Головна  / Блог / Поради туристам / Актуальні правила безпеки під час подорожей

Актуальні правила безпеки під час подорожей

В Україні продовжує діяти воєнний стан, під час якого є певні заборони та обмеження. Попри складні умови, українці зберігають бойовий дух, активно підтримують економіку країни та намагаються знаходити варіанти для відпочинку. Завдяки цьому туризм продовжує функціонувати. Про те, як правильно підготуватися до мандрівки під час війни та що важливо знати, читайте на Doba.ua.

Що важливо знати, плануючи мандрівку

Цілком безпечних напрямків для мандрівок зараз немає. Але попит на подорожі є, бо відновлювати сили потрібно кожному. У зв’язку з цим, Державна агенція розвитку туризму опублікувала загальнодоступну інформацію стосовно дозволів і обмежень, які діють в центральних і західних регіонах. 


Мандрівки в західному напрямку – один з можливих варіантів для відпочинку, бо цей напрямок максимально віддалений від гарячих точок. Але правил безпеки потрібно дотримуватися скрізь. Тому, плануючи маршрут самостійно, заздалегідь дізнайтеся про заборонені для відвідування локації та приберіть їх зі свого списку. 

В кожному регіоні є військова адміністрація, яка відповідає за безпеку. Крім цього, дізнатися актуальну інформацію про місця, які дозволено відвідувати, можна у представників місцевої влади, поліції, військових та ДСНС. 

Складаючи детальний план мандрівки, дізнайтеся про розташування найближчих укриттів та бомбосховищ, а також актуальний графік роботи кожного об’єкту, який бажаєте відвідати. Важливо пам’ятати, що в кожній області діє комендантська година. Тож, складаючи розклад на день, враховуйте час так, щоб встигнути добратися до кінцевої точки до початку комендантської години. 

Вирушаючи у мандрівку, беріть з собою всі важливі документи, запас їжі та води, а також індивідуальну аптечку для кожної людини.

Які є загальні заборони 

В першу чергу, наразі заборонені туристичні поїздки в Східному напрямку. Також варто утриматись від поїздок до туристичних локацій, наближених до білоруських та російських кордонів. Не бажані й мандрівки на території, які перебували під окупацією. Відвідування цих місць краще відкласти на майбутнє. 

В Києві та Київській області діють заборони на відвідування лісів і зелених зон, які розташовані поза межами житлових масивів. В Черкаській області не можна відпочивати біля деяких водойм, в Полтавській та Волинській областях заборонені прогулянки лісовими стежками.

Категорично заборонені на території всієї України прогулянки, сплави, екскурсії та будь-які активності маршрутами, які пролягають поряд з критичною інфраструктурою, військовими та стратегічними об’єктами. Під забороною перебувають фестивалі, концерти та будь-які масові заходи.

Куди можна поїхати та які активності доступні

Через кількість обмежень і заборон може здатися, що варіантів для мандрівок немає. Але це не так. Поїхати відпочити можна в сторону Заходу. Наприклад у Львівську, Івано-Франківську, Закарпатську чи Тернопільську область. 

В більшості з них дозволені походи в ліс, збори грибів та ягід, сплави на байдарках та катамаранах, але діють обмеження на розпалювання багаття, катання на квадроциклах тощо. Завжди уточнюйте актуальну інформацію про кожний конкретний регіон напередодні поїздки.


Наприклад, відпочиваючи у Львівській області, туристам дозволено гуляти лісовими стежками та навіть розводити багаття в спеціально відведених для цього місцях, а от в’їжджати на лісові ділянки на машині не можна.

Закарпаття – місце, де серед неймовірних гірських пейзажів кожен знаходить спокій. Походи в ліс тут залишаються доступними, але за виключенням деяких маршрутів. Наприклад, закритою для туристів є частина Карпатського біосферного заповідника та Ужанського національного парку. 

Прогулятися гірськими стежками можна в Івано-Франківській області. Підйом до омріяної вершини дозволить звільнити голову від негативних думок, надасть сили продовжувати вірити в краще та надихне на нові ідеї. Але, якщо заплануєте відпочинок у Буковелі, майте на увазі, що покататися на квадроциклах чи джипах лісовими тропами не вийде.

Крім відпочинку на природі, під час подорожі західною частиною України, можна відвідати чимало цікавих туристичних локацій. Музеї та виставкові центри, середньовічні замки, стародавні дерев’яні церкви, галереї, фермерські господарства, виноробні та сироварні – доступних для відвідування місць більш ніж достатньо. 

А зупинитися на кілька днів під час подорожі можна як в готелях і заміських комплексах, так і в приватних садибах чи апартаментах. Підібрати найбільш бюджетний та комфортний варіант можна в каталозі подобового житла Doba.ua.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки