Головна  / Блог / Для владельцев квартир / Як вибрати нову квартиру для здачі в оренду

Як вибрати нову квартиру для здачі в оренду

Ми вже давали поради орендодавцям-початківцям про те, як почати бізнес на орендній нерухомості. І не раз розказували про договір, ремонти та трьох китів, на яких стоїть успішна справа. Але все це не дасть ніякого результату, якщо у вас немає квартири. Не дісталася у спадок чи після холостого життя – причини різні, але якщо нерухомості немає – потрібно її купити. Якщо ж ви плануєте далі піти в орендний бізнес, то сьогодні разом із Doba.ua розглядаємо яким має бути житло для майбутніх клієнтів.

Практичний підхід

Не варто вважати покупку квартири для здачі в оренду божевільною ідеєю.

  • По-перше, ринок таких послуг не втрачає актуальності, і при правильній організації ви будете в плюсі.

  • По-друге, нерухомість може стати засобом додаткового заробітку, коли прийде час пенсії, або зовсім перейти дітям, що підросли, чи онукам.

Вкладаючи гроші в нерухомість, важливо спочатку чітко розділяти, для чого ви це робите. Наприклад, квартира для оренди, особливо подобової, вибирається не настільки прискіпливо. Вона може бути не в самому елітному районі, не обов'язково в новобудові. При підборі квартири на пару днів орендарі найчастіше шукають зручну транспортну розв'язку, ніж гарний фонтан і портьє в блоковому будинку. Тому здати житло подобово не завжди легко, рішення приймає орендар.

Також не настільки важливий поверх, чи відкривається гарний вид з вікна, наявність сонячної або тіньової сторони. Це скоріше незначний другорядний бонус, від якого на пару днів ночівлі мешканці готові будуть відмовитися, ніж платити більше.

вибрати квартиру для оренди

Не варто скидати з рахунків і приватні будинки, що не менш популярні у приїжджих. Їх практичність і віддаленість від галасливого мурашника в центрі мегаполісу теж приваблює приїжджих. Думка про те, що в будиночку «на відшибі» селитися ніхто не захоче, помилкова. Та й в майбутньому, коли ви, можливо, вирішите відмовитися від орендного бізнесу, свій будиночок в межах міста буде дуже до речі.

Як наслідок – цілком спокійно можна зупинити свій вибір на більш-менш доглянутій квартирі навіть у хрущовці. При наявності магазина і станції метро в околицях, на квартиру очікується великий попит попри свій «вік». Не кажучи вже про те, що за ту ціну, що ви викладете за двушку в новобудові елітного району, ви зможете купити дві одинички трохи далі від центру, але поруч із гіпермаркетом. З іншого боку, якщо ви все ж таки зважитеся вкластися в споруджуваний будинок, зверніть увагу на панельні будинки. Вони швидше будуються і обходяться дешевше у питанні відділки.

Фінансове питання

До речі про ціну – тут важливо розуміти відношення вкладень до окупності. Фахівці ринку нерухомості говорять про те, що середній термін окупності нової житлоплощі економ-класу, переданої в оренду, становить близько 15-17 років. Якщо ж ви наважуєтеся на покупку бізнес-класу або елітної квартири, то термін окупності затягнеться до 25 років. Така статистика наводиться вже з урахуванням виплати податків і комунальних послуг.

Купівля квартири в споруджуваному будинку – ризиковане вкладення, що може призвести до збитків. Всім відомі ситуації на українському ринку нерухомості, коли будівництва заморожуються на невизначений термін. До того ж, поки будинок буде добудований, зданий в експлуатацію, а квартира відремонтована  – обсяг втраченого прибутку дійде до максимуму.

Доцільніше купувати однокімнатні квартири. Вони найбільш затребувані серед приїжджих і обходяться дешевше як при покупці, так і в питанні комунальних витрат. Також на подобовий тариф вплине вказане вище місцерозташування. Експерти відзначають, що, якщо квартира знаходиться в межах 10-15 хвилин ходьби від метро, ​​ви можете підняти її добову ціну приблизно на 10%. Це прискорить окупність і принесе додатковий прибуток.

квартира для оренди

Не варто витрачатися на запаморочливий ремонт. Для залучення клієнтів ви будете встановлювати конкурентоспроможну ціну. Але з прийнятним тарифом «відбити» дорогий ремонт буде майже неможливо. Дизайнерські меблі і паркет з червоного дерева залиште для власної житлоплощі. У квартирі для гостей досить буде зробити косметичний ремонт і встановити адекватні меблі класу комфорт.

Придбання житла спеціально під здачу в оренду доцільно, мабуть, лише при серйозному підході до справи.

Якщо ви новачок, бажаєте спробувати себе у чомусь новому – вам підійде варіант суборенди. Якщо ж ви досвідчені у ринку нерухомості, готові витрачати достатньо часу і сил на підтримку своєї справи – сміливо вкладайтеся в житло.

Разом з цим фахівці підкреслюють, що головна деталь при такому інвестуванні – чим вище вкладення, тим нижче прибутковість.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки