Головна  / Блог / Для владельцев квартир / Як визначити хорошого орендаря

Як визначити хорошого орендаря

Для тих, хто займається здачею квартир круглий рік і на постійній основі, природно занепокоєння про клієнтів. І не тільки щоб догодити гостю, але і щоб самому бути спокійним. Але чи так ілюзорна ідея знайти свого, ідеального орендаря? Команда Doba.ua впевнена, що це можливо! 

Які параметри ідеального орендаря

Щоб знайти «того самого», необхідно чітко розуміти, якими рисами повинен володіти ідеальний кандидат. Всі досвідчені орендодавці виводять чотири складові хорошого орендаря:

  • справна оплата;

  • охайність;

  • відповідальність;

  •  благонадійність.

Будь-які інші риси – вже індивідуальні вимоги кожного орендодавця. Але, дійсно, фінанси і відповідальність орендаря - це основа всіх основ.

Основні категорії мешканців

Згідно з практикою, ідеальними орендарями вважаються сімейні пари з дітьми від 6 років. Також співробітники офісу зі стабільною зарплатою, а у випадку з добовою орендою – відрядження великих фірм. Однак, тут все суто індивідуально. Адже інтернет повниться історіями, коли тиха дівчина, що приїхала на курси та знімає квартиру на тиждень, після себе залишає справжній погром. А ось дружна рок-група, яка приїхала до вашого міста на концерт – не завдасть жодного клопоту і навіть сміття після себе винесе. Тому найкращий варіант – придивлятися, спілкуватися і включати професійну інтуїцію.

Крім цього, орендарі бувають різними в залежності від запропонованої квартири.

У однокімнатні частіше за інших селяться студенти і молоді сім'ї, а також на відрядження. Ці люди більшу частину часу проводять поза квартири – гуляють або працюють. Потрібно вчитися жити із молодим поколінням і спочатку позиціонувати себе як авторитетного і одночасно відкритого до діалогу орендодавця.

У двушках зазвичай селяться молоді сімейні пари з дітьми і групи студентів. З ними комунікація може бути складніше і передбачати ряд умовностей. Тиша, чистота і низька ймовірність форс-мажорів – ці деталі потрібно обговорювати індивідуально.

На трикімнатні квартири попит у великих сімей з дітьми в компанії з бабусями-дідусями. Також на подібні квартири претендують великі компанії, які готуються до вечірки. Але в обох випадках є привід для стресу. З одного боку, бабусі можуть доглянути за квартирою, але в метушні великої родини вгледіти за всім непросто. З іншого боку, галаслива компанія може заважати сусідам, але відповідальні гості навіть у драйві вечірки не зіпсують ваше майно.

Як впізнати хорошого орендаря

Перше знайомство з орендарем відбувається через телефон. І якщо про правила хорошого тону для орендодавця ми вже говорили, то до орендарів також потрібно прислухатися.

Важливо, наскільки спокійно людина відповідає на питання і уточнення

Чи готовий до діалогу і об'єктивний. Наскільки чітке формулювання причини візиту, чи орієнтується людина в правилах подобової оренди. Навіть якщо мова йде про оренду житла з маленькою дитиною або для вечірки, чесність визначає багато. Погодьтеся, вам як орендодавцю, було б неприємно побачити вранці компанію з десяти осіб при заявленій парі студентів. Разом з цим, якщо орендар довіряє вам і чесно озвучує мету заїзду, це грає йому в плюс. А якщо він без проблем домовляється про умови відшкодування збитків і готовий внести подібні пункти з конкретними сумами в договір, це ще й бонус до його позитивних якостей.

Послухайте, чи не «занадто солодко» говорить орендар. Зайві лестощі і чемність, як і зворотне панібратство і хамство однозначно напишуть негативний портрет.

Пам'ятайте, що всі основні проблеми з орендарем можна запобігти грамотно складеним договором. А також заставою, яка забезпечить вам фінансове підстрахування. Разом з цим, у пошуку хорошого орендаря важливо розуміти, що ідеальних людей не буває. Необхідно давати право на помилку як собі, так і вашому гостю.

А шукати «свого» орендаря можна буквально скрізь – сайти, газети, знайомі. Адже, якщо перефразувати цитату «Головне – не місце, а компанія», то можна вивести правильну теорію. Головне – не орендний майданчик, а відповідальний орендар.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки