Головна  / Блог / Для владельцев квартир / Здавати квартиру самим або через ріелтора

Здавати квартиру самим або через ріелтора

Працювати самостійно або все ж довіритися ріелтору? Таке питання виникає як у орендарів, так і у орендодавців. Але Інтернет повниться історіями про нечесних ріелторів, шахраїв і невдалі угоди. І тепер навіть чесним ріелторам не довіряють. Чому ж так виходить, і як впізнати непорядного фахівця?

Риси непорядного ріелтора

В першу чергу звертайте увагу на договір – всі неточності в ньому будуть маркером недосвідченості або нечесності фахівця. В першу чергу, спілкуйтеся і уточнюйте усі умови угоди. Обсяг комісії, спектр обов'язків і відповідальності. Недобросовісні фахівці часто «доручають» самому клієнту зібрати необхідні документи, оформити папери і пробігтися по інстанціях. Тому в договорі повинні бути конкретизовані «посадові інструкції», ви як клієнт повинні чітко розуміти, за що платите.

Не соромтеся задавати питання, розпитувати, уточнювати всі ваші деталі. У неграмотного фахівця виникнуть складності з консультацією і в його професіоналізмі варто засумніватися.

Ну і звісно, насторожити можуть погані відгуки, зарозумілість, фамільярність ріелтора. З іншого боку, зайва ввічливість, надмірна дружелюбність виглядають штучно і теж відштовхують. Примус до хабаря, приховані комісії, психологічний тиск. Від усього цього треба бігти подалі.

Часом навіть по сайту можна визначити неякісну контору – безграмотні тексти, сайти-пустушки, відсутність необхідної офіційної документації. Всі ці елементи також можуть насторожити.

Як виявити професіонала

Легко йде на контакт, кваліфікований маклер чемно і одночасно майстерно надасть необхідні послуги. У договорі прописано, що він зобов'язується зробити, а також відповідальність за невиконання зобов'язань.

Професіонал високої якості надає послуги широкого спектру - надає комплексну інформацію про ринок, проводить всебічну консультацію (юридичну, технічну, економічну), виступає посередником у всіх угодах, здійснює усю торгівельну діяльність.

Ріелтор постійно працює з юристами, хоча б з одним-двома штатними. Якщо в офісі ріелторської компанії немає юридичного відділу, обійдіть його стороною.  
На ринку нерухомості є таке явище як ріелтори-одинаки. Справедливості заради відзначимо, що це спірний варіант і досить ризикований. Поодинці не підкріплені протекторатом компанії, посилатися їм нема на кого. Але це не означає, що подібні фахівці - часто-густо шахраї. В даному випадку також детально досліджуйте договір і звертайте увагу на пропоновані послуги.

Найпоширеніший спосіб пошуку ріелторів - мережа Інтернет. Серед великої кількості компаній цілком можна підібрати найкращу. Як ми вже говорили раніше, показовим є і сайт компанії. Там повинна бути розміщена відкрита інформація про прайс - всі розцінки і параметри, від яких вони залежать.

Також ретельно перевіряйте інформацію і відгуки. Для цього можна використовувати номер телефону, ПІБ ріелтора або директора компанії. Можна промоніторити інформацію через ІПН агентства або пошукати цікаву компанію в групах соцмереж, присвячених шахраям. Звісно, сподіваючись не знайти нічого неприємного.

Більш серйозний спосіб перевірки – звернутися до юристів з наявною інформацією.

Не поспішайте підписувати договір, не проконсультувавшись із стороннім фахівцем. Відповідальний і чесний фахівець не буде перешкоджати подібній перевірці і надасть вам час для роздумів.

При виборі компанії звертайте увагу навіть на деякі, здавалося б, незначні дрібниці - розташування офісу, наявність ресепшена або секретаря, розмір штату, наявність окремих робочих місць для співробітників. Фірми-одноденки зазвичай орендують приміщення і практично не «обживають» його. Позитивна риса - наявність ексклюзивної бази даних, каталог з фотографіями і достовірними номерами. Запитайте базу реалізованих угод, виберіть у випадковому порядку кілька варіантів, спробуйте зв'язатися з колишніми клієнтами для отримання рекомендацій і відгуків.

Чому варто скористатися послугами ріелтора

Багато орендодавців або орендарі все ж замислюються, чи варто наймати подібного фахівця? В першу чергу, ріелтор, який реалізував достатню кількість угод, характеризується значним досвідом.

Професійним маклерам відомий ринок, його конкуренція і правила. Тому, якщо ви новачок в нерухомості, ріелтор підкаже вдалі ходи і застереже від підводних каменів.

По суті, ріелтор в якості посередника оформить всі необхідні документи, знайде клієнтів, «відфільтрує» їх за узгодженим сценарієм і в подальшому може займатися управлінням ваших з клієнтом взаємин.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки