Головна  / Блог / Куди поїхати? / Які чани вибрати в Карпатах?

Які чани вибрати в Карпатах?

Карпатські чани - смілива альтернатива сучасним SPA-комплексів. Ця послуга стає популярною і все більше гостьових будинків і готелів Карпат встановлюють гуцульські чани з метою залучення туристів. Чи корисні гарячі чани в Карпатах і як правильно їх вибирати, розповідаємо в цьому матеріалі.

Користь і особливість купання

До купання в чані можна порівняти з походом в лазню, але з гарним видом і більш легким ефектом. 

Чан представляє собою чавунну ємність з товстими стінками. Він встановлюється над поглибленням, в якому розводять вогонь, і нагадує великий магічний котел. Але магії тут немає. Процес купання виглядає наступним чином. Чан до верху наповнюється водою, на дно укладаються плоскі камені, щоб перебувати всередині було комфортно, і за рахунок вогню вода нагрівається до температури 35-45 градусів. 

Зазвичай чани встановлюються поруч з гірською річкою або купіллю. Щоб, добре зігрівшись, можна було швидко зануритися в холодну воду. В такому контрасті і полягає користь. Крім того, часто в чани додають відвари трав або ягід. Іноді замість джерельної води чани заповнюють мінеральною або термальною сірководневою водою, і в такому випадку купання буде корисним і без контрастних процедур. 

otel-s-chanom-v-karpatakh-8.jpeg

Крім приємних відчуттів і загартовування, такі водні процедури можуть позитивно впливати на стан шкіри, на функцію опорно-рухового апарату, нервову систему, кровообіг і роботу серця. Але все це за умови відсутності протипоказань до різкої зміни температур. 

Позитивний ефект буде помітний лише при правильній експлуатації чана - після кожного купання воду повинні міняти, а сам чан - промивати і дезінфікувати. 

Для комфортного купання важливо знати розміри чана. Вони бувають як великими - для семи-восьми осіб, так і зовсім маленькими - для двох-трьох. Глибина чана в середньому - 70-80 сантиметрів. Також має значення товщина стінок - чим товще стінки, тим рівномірніше розподіляється тепло і тим довше воно зберігається. Відрізняються чани і за формою - є з заокругленим дном, де зручніше лежати. А є з плоским - в такому чані можна купатися сидячи.

Купання можливо в будь-який сезон. Щоб відчути весь спектр емоцій і відчуттів від купання в чані, Карпати варто відвідати як мінімум влітку і взимку. В основному чани встановлюються на свіжому повітрі, але за рахунок постійного підігріву води, купатися комфортно навіть при низькій температурі повітря. Великий чан в горах - це можливість розслабитися, подихати свіжим повітрям і надихнутися гарними пейзажами.

IMG_5871.jpg

ТОП місць з чанами

З ростом популярності чанів, місць, де можна купатися в Карпатах стає все більше. Знайти садибу або готель, де пропонується недороге житло і купання в чанах, можна в багатьох населених пунктах Закарпатської та Івано-Франківської області. Нижче розглянемо найпопулярніші варіанти.

  • Лумшори

Батьківщина "карпатських джакузі» - село Лумшори. Тут є всі умови для ідеального відпочинку - і річка Турички з крижаною водою, і джерело мінеральної сірководневої води. Таку воду застосовували для оздоровчих процедур ще в стародавні часи і застосовують сьогодні. У селі важче знайти садибу, де чана немає. Тому проблем з пошуком місця для відпочинку з можливістю скупатися не виникне.

  • Яремче

Яремче - туристичний центр Івано-Франківської області. Звідси починається шлях на Говерлу, тут шумить водоспад Пробій і діє велика ярмарок сувенірів. Туристів тут завжди багато, але і умов для хорошого відпочинку в Яремче достатньо - санаторії, рекреаційні центри, відпочинкові комплекси, готелі і приватні садиби. 

Місць, де можна купатися в Яремче, також вистачає, випробувати всі переваги купання в чані можна як в оздоровчому центрі, так і в садибах, наприклад в приватному садибі «Діброва».

otel-s-chanom-v-karpatakh-2.jpeg

  • Ужгород

Туристичний бум в Ужгороді трапляється навесні, коли розквітає сакура. Але і в прохолодний сезон тут є чим зайнятися. Наприклад, продегустувати місцеве вино або зігрітися в чані, розташованому глибоко під землею. У готелі «Унгварський» є ексклюзивна пропозиція - купання в чані з мінеральною водою на глибині шести метрів під землею. Атмосфера приміщення посилить ефект від купання і допоможе запам'ятати цей процес надовго.

  • Славське

Цей гірськолижний курорт знаходиться у Львівській області, але його види та можливості для відпочинку нічим не поступаються. Вибір чанів в Славському вражає. Тут можна поніжитися в теплій воді як на свіжому повітрі з видом на гірські вершини, так і в закритому приміщенні за типом лазні. В основних такий відпочинок пропонують у приватних садибах і котеджах, наприклад, в «Рандеву» і «Трофей» є чан на вісім чоловік, в «4 сезони» - чан на чотирьох чоловік. Зняти в селищі Славське житло від власників можна на Doba.ua.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки