Головна  / Блог / Поради туристам / Якщо відстав від поїзда - як не впасти в паніку і зробити все правильно

Якщо відстав від поїзда - як не впасти в паніку і зробити все правильно

Гучний перон, нерозбірливий монолог диктора в динаміці, ви злегка задивилися в різні боки  і ось вже ошелешено проводжаєте поглядом ваш поїзд. Він поїхав далі, але ви-то залишилися тут, у незнайомому місті, на бетонній платформі, з телефоном і гаманцем в руках. Як бути, куди бігти і в кого просити допомоги? Відставити паніку, відсталим від поїзда готові допомогти прямо на вокзалі.

Правила Української залізниці

Нехай тих, хто відстав від поїзда щорічно в Україні трапляється не так багато, але в регламенті залізниці передбачено і це. Складено і відпрацьовано, тому запам'ятовуйте.

Здивовано дивитися в слід складу марно, тому прямуйте відразу ж до начальника станції, на якій ви перебуваєте. Повідомте, що сталося, який конкретно поїзд поїхав без вас, в якому вагоні ви їхали і які речі залишилися у вагоні. Начальник станції згідно з правилами, зв'язується з начальником поїзда, повідомляючи про те, що трапилося. Провідник вашого вагона і начальник поїзда зберуть ваші речі, складуть акт (щоб нічого не вкрали) і разом з посадковим талоном доставлять до наступної найближчої станції.

Важливо! Станція, на якій зі складу зможуть зняти ваш багаж, повинна бути не просто проміжною. Стоянка поїзда повинна тривати не менше 10 хвилин, щоб провідник зміг здійснити всі необхідні маніпуляції.

бронювання квитків

Повідомивши працівникам поїзда про подію, начальник станції телеграфує своєму колезі з тієї станції, куди за правилами доставлять ваш багаж. Саме ця телеграма представляє для вас значиму цінність – це ваш безкоштовний квиток до валізи. Скориставшись цією телеграмою, ви зможете дістатися до проміжної станції, де «висадять» ваш багаж, на найближчому поїзді.

Прибувши на необхідну станцію, ви також повинні звернутися до місцевого начальника, пред'явивши телеграму. Вас попросять за можливості пред'явити документи і описати багаж, його вміст і зовнішній вигляд. Якщо документи знаходяться в багажі, то попросять вказати, де саме вони лежать.

Отримавши свій проїзний квиток назад, ви можете його відновити. Якщо ви плануєте доїхати до необхідної вам кінцевої станції в тій же категорії вагона, то квиток надається безкоштовно. Якщо ви захочете квиток вищої категорії, тобто змінити, наприклад, плацкарт на купе в найближчому поїзді, то різницю в ціні слід доплатити. Якщо ж ви раптом вирішите знизити категорію, то різниця в ціні вам не повертається. Ось така проста арифметика, досить доступна для розуміння.

Важливо! У матеріалах деяких порталів люди з позначкою «експерт» часто пишуть, що слід доплачувати за місце у вагоні в наступному поїзді. Однак, ми формуємо свої твердження про безкоштовне продовження квитка на офіційному документі. А саме на Наказі Міністерства транспорту і зв'язку від 27.12.2006 №1196 «Про затвердження Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України». Ви самі можете ознайомитися з регламентом, прочитавши пункти 8.14-8.20. 

А якщо своїми силами?

Якщо ви завдяки щасливому випадку відстали від поїзда з достатньою сумою грошей і телефоном, можете випробувати фортуну. Дізнатися на станції розклад поїздів, уточнити найближчу тривалу зупинку вашого поїзда і взяти таксі. Можна просто спробувати нагнати склад на наступній станції. Але важливо розуміти, що цей варіант підійде лише при наявності немаленьких грошей, за умови прямих і більш-менш якісних доріг і швидкої наступної зупинки поїзда. Адже буває так, що після однієї тривалої стоянки поїзд зупиняється надовго лише через кілька годин чи не в іншому кінці країни. В такому випадку, поспіх і фінансові витрати будуть просто недоцільні.

Як не потрапити в таку ситуацію?

Запобігти такій не найбільшу приємній ситуації можна, дотримуючись всього декількох умов. В першу чергу, виходячи з вагона, дізнайтесь у свого провідника про тривалість стоянки. Звичайно, можна дивитися на вивішений у вагоні розклад стоянок. Але якщо поїзд спізнюється або поспішає пропустити наступний за ним склад, то час зупинки може змінитися. Тому краще перестрахуватися. Ну а якщо зупинка менше 10 хвилин, краще і зовсім не виходити, щоб не ризикувати.

Укрзалізниця

Беріть з собою телефон, гроші та документи. По-перше, у вас буде необхідний мінімум, якщо все ж щось піде не так. По-друге, ви в принципі убезпечите себе від дрібної крадіжки в той момент, коли відлучитеся з місця.

Ну і, звичайно ж, без особливої ​​потреби не відходьте далеко від складу. Продуктовий мінімум часто продають торговці прямо на платформах. Можливо, вам їх ціни здадуться істотно вище магазинних. Але в привокзальних кіосках ціни теж не найнижчі, а до супермаркету шлях точно буде не близьким.

Як бачите, відставання від поїзда – неприємна, звичайно, подія. Але не критична, з якою допомагає впоратися кмітливість і співробітники Української залізниці. Будьте завжди напоготові в дорозі, розраховуйте час і не відволікайтеся на дрібниці. Ми бажаємо вам тільки приємних і легких подорожей!



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки