Головна  / Блог / Куди поїхати? / Які об'єкти ЮНЕСКО в Україні варто завітати?

Які об'єкти ЮНЕСКО в Україні варто завітати?

У багатьох путівниках можна зустріти туристичні перлини України, які внесені до списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Що це за організація та які пам'ятники ЮНЕСКО в Україні варто відвідати, розповідаємо у цьому матеріалі.

Що таке ЮНЕСКО?

Заснування ЮНЕСКО припало на 1945 рік, а зараз членами організації є понад 190 країн. 

Головний обов'язок організації – збереження культурної спадщини. Визначними пам'ятками ЮНЕСКО можуть бути об'єкти та місця, що мають історичну та культурну цінність. Потрапляючи під захист, вони охороняються не тільки міжнародним законодавством, а й законами країни, де перебувають.

Діяльність організації також охоплює такі сфери, як освіта, природничі та соціальні науки, гуманітарні науки, зв'язок та інформація. Різні програми спрямовані на підвищення рівня освіти в малорозвинених країнах, збереження водних ресурсів та вирішення проблем, пов'язаних із глобальною зміною клімату, забезпечення загального доступу до інформації та багато іншого.

7 чудових місць-об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

  • Софійський собор 

Київ – одне з міст України, яке варто відвідати обов'язково. Зі списку об'єктів ЮНЕСКО в Україні тут знаходиться відразу два. Один із них – Софійський собор, збудований за наказом Ярослава Мудрого. Пізніше храм перебудовувався і набув свого унікального стилю. Тут збереглося велике зібрання старовинних мозаїк та фресок. 1990 року ця пам'ятка архітектури стала першим в Україні об'єктом всесвітньої спадщини. 

335.jpg

  • Києво-Печерська лавра

Серед об'єктів спадщини ЮНЕСКО Україна та її пам'ятники архітектури займають вагому позицію. Лавра – пам'ятне місце Києва, яке також стало частиною спадщини у 1990 році. Ця святиня була заснована за часів Київської Русі та стала одним із перших монастирів того часу. На її території розташовано багато споруд, серед яких Троїцька церква, Велика лаврська дзвіниця, Ближні та Далекі печери, духовна семінарія.

Плануючи приїхати до столиці, ви можете знайти та забронювати квартиру подобово в центрі Києва за каталогом подобового житла Doba.ua.

  • Старе місто Львова

Не просто так Львів називають одним із найкрасивіших міст України. Його історичний центр – об'єкт всесвітньої спадщини. Приїхати сюди варто, щоб побачити пам'ятники архітектури наживо і хоча б кілька днів пожити в оточенні цієї краси, винайнявши квартиру у Львові подобово. Площа Ринок, Успенська церква, Домініканський костел, Театр опери та балету – це частина історичного центру.

14_big.jpg

  • Букові ліси Карпат

Цей природний об'єкт ЮНЕСКО охоплює давні ліси Карпат та інших регіонів Європи. Територія його поширюється двадцять європейських країн. Заповідний район Карпат починається від Рахівських гір та Чорногорського масиву в Україні та доходить до гір Словаччини. Що варто подивитися у Карпатах, крім природи? Старовинні замки, музеї, віадуки, місцеві сироварні та ферми зі страусами та оленями.

  • Резиденція митрополитів Буковини та Далмації

Чернівці – місто, вулиці якого підмітали трояндами. Головна визначна пам'ятка його – університет імені Федьковича. Розміщується він у будівлі колишньої резиденції. Цей ансамбль, створений чеським архітектором, є частиною всесвітньої спадщини. Плануючи приїхати сюди на вікенд, зняти квартиру в Чернівцях подобово можна на Doba.ua.

  • Церква Святого Юра в Дрогобичі

У країні є вісім об'єктів сакральної архітектури, які включені до списку спадщини як група унікальних дерев'яних церков Карпатського регіону. Церква у Дрогобичі – один із таких об'єктів. Вона пережила не одну реставрацію, але її первісний вигляд було збережено.

drogobich_yra.jpg

  • Херсонес Таврійський

Херсонес, заснований стародавніми греками, протягом двох тисяч років був великим політичним та економічним центром Північного Причорномор'я. Сьогодні це історико-археологічний заповідник, біля якого збереглася важливі пам'ятки архітектури. На жаль, поїздки в Херсонес на даний момент обмежені, оскільки він знаходиться на тимчасово окупованій території України, в місті Севастополь.





Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки