обох сторін.

2. Повна адреса і характеристики житла під короткострокову оренду. 

3. Дати і час заїзду та виїзду гостя.

4. Описано наявне майно і його стан.

5. Вартість проживання, спосіб і умови оплати, а також інформація про заставу та умови його повернення.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки