Головна  / Блог / Для владельцев квартир / Здаємо квартиру: поради орендодавцям-початківцям

Здаємо квартиру: поради орендодавцям-початківцям

Здавати квартиру подобово в Києві – справа дуже прибуткова. Навіть якщо під неї спеціально купувати житло, таке капіталовкладення в середньому окупається протягом 5-7 років, про що в більшості європейських столиць можна тільки мріяти. Але як організувати такий бізнес тим, хто вирішив зайнятися їм вперше? Doba.ua зібрала кілька найважливіших пунктів.

Вартість оренди 

Плата, яку встановить орендодавець за подобову оренду, один з визначальних факторів попиту. Здоровий глузд підказує, що швидше за все будуть здаватися квартири, де ціна відповідає якості. Що це означає, проаналізуємо на прикладі однокімнатної квартири з інтер'єром 90-х років на Оболоні далеко від метро. Квартиронаймачі, які будуть готові віддати за неї хоча б 250 грн, знайдуться в рідкісних випадках. 

Якщо ж зробити ремонт, то до вартості можна сміливо додавати ще кілька сотень.

Іноді виникає зворотна ситуація: новачки-орендодавці невиправдано завищують вартість квартири з хорошим ремонтом. В результаті теж довго не можуть знайти клієнтів. І в першому, і в другому випадку спробуйте поглянути на квартиру очима стороннього спостерігача. Зняли б ви її за пропоновану суму? Якщо ні, настав час переглянути цінову політику.


Cоветы начинающим арендодателям 

Пошук орендарів

Існує кілька способів пошуку квартиронаймачів. Можна по-старому вдатися до «сарафанного радіо» або розмістити оголошення в друкованих виданнях, або ж здавати квартиру через приватних ріелторів або агентства нерухомості. 

Але все ж найзручнішим на сьогодні є пошук за допомогою спеціалізованих маркет-плейсів.

Вони поєднують в собі ріелторський розмах і можливість особистого управління оголошеннями. Тут можна самостійно розміщувати фото, додавати індивідуальний опис і оперативно змінювати ціну. У свою чергу, такі компанії безпосередньо зацікавлені в тому, щоб власник рекламував квартиру саме на їх сервісах, і тому дбають про охоплення великої аудиторії.

Cоветы начинающим арендодателям

Договір як гарантія спокою

Головна небезпека подобової оренди – необережне ставлення орендарів до майна. При наявності ж договору, де вказані паспортні дані обох сторін, прописані умови оренди, є інформація про укомплектованість квартири, є гарантія відшкодування збитків. Завдяки договору, ви захищені. Але також треба пам'ятати про те, що і орендарі в праві вимагати дотримання його умов. Якщо ви не виключаєте, що можете відмовити їм після підписання договору, додайте пункт про його розірвання на випадок форс-мажору.

Cоветы начинающим арендодателям

Сплата податків

Сплата податків – саме неприємне для орендодавців питання, але і його необхідно торкнутися. При уявній складності тут все набагато простіше: в кінці року необхідно сплатити 13% від загальної суми задекларованого доходу фізичної особи. Для тих, хто здає відразу кілька квартир, можливий варіант реєстрації ФОП та сплати єдиного податку.

Варто додати, що два останні пункти не обов'язкові до виконання, проте як відсутність договору, так і несплата податків передбачають певні ризики. Це і неможливість компенсувати псування майна або отримати 100% -ву оплату оренди, а також проблеми з податковою і правоохоронними органами.

Але нехай труднощі вас не лякають, адже в кінцевому рахунку результат того вартий.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки