Головна  / Блог / Для владельцев квартир / Що таке подобовий суборендний бізнес

Що таке подобовий суборендний бізнес

Ми багато говорили про те, як заробляти на подобовій оренді, маючи вільну квартиру. Але, як і у медалі є дві сторони, так і добового орендного бізнесу є два прояви – пряма та суборенда. Розберімо детальніше, що це таке і з чим цей пиріг готують.

Термінологія

У кращих традиціях навчання почнемо з визначення. Отже, суборенда – це передача орендованої квартири в оренду третій особі. Тобто, ви знімаєте квартиру у власника на тривалий термін і здаєте її своїм постояльцям, одночасно будучи й орендарем, і орендодавцем.

Суборенда зазвичай використовується саме в добовому бізнесі, бо це більш вигідно. Різниця між тією сумою, яку ви віддаєте власнику за місяць, і заробленій на подобовій оренді залишається вам і накопичується в непоганий заробіток.

Чи здавати в суборенду?

Розглянемо ситуацію з точки зору власника. Отже, у вас є вільна квартира, і ви вирішуєте здати її на півроку-рік орендарям. Під час обговорення угоди потенційний клієнт говорить про суборенду. Відхрещуватися від такого варіанту угоди відразу не варто.

Чи здавати в суборенду

По-перше, ви як власник завжди вчасно будете отримувати квартплату і можете бути впевнені в добробуті своєї нерухомості. Це цілком логічно, бо розгромлену чи брудну квартиру подобово ваш орендар здати не зможе.

По-друге, вся відповідальність на стані вашого майна, на взаєминах із сусідами та загальному стані справ лягає на орендаря. Ви так само підписуєте із клієнтом договір, але просто включаєте туди пункт про суборенду. І без вашої згоди ніякі дії не будуть відбуватися.

Взагалі, це досить непоганий варіант, тому, що квартира практично 24/7 знаходиться під контролем орендаря-орендодавця, вам нема потреби навідуватися сюди часто. Само собою, потрібно уважно придивитися до майбутніх бізнесменів, адже вони точно повинні відбирати благонадійних гостей.

Чи займатися суборендою?

А тепер з іншого боку. Ви – амбітний бізнесмен і маєте намір заробляти на подобовій оренді. Але зі своєю квартирою не пощастило, зайвої нерухомості не знайшлося. З чого ж почати?

Для початку врахуйте, що цей шлях не менш стресовий і клопіткий, ніж пряма оренда. До того ж, досвідчені суборендодавці кажуть, що для збільшення прибутку краще здавати кілька квартир. В такому випадку стресу стає ще більше.

До того ж, знайти власника-орендодавця, згідного на суборенду, в наш час непросто. Українські власники квартир дуже обережно ставляться до свого майна, боячись циганських таборів або студентських хостелів на своїх квадратних метрах.

Підбирайте квартири для подобової суборенди за двома критеріями – місце розташування і наявність техніки. Пошук вдалих апартаментів для такого бізнесу дуже схожий на пошук нової квартири. Про це, до речі, ми нещодавно вам розповідали.

субаренда квартири

Пам'ятайте, що ви несете повну відповідальність за стан квартири перед власником і виступаєте гарантом якісних послуг для майбутніх гостей. Суборендар і власник ніяк не перетинаються, ви працюєте з обома сторонами особисто.

Також враховуйте, що вам уважно слід ставитися до майбутніх подобових гостей. Якщо власнику щось не сподобається, і ви порушите ваші домовленості, то договір про пряму оренду може бути розірваний. Як наслідок, ви втрачаєте майданчик для бізнесу, клієнтів у резерві, можливо доведеться починати все з початку.

Разом з усіма складнощами важливо враховувати, що грамотно організована суборенда – хороший і прибутковий бізнес. На первинному етапі потрібно вкласти конкретну суму в довгострокову пряму оренду, в закупівлю необхідних комплектуючих (рушники, постільна, побутова хімія), не забути про рекламу. Не рекомендуємо зв'язуватися із кредитами, бо швидко покрити відсотки коштом подобової суборенди не вийде. Краще зібрати кошти або взяти у борг у близьких людей.

Правова сторона питання

Щоб все було законно і правильно, в орендній справі потрібен договір. Ми повторюємо вам про це чи не в кожній статті. І сьогодні - не виняток.

субаредний бізнес

Але є один нюанс – при суборенді укладається два договори: між власником і орендарями. Перший договір укладається класичним способом між власником і орендарем, з прописаною умовою про суборенду. Тут власник вказує, що не проти здачі свого майна в суборенду та на яких умовах.

Другий договір - про суборенду між орендарем «першої ланки» і орендарем «другої ланки». Тобто, вже між суборендодавцем і кінцевим постояльцем. Власник квартири повинен переглянути другий договір і переконатися, що прописані там умови експлуатації нерухомості його влаштовують. Лише за згодою власника можна починати «перездавати» квартиру подобово клієнтам.



Більше 25000 квартир
по всій Україні
Прямі контакти
власників житла
100% модерація
усіх квартир
Тількі реальні
відгуки