Головна  / Блог / Поради туристам / Захоплива Україна: національні біосферні заповідники України

Захоплива Україна: національні біосферні заповідники України

Національні біосферні заповідники об'єднують в собі мальовничі ландшафти з дивовижним світом флори і фауни. Вони мають важливе значення в Україні та світі і, на відміну від природних заповідників, регулюються спеціальними міжнародними програмами. Вони також входять до світової мережі біосферних резервацій і засновуються при підтримці ЮНЕСКО.

Команда Doba.ua підготувала головну інформацію про чотирьох національних біосферних заповідниках України, де однозначно є що подивитися. Відправляйтеся в цікаве і пізнавальне подорож по унікальних місцях рідної країни разом з нами!


Асканія Нова – незайманий степ

На землях Херсонської області розкинувся більш ніж на 33 тисячі га унікальний заповідник Асканія Нова. Об'єкт вважається одним з 7 чудес України, а також входить в топ-100 відомих світових заповідників. Територія абсолютно невинна, її землі ніколи не оброблялися, тому зберегли свою цінність. Тут росте більше 470 типів видів рослин. Найбільш поширеним є ковила, що займає близько 75% всієї території. Багато видів занесені в Червону книгу. Крім того, тут мешкає близько 270 видів птахів, 18 ссавців, більше 1150 членистоногих і багато інших представників світу фауни. Милуватися заповідною зоною кращої з весни і до середини липня, коли степ вражає своєю квітучою красою, забарвлюючись різними відтінками залежно від кольору рослин.


Дунайський заповідник – унікальні плавні

Понад 50 тисяч на заповідної зони, в яку входить частина Чорного моря, розкинулися в дельті Дунаю. Такого різноманітного світу фауни не зустрінеш ніде в Європі – це близько 5000 видів тварин і риб! Тут проживають різні представники ссавців, наприклад, цілих 3 різновиди дельфінів, а також мешкає більше 100 видів риб. Основним надбанням є птахи – це більше 260 видів, які становлять близько 63% від усіх, що проживають в Україні. Хоча більша територія дунайських плавнів заболочена, тут проростають близько 1000 типів рослин. Річка вкрита очеретяними чагарниками до декількох метрів заввишки. У деяких місцях проростають вербові ліси і чорні тополі. Тут можна побачити водяний горіх і багато іншого. Розташований заповідник у 4 годинах їзди від Одеси.


Карпатський заповідник – перлина Карпат

Недалеко від географічного центру Європи, міста Рахів знаходиться унікальна природна зона, що складається з шести масивів і понад 53 тисяч га. Дивовижні ландшафти від рівнин і альпійських лугів до величних гірських вершин вражають казковою красою. Майже всю територію (до 90%) займають праліси, де є дерева віком близько півтисячі років. У цих краях мешкає близько 190 різновидів пернатих, 66 – ссавців і 13 – земноводних, близько 25 видів риб і понад 1 000 безхребетних. Екосистема – притулок для багатьох зникаючих представників флори і фауни, які занесені до Європейського червоного списку. Тут ростуть найбільші в Європі ялицево-букові та букові ліси, знаходяться красиві водоспади і таємничі печери. Навесні своєю надзвичайною красою радує Долина нарцисів. Якщо вже ви приїхали в ці місця, то варто також відвідати такі міста, як Мукачево та Ужгород.


Чорноморський заповідник – безкраї водні простори

Понад 100 тисяч га мальовничих лісостепових, острівних і приморських ландшафтів займає заповідна зона, а 80% заповідника – це водні території. Ці дивовижні місця вражають різноманітністю тваринного і рослинного світу. Більше 900 типів різних рослин, частина яких входить до Європейського червоного списку. У чорноморських водах водиться понад 8 видів риб, а також 3 типи дельфінів. В акваторії заповідника мешкають рідкісні представники ссавців. Чорноморський заповідник – найпрекрасніше місце для перелітних птахів, тут зимують понад 10 000 пернатих. Всього тут налічується близько 180 видів птахів, з яких близько трьох десятків занесено до Європейського червоного списку. Розташований заповідник недалеко від Херсона, який Doba.ua також радить відвідати.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки